ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συντονισμένη προσπάθεια κατά της στοχοποίησης

Σε μια συντονισμένη επιχείρηση να βάλουν φρένο στις ανεύθυνες διαδόσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων και σε μία ολοένα και διογκούμενη υστερία γύρω από τον κορωνοϊό, επιδόθηκαν χθες η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου και η 6η Υγειονομική Περιφέρεια.

Αφορμή στάθηκε κατά κύριο λόγο μια ανάρτηση στο facebook του πρώην δημάρχου Ανατολής Γιάννη Εμμανουηλίδη, ο οποίος διατεινόταν ότι ένας από τους προσφάτως αφιχθέντες από την Ιερουσαλήμ εκδρομείς εθεάθη σε εκκλησία της Ανατολής. Παρά το ότι του ζητήθηκαν διευκρινίσεις –διαδικτυακά και τηλεφωνικά, περισσότερες πληροφορίες δε δόθηκαν, με αποτέλεσμα η τρίχα να γίνει τριχία, ως είθισται στην εποχή ων κοινωνικών δικτύων. Έτσι, λοιπόν, άλλοι τους είδαν να ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ, άλλοι άκουσαν ότι επιβιβάστηκαν σε αστικά λεωφορεία και γενικώς… κυκλοφορούν ανάμεσά μας.
Η διασπορά των φημών έχει φτάσει, μάλιστα, σε στοχοποίηση των εκδρομέων, με κάποιους να υποστηρίζουν την ανάγκη να συλληφθούν, άλλοι να ζητούν να δοθούν τα ονόματά τους στη δημοσιότητα ώστε ο κόσμος να γνωρίζει από ποιους πρέπει να προστατευθεί, ενώ υπάρχει μέχρι και απειλητικά μηνύματα με προτροπές για εκτέλεσή τους και ότι «αν δε θέλουν να μπουν σε καραντίνα, θα πάνε από καραμπίνα».
Σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη φημολογία, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος αναγκάστηκε να πάρει μέρος στον διαδικτυακό διάλογο, διαβεβαιώνοντας ότι όλοι οι εκδρομείς τηρούν τις συστάσεις για κατ’ οίκον περιορισμό, είναι καλά στην υγεία τους και δεν επιβεβαιώνεται ότι εθεάθησαν σε εκκλησίες, σούπερ μάρκετ και λεωφορεία.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι η παρέμβασή του έπεσε στο κενό, εκδόθηκε σήμερα το πρωί και ανακοίνωση από την περιφέρεια Ηπείρου, στην οποία αναφερόταν τα εξής:

1. Στην Ήπειρο δεν έχει διαπιστωθεί κανένα κρούσμα κορωνοϊού, ούτε και υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα προς διευρεύνηση.
2. Τα μέλη της εκδρομής του ΚΑΠΗ Ανατολής, αμέσως με την επιστροφή τους το Σάββατο 7 Μαρτίου από το Ισραήλ έχουν τεθεί αποκλειστικά για προληπτικούς λόγους σε κατ’ οίκον περιορισμό. Για την τήρηση των οδηγιών που τους έχουν δοθεί, αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας της περιφέρειας επικοινωνούν σε τακτική βάση με τον καθέναν ξεχωριστά, όπως ορίζεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
3. Σε κάθε περίπτωση η στοχοποίηση πολιτών είναι ανεπίτρεπτη και οφείλουν όλοι να είναι διακριτικοί προς όσους τίθενται σε καθεστώς πρόληψης κατά της διάδοσης της νόσου.
4. Συνιστάται στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αποφεύγουν αναφορές ή αναπαραγωγή σχολίων κ.λπ., που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, στιγματίζουν πολίτες και εν τέλει συμβάλλουν στην πρόκληση πανικού.
5. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την 6η ΥΠΕ και τον ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν, ως επίσης και για την εφαρμογή οδηγιών που εκδίδονται.

Παρέμβαση και από την 6η ΥΠΕ

Με στόχο το να σταματήσει η στοχοποίηση των εκδρομέων, αλλά και να αντιμετωπιστεί το θέμα του κορωνοϊού στις πραγματικές του διαστάσεις, δηλώσεις έκανε και ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Νικόπουλος.
Όπως εξήγησε, οι εκδρομείς δεν έχουν τεθεί σε καραντίνα, αλλά τους συστήθηκε να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό και κανείς δεν έχει παραβεί τα συνιστώμενα, ούτε έχει διαπιστωθεί συμπεριφορά υψηλού κινδύνου.
«Οι συμπολίτες μας είναι υπεύθυνα άτομα και συνειδητοποιημένα. Είναι κακό να τους αντιμετωπίζουμε λες και θα μας φέρουν αυτοί τον κορωνοϊό στην περιοχή. Οι οδηγίες είναι για όλους. Γιατί τους στιγματίζουμε;», ανέφερε ο κ. Νικόπουλος.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπήρξε κάποια δόση υπερβολής απέναντι στους εκδρομείς από το Ισραήλ, από τη στιγμή που δεν ελήφθησαν ανάλογα μέτρα για όσους επέστρεψαν από την Ιταλία, στην οποία καταγράφονται πολλά περισσότερα κρούσματα, ο αναπληρωτής διοικητής της 6ης ΥΠΕ έκανε γνωστό πως έχουν ιχνηλατηθεί και πολλά άτομα που επέστρεψαν από τη γειτονική χώρα, με τα αποτελέσματα να είναι ευτυχώς αρνητικά.
«Καλύτερα να μας κατηγορήσει κάποιος ότι είμαστε αυστηροί, παρά να ολιγωρήσουμε», υπογράμμισε, ενώ διευκρίνισε πως παγκοσμίως δε γίνεται προληπτικός έλεγχος σε όσους δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, άρα δεν είχε κανένα νόημα να οδηγηθούν άνθρωποι στα νοσοκομεία και να εξετάζονται μαζικά.
Μιλώντας γενικότερα, ο κ. Νικόπουλος τόνισε ότι δε χρειάζεται πανικός, αλλά ούτε και εφησυχασμός λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουμε κανέναν θάνατο στην Ελλάδα και κανένα κρούσμα στην Ήπειρο.
Συνέστησε αυστηρή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και είπε πως είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε τη διάδοση της νόσου και να μη φτάσουμε στην κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ιταλία. Πρώτος στόχος είναι να μην έχουμε θανάτους, γι’ αυτό και αυξάνονται οι κλίνες στις ΜΕΘ, δεύτερος να μη νοσήσει ο υγιής πληθυσμός και τρίτος η άμεση αποκατάσταση όσων ασθένησαν.
Τέλος, διαβεβαίωσε πως υπάρχει σχεδιασμός ακόμη κι αν ο κορωνοϊός εξελιχθεί σε επιδημία και στη χώρα μας.

Σχετικά άρθρα

Αδυναμία ανταπόκρισης στο πλήθος των υποχρεώσεων

Περισσότερες υποχρεώσεις χωρίς επιπλέον μέσα και προσωπικό

Έτοιμος για τις αυξημένες ευθύνες ο Δήμος Πωγωνίου

Ηπειρωτικός Αγών