Η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στην Κρήτη και πιθανότατα εκεί, αν όχι νωρίτερα σε έκτακτη Σύνοδο προς το τέλος του μήνα, να υπάρξει κάποια ανακοίνωση από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας για το τελικό σχέδιο του νόμου πλαισίου ή την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη, ζητήματα για τα οποία η ηγεσία του υπουργείου, αν και παρέστη στη Σύνοδο, δεν έδωσε διασαφηνίσεις.
Παρόλα αυτά, πολλά ήταν τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα που απασχόλησαν πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων, όπως αποτυπώθηκε στην συνέντευξη τύπου των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων που μένουν εκτός πανεπιστημίων, κυρίως λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ο πρύτανης και προεδρεύων της Συνόδου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης κατέθεσε πρόταση για την ορθολογική κατανομή του αριθμού των υποψηφίων και τη λειτουργικότητα των Τμημάτων των Πανεπιστημίων της περιφέρειας. Σύμφωνα με αυτή, προτείνεται να ληφθεί υπόψη η αναλογία φοιτητών και φοιτητριών/καθηγητή, με βάση τον βαθμό εργαστηριακότητας των Τμημάτων, την ασφάλεια της εργαστηριακής εκπαίδευσης ανάλογα με τη φύση της επιστήμης καθώς και τις διαθέσιμες εκπαιδευτικές υποδομές.
Μάλιστα, η Σύνοδος, στο πλαίσιο των εργασιών της, προχώρησε στη συγκρότηση σχετικής επιτροπής για την υποβολή τεκμηριωμένης εισήγησης σύμφωνα με τα στοιχεία όλων των Πανεπιστημίων. «Οι διαστάσεις μιας τέτοιας πρότασης αποτυπώνουν την ανάγκη για τη στρατηγική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου που επιτρέπει τη συνάντηση μιας “διαχειριστικής” πρότασης με το όραμα για το αύριο της ανώτατης εκπαίδευσης συνδέοντας το ρόλο των πανεπιστημίων με την ανάπτυξη της χώρας», σημειώνει ο πρύτανης, ενώ πρότεινε και την κατάργηση της ΕΒΕ. Η πρόταση αυτή αναμένεται να τεκμηριωθεί τεχνικά στην επόμενη Σύνοδο.
Φοιτητική μέριμνα και υποδομές
Πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας αποτελεί η ενίσχυση των υποδομών. Η συνεργασία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με τα ιδρύματα βελτιώθηκε το τελευταίο διάστημα, ωστόσο διαπιστώνεται η ανάγκη τεχνικών μελετών ανακαίνισης και συντήρησης, όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος.
Επίσης, σε ό,τι αφορά τις εστίες της Δόμπολη, έκανε γνωστό πως εκπονείται σχετική μελέτη και εκτιμάται ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η αναβάθμισή τους.
Βασικό ζήτημα φοιτητικής μέριμνας είναι η αύξηση του σιτηρεσίου, τουλάχιστον στα 3,6 ευρώ, από 1,8 ευρώ την ημέρα ανά φοιτητή που είναι σήμερα, χωρίς φυσικά να διασφαλίζεται η ποσότητα και η ποιότητα. Πάντως για το θέμα αυτό η υπουργός Παιδείας, σε δήλωσή της, σημείωσε πως το υπουργείο έχει ξεκινήσει καταγραφή των δεδομένων για τον αριθμό των φοιτητών που αξιοποιούν την παρεχόμενη υπηρεσία, ώστε να αναληφθούν συνολικές λύσεις.
Στα ζητήματα που θέτουν οι αρμόδιοι αντιπρυτάνεις, είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση του πανεπιστημιακού αθλητισμού, με δομές και προσωπικό, αλλά και η ενίσχυση του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων, καθώς σήμερα έχουν τον χαμηλότερο μέσο όρο αναλογίας υπαλλήλων και φοιτητών. Συγκεκριμένα, στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι 1 προς 125, όταν στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια 1 υπάλληλος προς 35 φοιτητές.
Προβλήματα και υποχρηματοδότηση στην έρευνα
Μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για μετάπτωση της διαδικασίας διόδευσης της μισθοδοσίας μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και από την αναστολή της καταβολής της εθνικής συμμετοχής στα ανταγωνιστικά προγράμματα από την ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας, με το επιχείρημα ότι η ΓΓ ανήκει στο υπ. Ανάπτυξης και όχι Παιδείας. Για τα θέματα ενημερώθηκε η υπουργός και αναμένεται να παρέμβει προς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί λύση.
Τέλος, από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι αυτά που αφορούν τη χρηματοδότηση ερευνητικών υποδομών αλλά και την ίδια την έρευνα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπρύτανη Σταύρο Νικολόπουλο, για το τομεακό πρόγραμμα 2021-2025 θα πρέπει να ενισχυθούν κομβικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου, με άμεση πρόσληψη πάνω από 200 συνολικά μηχανικών και υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών.
Για πενιχρότατη χρηματοδότηση της έρευνας, παρόλο που το υπουργείο διατείνεται την διάθεση 600 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, έκανε λόγο ο αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος. Όπως ανέφερε, το ποσό που αφορά την έρευνα είναι 60 εκ. ευρώ, ενώ ένα δεύτερο πρόγραμμα με διπλάσιο ποσό περιλαμβάνει πολύ μικρό αριθμό έργων, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν τελικά τα κονδύλια θα διατεθούν σε «πραγματικά άριστους ή σε κάτι άλλο».