ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

ΕΝ.ΠΕ.-Ζητά διορθωτικές κινήσεις για την απλή αναλογική

Οι ευθείες βολές κατά της απλής αναλογικής κυριάρχησαν στην έναρξη του 6ου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, χωρίς την παρουσία τελικά του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, λόγω της γέννησης του παιδιού του.

Τον τόνο είχε δώσει σε δηλώσεις του, πριν ακόμη την έναρξη του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος έκανε λόγο για fake αναλογική και αντιπρότεινε, έστω και τώρα, ο υπουργός να κάνει άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά, νομοθετώντας μια απλή αναλογική άδολη, ανόθευτη, της πρώτης Κυριακής. «Η δεύτερη Κυριακή είναι Κυριακή συναλλαγής. Θα δημιουργηθούν θέματα εθνικά, συναλλακτικά και ακυβερνησίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και στην ομιλία του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μακάρι να διαψευστώ και θέλω να διαψευστώ, αλλά διακινδυνεύω την εκτίμηση ότι ακόμη και οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, θα διαπιστώσουν -και πολύ γρήγορα μάλιστα- πόσο δυσλειτουργικό είναι το νέο σύστημα και θα είναι οι πρώτοι που θα ζητούν αλλαγές. Επειδή γνωρίζω ότι το αντεπιχείρημα είναι ότι με την αναλογική ενθαρρύνονται οι συνεργασίες, θέλω να επισημάνω ότι εμείς στην ΕΝΠΕ είμαστε πρότυπο συνεργασίας και συλλογικής ηγεσίας. Και αφού ενθαρρύνονται οι συναλλαγές, οι συναλλαγές μπορεί να μην είναι μόνο πολιτικές. Μπορεί να είναι οτιδήποτε και με ελάχιστες χορηγίες μπορεί να ελέγχονται και να δημιουργούνται πλειοψηφίες ή να μη δημιουργούνται πλειοψηφίες».
Το συνέδριο άνοιξε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, τον οποίο η ΕΝΠΕ βράβευσε για την προσφορά του στην αυτοδιοίκηση. Και ο κ. Καχριμάνης δήλωσε την αντίθεσή του στην απλή αναλογική, λέγοντας πως θα πρέπει να μπει ένα πλαφόν, προκειμένου να αποτραπεί η κάθοδος ενός ψηφοδελτίου, που μπορεί να κατέβει «για εμπορικούς ή ειδικούς σκοπούς». Τόνισε πάντως ότι η συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση «είναι άριστη, τόσο τώρα, όσο και πριν, όταν ήταν στο υπουργείο Οικονομικών».
Αναφορά στο ζήτημα της απλής αναλογικής έκανε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας στον χαιρετισμό του, αφήνοντας αιχμές κατά του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη και του τρόπου που χειρίστηκε η πλειοψηφία της ένωσης τη συζήτηση για τον «Κλεισθένη». «Η δική μου στάση δεν είναι στην λογική του άσπρου ή του μαύρου.
Ο Καλλικράτης έκανε τον κύκλο και έπρεπε αρχικά να αξιολογηθεί και μετά να εκσυγχρονιστεί. Δυστυχώς, και με ευθύνη της ηγεσίας της ΚΕΔΕ, χάσαμε αυτή την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με σοβαρότητα με το υπουργείο και μείναμε στις καταγγελίες», σημείωσε.

