ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χρέος 2,6 εκατ. ευρώ, αλλά «δε θα επιβαρυνθούν οι δημότες»

Ένα ποσό της τάξης των 2,6 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου στην εταιρεία «Αειφορική Ηπείρου», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ, που αποτελεί τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) στη Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι.

Αυτό προκύπτει με βάση την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, στο οποίο είχε προσφύγει η εταιρεία, διεκδικώντας ένα ποσό μεγαλύτερο των 3,8 εκατ. ευρώ, λόγω της καθυστέρησης στη λειτουργία του εργοστασίου. Το Διαιτητικό Δικαστήριο, με την ίδια απόφαση, δεν έκανε αποδεκτό και το πρόστιμο (ποινική ρήτρα) των 690.000 ευρώ, που είχε επιβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου, από την πλευρά της, στον ΙΦΣ, χωρίς, ωστόσο, να είναι γνωστό αν έχει πληρωθεί και είναι χρήματα που πρέπει να επιστραφούν, ή απλώς ακυρώνεται η επιβολή του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, από την οποία έγινε γνωστή η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι θα προσφύγει στις νόμιμες –και προς πάσα κατεύθυνση- διαδικασίες, προκειμένου να επιτύχει την πλήρη δικαίωσή της, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρεται σαφώς η νομική οδός που θα ακολουθήσει. Όπως σαφώς δεν αναφέρεται και το πώς, σε περίπτωση που δεν καταπέσει η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, θα καταβληθούν τα 2,6 εκατ. ευρώ στον ΙΦΣ, από τη στιγμή που η Περιφέρεια Ηπείρου, στην ανακοίνωσή της, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι «σε κάθε περίπτωση οι δημότες της Ηπείρου δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οικονομικά από τις απαιτήσεις που εγείρει ο ΙΦΣ».
Αναμφίβολα, πρόκειται για μια ήττα της Περιφέρειας Ηπείρου στον «πόλεμο» με τον ΙΦΣ, που κρατά εδώ και πολλά χρόνια και οδήγησε στην υποβολή των απαιτήσεων στη διαιτησία τον Ιούλιο του 2019. Ωστόσο, το ποσό των 1,2 εκατ. ευρώ, για το οποίο απαλλάσσεται η Περιφέρεια, δεν είναι σε καμιά περίπτωση αμελητέο.

Τι καλείται να πληρώσει

Ο τρόπος που είναι γραμμένη η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου δε βοηθά στο να γίνει εύκολα κατανοητό ποιες από τις απαιτήσεις του ΙΦΣ έγιναν δεκτές από το Διαιτητικό Δικαστήριο και ποιες όχι, καθώς συνοδεύεται από επιμέρους σχολιασμούς και ανάδειξη των απόψεων όσων μειοψήφησαν στις περιπτώσεις που απαιτήσεις γινόταν αποδεκτές.
Με βάση την ανακοίνωση, συμπεραίνονται τα εξής:
1) Για το ποσό των 943.968,57 ευρώ (μετά από περιορισμό), που διεκδικούσε ο ΙΦΣ για δαπάνες στο διάστημα κατά το οποίο παρατάθηκε η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων (21/01 έως 26/03/2019), έγινε αποδεκτό ποσό 37.950 ευρώ και απορρίφθηκε ομόφωνα το υπόλοιπο ποσό των 906.018,57 ευρώ
2) Απορρίφθηκε εξ ολοκλήρου το κονδύλι των 325.291,50 ευρώ, που ο ΙΦΣ ζητούσε για δαπάνες νέων δοκιμών μελλοντικά.
3) Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό ότι δεν είχε υπαιτιότητα ο ΙΦΣ στην καθυστέρηση της λειτουργίας της ΜΕΑ και γι’ αυτό δεν έπρεπε να επιβληθεί ποινική ρήτρα (690.000 ευρώ) από την Περιφέρεια. Η Περιφέρεια Ηπείρου υποστήριξε ότι για την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ η σύμβαση απαιτούσε την έκδοση Πιστοποιητικού Αποδοχής από τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή, που ήταν της επιλογής του ΙΦΣ και αμειβόταν από αυτόν, το οποίο δεν είχε εκδώσει, με έναν από τους επικαλούμενους λόγους να είναι ότι ο ΙΦΣ, στις 21/01/2019 που ήταν το ορόσημο για την έναρξη της λειτουργίας, δεν είχε καν καταθέσει αίτηση για έκδοση άδειας λειτουργίας.
4) Κατά πλειοψηφία έγινε εν συνεχεία δεκτό η διεκδίκηση 696.821,53 ευρώ για απώλεια εσόδων κατά το διάστημα που καθυστέρησε η έναρξη λειτουργίας.
5) Κατά πλειοψηφία επιδικάστηκαν τα ποσά 509.857,86 ευρώ + 647.787,68 ευρώ, που ο ΙΦΣ διεκδικούσε ως εισπραχθέντα από τους Δήμους και μη αποδοθέντα από την Περιφέρεια Ηπείρου για το 2019 και το 2020. Η Περιφέρεια επικαλέστηκε απόπειρα απάτης επί Δικαστηρίω για προσπορισμό οικονομικού οφέλους.
6) Κατά πλειοψηφία επιδικάστηκαν στον ΙΦΣ τα ποσά 307.228,13 ευρώ + 400.002,78 ευρώ, που διεκδικούσε για το 2019 και το 2020 ως απώλεια εσόδων από πωλήσεις Δευτερογενών Προϊόντων (χαρτί, πλαστικά, μέταλλα κ.λπ.). Κατά τη μειοψηφούσα άποψη, το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν είχε εξουσία να επιληφθεί για τα κονδύλια αυτά. Επίσης, κατά την ίδια μειοψηφούσα άποψη, από την πώληση των Δευτερογενών Προϊόντων η Περιφέρεια δικαιούται το 50% των εσόδων.

