Στιγμιότυπο από τη 2η διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Ενέργειας στο δημαρχείο Ιωαννίνων
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ενεργειακό προφίλ με στόχο την εξοικονόμηση

Οι προτεραιότητες που θέτει το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) Δήμου Ιωαννιτών αφορούν τη ΔΕΥΑΙ (αντλιοστάσια και βιολογικός), τον οδοφωτισμό, τα μεγάλα, παλαιά και ενεργοβόρα κτίρια, καθώς και τον δημοτικό στόλο οχημάτων.

Πολλές μπορεί να είναι οι αλλαγές που χρειάζεται η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων, μια από τις σημαντικότερες ωστόσο φαίνεται πως είναι η ανάγκη μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
Η ΔΕΥΑΙ είναι «ένοχη» για το 65% της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται στον δήμο, λόγω βέβαια της ιδιαίτερης δραστηριότητάς της. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τον δημόσιο τομέα, εξίσου ρυπογόνος είναι ο στόλος των δημοτικών οχημάτων, ενώ σημαντική είναι η κατανάλωση ενέργειας στον οδοφωτισμό.
Πλέον, η δημοτική αρχή έχει στα χέρια της το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια (ΣΔΒΕ) Δήμου Ιωαννιτών», που αφενός καταγράφει όλα τα παραπάνω στοιχεία και γενικότερα το ενεργειακό προφίλ του δήμου, αφετέρου προτείνει λύσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 40% μέχρι το 2030, αλλά και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του με την προσαρμογή του στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.
Στόχος του ΣΔΒΕ, το οποίο είναι απόρροια της συμμετοχής του δήμου Ιωαννιτών στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, είναι να δημιουργηθεί, μέσω της καταγραφής της κατανάλωσης ενέργειας σε ενεργοβόρους τομείς, ένα πλήρες ενεργειακό δημοτικό προφίλ, το οποίο θα οδηγήσει τον δήμο σε ορθές, τεκμηριωμένες και ιεραρχημένες δράσεις ενεργειακών παρεμβάσεων αποδοτικότητας και αναβάθμισης, που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Η μελέτη βρίσκεται στη φάση της β’ διαβούλευσης και παρουσιάστηκε χθες σε υπηρεσιακούς κυρίως παράγοντες, θα τεθεί σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019.
Το ΣΔΒΕ χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», ενώ ήδη έχουν ανοίξει δύο προσκλήσεις. Πρόκειται για τις πράξεις «Αναβάθμιση κτιρίων και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια», συνολικής δημόσιας δαπάνης 5.500.000 ευρώ, και «Αναβάθμιση κτιρίων και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια της Στρατηγικής ΒΑΑ», συνολικής δημόσιας δαπάνης 2.000.000 ευρώ. Η πρώτη αφορά όλους τους φορείς του δημοσίου και την αυτοδιοίκηση, άρα και τον δήμο Ιωαννιτών, και η δεύτερη αποκλειστικά τον δήμο.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιες από τις προτεινόμενες δράσεις του ΣΔΒΕ μπορούν να υλοποιηθούν σχετικά άμεσα, ενώ άλλες θα χρειαστούν οριστικές μελέτες πριν υποβληθούν για χρηματοδότηση. Πάντως, η πρώτη φάση των προσκλήσεων αυτών λήγει τον ερχόμενο Μάιο και Μάρτιο, αντίστοιχα.

Οι προτεραιότητες

Στις προτεραιότητες που θέτει η μελέτη, αναφέρθηκε εκ μέρους των μελετητών ο Γιώργος Ηλιόπουλος, τονίζοντας πως δεν αφορά μόνο τις υποδομές του δήμου αλλά τον οικιακό τομέα, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.
Εξάλλου, στο Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας γίνεται απογραφή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω της καταγραφής της καταναλισκόμενης ενέργειας σε διάφορους τομείς του δήμου, όπως στο κτιριακό απόθεμα (δημοτικά κτίρια και εγκαταστάσεις, δημοτικές υποδομές, κατοικίες και κτίρια δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα), στον δημοτικό φωτισμό (σε οδούς και κοινόχρηστους χώρους), στις μεταφορές (δημοτικός στόλος, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ιδιωτικές και εμπορικές μεταφορές).
Σε ό,τι αφορά τον δημοτικό τομέα, οι προτεραιότητες αφορούν τη ΔΕΥΑΙ (αντλιοστάσια και βιολογικός), τον οδοφωτισμό, τα μεγάλα, παλαιά και ενεργοβόρα κτίρια, καθώς και τον δημοτικό στόλο οχημάτων.
Έτσι προτείνεται η αναβάθμιση των αντλιοστασίων δικτύου ΔΕΥΑΙ & ΣΥΔΛΙ, η εγκατάσταση κινητήρων υψηλής απόδοσης και ρυθμιστών στροφών ομαλής εκκίνησης στους κινητήρες των αντλιών (σε όσα αντλιοστάσια είναι εφικτό), καθώς και η εγκατάσταση συστήματος διόρθωσης του συνημιτόνου φ – συντελεστή ισχύος. Επίσης, η αναβάθμιση και επέκταση συστήματος τηλεελέγχου, τηλεμετρίας και αυτοματισμού, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 1ΜW για παραγωγή ενέργειας και ενεργειακό συμψηφισμό των ενεργειακών καταναλώσεων των αντλιοστασίων.
Στις προτεινόμενες δράσεις για τα δημοτικά οχήματα εντάσσεται η αντικατάσταση παλαιών οχημάτων με καινούρια, σύγχρονης τεχνολογίας (EURO 6/υβριδικά/ηλεκτρικά/CNG), η φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων από σταθμούς σε δημοτικές εγκαταστάσεις ΑΠΕ, η καλύτερη διαχείριση και παρακολούθηση του δημοτικού στόλου, καθώς και η εκπαίδευση των υπαλλήλων/οδηγών στην οικολογική οδήγηση.
Τέλος, για των φωτισμό προτείνεται η αντικατάσταση υφιστάμενων φωτιστικών στο σύνολο των οδών και πλατειών του δήμου με νέας τεχνολογίας φωτιστικά σώματα και προσθήκη συστήματος τηλεδιαχείρισης.

Σχετικά άρθρα

Από σήμερα ξεκινά η συστηματική δουλειά

Γεωργία Χαλάτση

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στην «Ώρα της Γης» συμμετέχει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ηπειρωτικός Αγών