Ζητούμενο η περιφερειακή διακυβέρνηση

Περισσότερες αρμοδιότητες, οι οποίες, όμως, θα συνοδεύονται και από τους ανάλογους πόρους, είναι το ζητούμενο για τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, με στόχο να επιτευχθεί η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπως ήταν και ο τίτλος του συνεδρίου της ΕΝ.ΠΕ.
«Δίνουν αρμοδιότητες χωρίς πόρους στις περιφέρειες. Εμείς δε λέμε όχι, παλεύουμε και συνεργαζόμαστε και δεν αφήσαμε κανέναν χωρίς να τον βοηθήσουμε. Αλλά δεν είναι κράτος αυτό», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός, ενώ κατά την ομιλία του συντάχθηκε απόλυτα με την πρόταση του Αλέκου Καχριμάνη, που ζήτησε τη δημιουργία ενός «μικρού κοινοβουλίου» στο οποίο η αυτοδιοίκηση θα μπορεί να παίρνει κανονιστικές αποφάσεις, που θα έχουν ισχύ νόμου.
«Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση δεν μπορούμε να φθάσουμε σε μία ημέρα. Ακόμη κι αν –θεωρητικά– η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, υιοθετήσει πλήρως τις θέσεις μας και εισάγει τα νομοσχέδια που έχουμε καταθέσει στη Βουλή, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι η γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους θα παραδώσει αμαχητί τα όπλα. Όπως, επίσης, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι θα διαρραγεί εύκολα η συμμαχία της με κομματικά στελέχη που έχουν αποκλειστικό στόχο την αναπαραγωγή τους σε θέσεις εξουσίας», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός.
Στο θέμα της οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης, η οποία μπορεί να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, ωστόσο στην πράξη δεν εφαρμόζεται, εστίασε στον χαιρετισμό του ο Θ. Μπέγκας, ενώ ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς και τη συμβολή της ΕΝ.ΠΕ. στο αίτημα η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση να διαχειριστεί αυτοτελώς ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.
Το συνέδριο χαιρέτισαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και ο εκπρόσωπος της κυπριακής αυτοδιοίκησης Δώρος Δημοσθένους.

Οι απαντήσεις

Την απλή αναλογική ανέλαβε να υπερασπιστεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, κάνοντας λόγο για μία λαμπρή ευκαιρία να ξεκινήσει η αυτοδιοίκηση σε νέες βάσεις. «Τα περιφερειακά συμβούλια που θα προκύψουν μετά τις εκλογές του Μαΐου, θα έχουν την ευκαιρία –αλλά και την ευθύνη– να σχεδιάσουν συλλογικά, από καλύτερες θέσεις και έχοντας χειροπιαστές δυνατότητες μπροστά τους, το μέλλον της περιοχής τους. Με αυτή την έννοια, και παρά το γεγονός ότι ο νόμος παρέχει τις αναγκαίες θεσμικές δικλείδες για παν ενδεχόμενο, θεωρώ ότι οι συναινέσεις εντός των περιφερειακών συμβουλίων θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της διαμόρφωσης ενός οράματος στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών για τη μετα-μνημονιακή πορεία της χώρας και κάθε περιφέρειας ξεχωριστά. Θα προκύψουν από τον τρόπο με τον οποίο κάθε αυτοδιοικητική δύναμη και κάθε αιρετός ή αιρετή θα τοποθετηθούν πάνω στα μεγάλα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε.
Ως προς τα ζητήματα των πόρων, των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού, στάθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνσηςη, λέγοντας πως η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί μία νέα περίοδο για τα αυτοδιοικητικά πράγματα. «Τα νέα δεδομένα, οι νέες ολοένα και καλύτερες συνθήκες σε ό,τι αφορά τους υλικούς και ανθρώπινους όρους ύπαρξης και λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, δίνουν στην Αυτοδιοίκηση και στους ανθρώπους της τη δυνατότητα να σχεδιάσουν πλέον το μέλλον των τοπικών τους κοινωνιών σε νέες καλύτερες βάσεις.», υπογράμμισε, ενώ και η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη στάθηκε στις στοχευμένες χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομών, καθώς και στις προσλήψεις για τη στελέχωση υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης, που στα χρόνια των μνημονίων είχαν αποψιλωθεί.

Σχετικά άρθρα

Λαμπρή (παρά την αφρικανική σκόνη) η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

Τα Γιάννενα θα φωτίσει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»