ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ούτε με Μπέγκα, ούτε με Ελισάφ

Χωρίς οριστικές αποφάσεις, αλλά με μια σαφή διάθεση να μην αποτελέσει «δεκανίκι» των παρατάξεων Μπέγκα ή Ελισάφ, ολοκληρώθηκε η πολύωρη ανοιχτή εκδήλωση της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» την Κυριακή.

Παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση των τριών εκ των τεσσάρων βουλευτών του κόμματος και των κομματικών οργάνων να υπάρξει προεκλογική συμφωνία με μία εκ των δύο παρατάξεων της κεντροαριστεράς, η ηγετική ομάδα της παράταξης δε δείχνει διατεθειμένη να καταθέσει τα όπλα, κινούμενη στην κατεύθυνση της αυτόνομης καθόδου, με αναζήτηση συνεργασιών σε επίπεδο συλλογικοτήτων και ομάδων, πέραν των σημερινών παρατάξεων. Επιδίωξη, η οποία ισχυροποιήθηκε από την παρουσία πολλών μελών της παράταξης, αλλά και τον διάλογο που αναπτύχθηκε, καθώς φάνηκε πως υπάρχει δυναμική και η παράταξη δεν έχει πνεύσει τα λοίσθια, όπως πολλοί υποστήριζαν. «Δεν είμαστε αναλώσιμοι», ανέφερε σε μία αποστροφή του λόγου του ο Λάζαρος Νάτσης, μήνυμα που σαφώς δεν είχε αποδέκτες μόνο όσους «αλιεύουν» στελέχη από την παράταξή του, αλλά και συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, καθώς θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις και η δυναμική της εκδήλωσης να αποτυπωθεί και στη δυνατότητα συγκρότησης ενός ισχυρού ψηφοδελτίου. Η επιδίωξη του επικεφαλής Λάζαρου Νάτση να κερδίσει χρόνο, πάντως, φαίνεται να επιτυγχάνεται, ενώ παράλληλα πέτυχε να ανακτήσει τον πρώτο λόγο στις διαδικασίες, βάζοντας φρένο στις επιδιώξεις των βουλευτών και των κομματικών οργάνων.
Δύο ήταν τα κύρια σημεία της εκδήλωσης, στα οποία αξίζει κάποιος να σταθεί. Αφενός φάνηκε πως έγινε μια καλή προεργασία και υπήρξε μια στόχευση να μην αποκλειστούν οι συνεργασίες και η λογική της διεύρυνσης, όχι όμως στο επίπεδο προσωπικών σχέσεων και ονομάτων, αλλά με όρους προγραμματικών συγκλίσεων.
Τον ρόλο να παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης για την επόμενη πενταετία ανέλαβε το μέλος της Βλάσης Παπαχρήστος, ο οποίος επικέντρωσε στην ανάγκη να εισέλθει ο δήμος στην ψηφιακή εποχή, στην ενίσχυση του ρόλου των τοπικών κοινοτήτων, στη διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, στον επανακαθορισμό των δημοτικών τελών από μηδενική βάση, στην προώθηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού, στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων από τον δήμο, στην ανάγκη να υπάρξει μια βιώσιμη λύση για την Παμβώτιδα, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, στην οικονομική και διοικητική αναδιοργάνωση της ΔΕΥΑΙ κ.ά.
Το δεύτερο σημείο ήταν ο τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε στις παρατάξεις Μπέγκα και Ελισάφ ο Λάζαρος Νάτσης, κλείνοντας ουσιαστικά την πόρτα των συνεργασιών μαζί τους και επισημαίνοντας πως μια ευκαιριακή συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά αντανακλαστικά και να οδηγήσει στην απομάκρυνση των ζωντανών δυνάμεων, «που επιζητούν να προχωρήσουν αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και που, χωρίς αυτές τις δυνάμεις, η πλάστιγγα δεν μπορεί να γείρει αποφασιστικά».
Αποτιμώντας τη θητεία της δημοτικής αρχής, ο κ. Νάτσης τόνισε στην εισήγησή του πως χάθηκε χρόνος κάνοντας πεντάλ στον αέρα. «Εγκλωβίστηκε και πολιτικά, ιδιαίτερα κατά την πρώτη περίοδο κυριεύθηκε από αίσθημα ανασφάλειας και άργησε να δρομολογήσει έργα και λύσεις. Η κυρίαρχη πολιτική άποψη στο εσωτερικό της την έστρεψε σε αντιπολιτευτική κατεύθυνση, ενώ σε οικονομικό επίπεδο κυριαρχεί μια φιλελεύθερη αντίληψη κοινή στους περισσότερους δήμους», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ με δριμεία κριτική άσκησε στον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππο Τσουμάνη και στον αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θανάση Μανταλόβα. Από την κριτική του, όμως, δεν ξέφυγε και ο δήμαρχος. «Πολλά τα παραδείγματα και από άλλους αντιδημάρχους και στο κέντρο ο δήμαρχος να απλώνει τις φτερούγες του προστατευτικά, να προσπαθεί να ισορροπήσει να συγκρατήσει τις πασοκικές κορώνες και να αναδείξει το έργο του ως προϊόν καλής δουλειάς και προετοιμασίας, που έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση. Μαέστρος που τον διευθύνει η ορχήστρα. Φαινόμενο όχι πρωτόγνωρο, αφού και στο παρελθόν άλλοι είχαν τα κουκιά και άλλοι τον θώκο», ανέφερε.
Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο υπήρχε στην εισήγησή του και για τον Μωυσή Ελισάφ, στον οποίο απέδωσε στοιχεία αλαζονείας και υπερβολικής αυτοπεποίθησης, ενώ τον κατηγόρησε και για αντιδεοντολογική πρακτική, φτάνοντας στο σημείο να καλεί μέλη της παράταξης να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο. «Οι πληροφορίες είναι ότι είναι πιεστικός προς συνεργάτες του και μάλιστα ορισμένους τους παρουσιάζει ότι έχουν συμφωνήσει παρά την άρνησή τους. Προφανώς θύμα αυτής της αντίληψης έπεσε και ο σύντροφος Φίλιος, που τον παρουσίασε ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει τη παράταξή του, γεγονός που ο Φίλιος αρνήθηκε κατηγορηματικά», ανέφερε, με τον κ. Φίλιο, όμως, να απουσιάζει σε ταξίδι στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μη διασαφηνίζεται η θέση του.
Και κατέληξε λέγοντας: «Πέντε χρόνια πριν δώσαμε τη δική μας απάντηση. Με θέσεις, ενθουσιασμό και μαχητικότητα, γνωρίζοντας τις δυσκολίες, με τη βαθιά όμως επιθυμία να μιλήσουμε στους δημότες και να τους πείσουμε ότι μαζί μπορούμε. Και το κυριότερο, ότι έχουν τη δύναμη να αντιταχτούν στους ρυθμιστές των πραγμάτων, τις ομάδες συμφερόντων, τους πονηρούς της εξουσίας, όσους θεωρούν την ενασχόληση με τα προβλήματα του λαού, καριέρα. Δώσαμε τη δική μας απάντηση σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, ανοίξαμε το δρόμο για την ανατροπή, αναγκάσαμε τις δυνάμεις της συντήρησης να αναδιπλωθούν και επί τέσσερα χρόνια να ουρλιάζουν, μην μπορώντας να αποδεχτούν αυτό που συνέβη. Αυτή τη φορά ας τους κάνουμε να βουβαθούν».

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Γεωργία Χαλάτση

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών