ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έφυγε από τη ζωή μετά από πολυήμερη νοσηλεία ο Γιάννης Εμμανουηλίδης

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, με μακρά διαδρομή στον χώρο της αυτοδιοίκησης, καθώς είχε διατελέσει δήμαρχος Ανατολής, δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων και διορισμένος νομάρχης Κιλκίς.

Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου “Χατζηκώστα”, όπου είχε εισαχθεί με κορωνοϊό και, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατέστη δυνατόν να κρατηθεί στη ζωή.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε από τον χώρο του συνδικαλισμού και είχε διατελέσει πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Με περηφάνια πρόβαλε την ποντιακή του καταγωγή και ήταν ενεργό μέλος της Αδελφότητας Μικρασιατών – Ποντίων Ηπείρου, στην οποία είχε διατελέσει και πρόεδρος. Στις 2 Οκτωβρίου 1989 διορίστηκε νομάρχης Κιλκίς, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 12 Μαΐου 1993, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε πρόεδρος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

Εξελέγη δήμαρχος Ανατολής το 1999 και επανεξελέγη δύο ακόμη τετραετίες, με τη θητεία του να ολοκληρώνεται το 2010, όταν και ο Δήμος Ανατολής συνενώθηκε με τον Δήμο Ιωαννιτών. Ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία”, με επικεφαλής τον Νίκο Γκόντα, και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος, με τη θητεία του να ολοκληρώνεται το 2019.

Τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Γιάννη Εμμανουηλίδη εκφράζει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων. «Διήνυσε μία μακρά διαδρομή στα κοινά και άφησε το δικό του αποτύπωμα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Χρυσούλα και τον γιό του Σταύρο εκφράζουν ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας», πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας και οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της παράταξης.
«Ήταν ένα εξαίρετο τέκνο του Ελληνικού Ποντιακού Ελληνισμού δεύτερης γενιάς, αφού οι γονείς του ήλθαν πρόσφυγες και τίμησαν με το παραπάνω την γη που τους φιλοξένησε, αναδεικνύοντας τον Μικρασιατικό και Ποντιακό πολιτισμό, τον οποίο μετέφεραν μετά τους άγριους διωγμούς από το Κεμαλικό κράτος της Τουρκίας. Υπηρέτησε με πάθος, αφοσίωση και υπευθυνότητα το γενικό καλό και ιδιαίτερα τον χώρο της αυτοδιοίκησης, είτε ως νομάρχης Κιλκίς, είτε ως Δήμαρχος Ανατολής Ιωαννίνων, επί τρεις θητείες, στον οποίο δήμο άφησε τη δική του δημιουργική σφραγίδα, είτε ως δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ιωαννιτών. Είχε όραμα για τον τόπο και δεν άφησε ευκαιρία να πάει χαμένη με τις διεκδικήσεις από την κεντρική εξουσία. Ήταν εκεί παντού και πάντοτε, και δεν έλειψε από κανένα συνδικαλιστικό πολιτικό προσκλητήριο, αυτοδιοικητικό και εθνικό. Κουβαλούσε στην ψυχή, στον νου και την καρδιά τις χαμένες πατρίδες, έτσι όπως τις έζησε μέσα από τούς γονείς, και μεταλαμπάδευσε τις ιδέες των προγόνων, όπως εκείνοι βίωσαν στους γενέθλιους τόπους τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του εκφράζει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα». «Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης υπηρέτησε για πολλά χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση από θέσεις ευθύνης και ήταν πάντα ενεργό μέλος της κοινωνίας μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Τη βαθιά της θλίψη για τον θάνατο του Γιάννη Εμμανουηλίδη, για τον οποίο σημειώνει ότι αφήνει ως παρακαταθήκη στον Δήμο Ιωαννιτών το έργο του στον πρώην Δήμο Ανατολής, εκφράζει και η δημοτική παράταξη «Γιάννενα Τώρα». «Στην οικογένεια και τους οικείους ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο να αντέξουν το βάρος της απώλειάς του», αναφέρει.

Ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τα συλλυπητήρια στους οικείους του, εξέδωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, η οποία αποφάσισε μέλη του Δ.Σ. να παρευρεθούν και να καταθέσουν στεφάνι στην κηδεία του. «Σε όλη τη θητεία του, ο εκλιπών είχε υπηρετήσει με ανιδιοτέλεια την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση στην περιοχή, προωθώντας με συνέπεια τα συμφέροντα των δημοτών», αναφέρεται στο ψήφισμα για τον Γιάννη Εμμανουηλίδη, ο οποίος είχε διατελέσει και μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Νομού Ιωαννίνων.

Τη βαθιά τους θλίψη για τον θάνατό του και τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουν ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και η δημοτική αρχή. «Ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, στη μακρά πορεία του στον χώρο της αυτοδιοίκησης, έδωσε το δικό του στίγμα και υπηρέτησε με αφοσίωση τους δημότες του», αναφέρουν σε δελτίο τύπου.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Ανατολής.

Σχετικά άρθρα

Συντονισμένη προσπάθεια κατά της στοχοποίησης

Αποστόλης Τζελέτας