Η μάχη των εντυπώσεων

Πέρα, βέβαια, από τη μάχη των χρημάτων, υπάρχει και η μάχη των εντυπώσεων, με την Περιφέρεια Ηπείρου να προσπαθεί να πάρει τη ρεβάνς, προβάλλοντας αναλυτικά κάποιες από τις δαπάνες, για τις οποίες διεκδικούσε χρήματα από την Περιφέρεια Ηπείρου ο ΙΦΣ.
Στο απορριφθέν ποσό των 906.018,57 ευρώ για δαπάνες στο διάστημα κατά το οποίο παρατάθηκε η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, δαπάνες «από σούπερ μάρκετ για μαρμελάδα, ρόδι καθαρισμένο, γιαούρτι, μπανάνες, κεφαλογραβιέρα, κρασιά, ξηρούς καρπούς, κρέμα χεριών κλπ. Επίσης δαπάνες για πετρέλαιο που μεταφέρθηκε με μπιτόνι στη ΜΕΑ, τιμολόγια μηχανικών για παροχή υπηρεσιών εκτός της άνω περιόδου, λογαριασμούς ύδρευσης, κοινοχρήστων, πετρελαίου θέρμανσης, ενοικίων, κόστος διαμονής σε ακριβά ξενοδοχεία των Ιωαννίνων τις ημέρες του Πάσχα, επισκευές ελαστικών σε βουλκανιζατέρ, τακάκια δισκόφρενων, παπούτσια, παντελόνι, καπαρντίνα, φαράσια, κουβά, πιγκάλ τουαλέτας, βιβλιοδεσίες, ασπιρίνες, depon, mesulid, ακόμα και ένα τιμολόγια αξίας 0,01 ευρώ, αλλά και λουκάνικο συνοδευόμενο από κρύο cappuccino την ημέρα των Φώτων».
Η ανακοίνωση διανθίζεται και με άλλες πληροφορίες, όπως ότι κατά τη διάρκεια της διαιτητικής διαδικασίας, εκπρόσωπος του ΙΦΣ, σε ένορκη κατάθεσή του επιχείρησε να εμπλέξει τον περιφερειάρχη σε “ελεγχόμενες” ενέργειες, ωστόσο «μετά την δέουσα απάντηση ανακάλεσε ως “εκ παραδρομής αναφορά”», ότι η έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου συνέπεσε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και «δεν έγιναν ούτε, ως είθισται, εγκαίνια», ότι ο περιφερειάρχης έχει ζητήσει την απομάκρυνση του διευθύνοντα συμβούλου και του αναπληρωτή εκπροσώπου του ΙΦΣ «για το καλό του έργου» και ότι ο περιφερειάρχης «έχει δεχθεί -όπως και η νομική σύμβουλος του έργου- σφοδρή επίθεση από εκπρόσωπο του ΙΦΣ με εξυβριστικούς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς και μάλιστα ενώπιον Αρχής, που απαντήθηκε δεόντως».

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου

Έριξαν τον… σπόρο για μελλοντικές συνεργασίες