ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Γρίφος» προς το παρόν τα εναέρια μέσα

Να περάσει και η φετινή αντιπυρική περίοδος με τις λιγότερες δυνατές πυρκαγιές και απώλειες, είναι το «στοίχημα» που τέθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, με το ερώτημα αν θα υπάρχει μόνιμα σταθμευμένο ελικόπτερο στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων να παραμένει προς το παρόν αναπάντητο.

Αν και πριν από λίγες εβδομάδες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς είχε δηλώσει από τα Γιάννενα πως θα είναι διαθέσιμα τα εναέρια μέσα και πως ήταν θέμα ημερών να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του ΝΑΤΟ, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρχουν δύο σταθμευμένα αεροπλάνα τύπου PZL στο αεροδρόμιο του Ακτίου.

«Πρόβλημα φέτος είναι πως δε θα έχουμε τα ρωσικά μέσα κατάσβεσης. Γίνονται συζητήσεις για μέσα κατάσβεσης από άλλες χώρες, αλλά είναι θέμα πολιτικής ηγεσίας», ανέφερε αρχικά ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο οποίος στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στον νέο σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας, στον οποίο περιλαμβάνεται πλέον και η στενή συνεργασία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τις Δασικές Υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, υποστράτηγος Δημήτρης Κοντογιάννης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρχουν εναέρια μέσα και στο Άκτιο και στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων. «Ο σχεδιασμός μας δεν έχει αλλάξει, θα προσπαθήσουμε για το μέγιστο αποτέλεσμα. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε εναέρια και στα δύο αεροδρόμια, ανεξαρτήτως τι τύπου αεροσκάφος θα έχουμε», σημείωσε.

Διαβεβαιώσεις ότι τα εναέρια μέσα θα είναι ενισχυμένα φέτος, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, μετέφερε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης. «Έχουμε διαβεβαιώσεις ότι θα είναι ενισχυμένα τα εναέρια, ίσως καλύτερα από πέρυσι, αλλά δε γνωρίζω πως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κλειδί» η συνεργασία

Κατά τα λοιπά, η συνεργασία αποτελεί και φέτος το «κλειδί» στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με την περσινή πάντως περίοδο, παρά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε άλλες περιοχές, να αποδεικνύεται μια από τις καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας στην περιοχή της Ηπείρου, όπως ανέφεραν τα στελέχη της Πυροσβεστικής.

«Πρέπει να τεθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περσινή αντιπυρική περίοδο. Να βρούμε αν κάναμε λάθη ή όχι. Να δούμε τα φετινά προβλήματα. Γιατί αναμένεται μια πιο δύσκολη περίοδος. Εγκαινιάζεται μια νέα συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο. Το πιο βασικό είναι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πως θα πρέπει να κάνουμε το σύστημα της πρόληψης. Γιατί είναι το Α και το Ω στις δασικές πυρκαγιές», ανέφερε ο κ. Μαυρογιώργος.

Ο περιφερειάρχης και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε ότι, εφόσον υπάρχει συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, θα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό στάδιο, διαφορετικά η κατάσταση γίνεται πολύ δύσκολη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βασδέκης το 2021 εκδηλώθηκαν 217 δασικές πυρκαγιές (73 Π.Ε. Ιωαννίνων, 61 Π.Ε. Άρτας, 38 Π.Ε. Θεσπρωτίας, 45 Π.Ε. Πρέβεζας) με τον μέσο όρο της εικοσαετίας να ανέρχεται σε 416. Οι δε καμένες εκτάσεις ανήλθαν σε περίπου 6.000 στρέμματα, έναντι μέσου όρου 20ετίας 8.000 στρεμμάτων.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ηπείρου θα έχουν σχεδόν την ίδια με πέρυσι δύναμη, στην οποία θα προστεθεί η Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων με επιπλέον 60 άτομα και ομάδα εθελοντών.

Τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν, είναι η προστασία των περιαστικών δασυλλίων, ο καθαρισμός των οικοπέδων εντός οικισμών και ο καθαρισμός των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ αναδείχθηκε και ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραματίζουν για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών οι δασεργάτες.

Στην εποικοδομητική συνεργασία και τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου στο έργο των δασικών υπηρεσιών αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ιωαννίνων Χρ. Λαγός, ο οποίος ανέφερε ότι σε προτεραιότητα έχουν τεθεί το περιαστικό δασύλλιο Ιωαννίνων και το δάσος της Λάιστας.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Γεώργιος Λιόλιος ανέφερε ότι συνεχίζονται οι εργασίες μόνωσης των καλωδίων του δικτύου, αναδείχτηκε εργολάβος για καθαρισμό της υψηλής βλάστησης (κλαδέματα) γύρω από το δίκτυο και βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάδειξη εργολάβου καθαρισμού των χόρτων γύρω από τους στύλους.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι, για να έχουμε καλά αποτελέσματα και τη νέα αντιπυρική περίοδο, πρέπει να είναι όλοι σε επαγρύπνηση. «Τα μάτια μας δεκατέσσερα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ ετοιμότητα «24 ώρες το 24ωρο» ζήτησε από όλους ο κ. Μαυρογιώργος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, επίσης, οι αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ιωαννίνων Κ. Σιαράβας, Άρτας Β. Ψαθάς, Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Φ. Ντίνης, ο Υποδιοικητής της 8ης ΜΠ/Ταξιαρχίας, οι δήμαρχοι Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, Μετσόβου Κ. Τζιαφέας, Ζαγορίου Γ. Σουκοβέλος, Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης, οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Γ. Λώλης, Β. Τζουμέρκων Β. Γιωτόπουλος και Ζίτσας Αλκ. Βότσικας, ο Δασάρχης Μετσόβου Στ. Σιούλας, εκπρόσωποι Φορέων Διαχείρισης, εθελοντικών σωμάτων κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Αδυναμία ανταπόκρισης στο πλήθος των υποχρεώσεων

Άμεση εμπλοκή των εναέριων μέσων στην κατάσβεση