ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Περιφέρεια σε Α.Σ.Δ.Σ.Α. Ηπείρου: «Καταστήσατε τους Ηπειρώτες “χορηγούς” του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης»

Σε ευθεία αμφισβήτηση του τρόπου που γίνεται από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων (Α.Σ.Δ.Σ.Α.) Ηπείρου ο υπολογισμός και η κοστολόγηση του υπολείμματος ανά Δήμο, προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει στον Σύνδεσμο σαφής εικόνα για τις ποσότητες που έχουν μεταφερθεί το προηγούμενο διάστημα, ενώ ευθείες κατηγορίες διατυπώνονται και για τη μεταφορά ποσοτήτων που δεν είναι στις υποχρεώσεις τους.

Μετά την αλληλογραφία μεταξύ Α.Σ.Δ.Σ.Α. Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών, που ακολούθησε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για την έγκριση του απολογισμού της τιμολογιακής πολιτικής, η Περιφέρεια Ηπείρου παρενέβη με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου Νικόλαο Καλαντζή, προκειμένου να του επισημάνει μια σειρά από ανακρίβειες, που, όπως αναφέρει, «θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι συνιστούν και παραπληροφόρηση».
Τρία είναι τα σημεία, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς έρχονται να ανατρέψουν όσα παρουσιάζει ως δεδομένα στην απαντητική επιστολή του προς τον Δήμο Ιωαννιτών ο πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Ηπείρου. Το πρώτο είναι αυτό που αφορά τον υπολογισμό του υπολείμματος, ο οποίος καθ’ ομολογία του Συνδέσμου γίνεται με ποσόστωση 39% επί των μεταφερόμενων ποσοτήτων απορριμμάτων. Ωστόσο, η Περιφέρεια χαρακτηρίζει ανακριβή τον ισχυρισμό αυτό, αναφέροντας ότι από τα στοιχεία που παρέχει ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης, προκύπτει ότι το ποσοστό κυμαίνεται ανά μήνα, το δε ποσοστό 39% ήταν η συμβατική δέσμευσή του στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με απλά λόγια, το υπόλειμμα δεν είναι πάντα 39% επί των μεταφερόμενων απορριμμάτων, αλλά μπορεί να είναι και λιγότερο, άρα και οι δήμοι θα έπρεπε να χρεώνονται λιγότερα. Το ερώτημα που προκύπτει, είναι αν την όποια διαφορά την καρπώνεται ο Σύνδεσμος ή καταλήγει σε κάποιον άλλο κρίκο της αλυσίδας, όπως για παράδειγμα σε αυτόν που εκτελούσε μικρότερο μεταφορικό έργο λόγω μικρότερων ποσοτήτων υπολείμματος και χρέωνε πάντα την ίδια ποσότητα –αν το έκανε.
Το δεύτερο επίμαχο σημείο έχει να κάνει με τον ισχυρισμό ότι «τα εκδιδόμενα δελτία αποστολής μεταφοράς υπολείμματος γίνονται με ευθύνη της εταιρείας μεταφοράς μέσω της αυτόματης υποδομής ζύγισης της γεφυροπλάστιγγας στη ΜΕΑ με στοιχεία που εισάγει ο ίδιος ο οδηγός του εκάστοτε οχήματος μεταφοράς». Η Περιφέρεια τονίζει ότι αυτό δε συμβαίνει σήμερα, που η ίδια έχει την ευθύνη μεταφοράς του υπολείμματος, αλλά, αν συνέβαινε επί των ημερών που η αρμοδιότητα είχε εκχωρηθεί στον Α.Σ.Δ.Σ.Α. Ηπείρου, τότε θα μπορούσε να το μεταφέρει ανεξέλεγκτα σε όποιον ΧΥΤΥ επέλεγε ο ίδιος βάσει των δελτίων, ανατρέποντας τις ισορροπίες της Σύμβασης Σύμπραξης, η οποία ορίζει ότι «η Περιφέρεια Ηπείρου θα έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον προσδιορισμό του ποσοστού των υπολειμμάτων που αντιστοιχεί σε κάθε μία από τις υποδομές της Περιφέρειας Ηπείρου, την μεταφορά και την διάθεση του υπολείμματος».
Το τρίτο σημείο αφορά τη μεταφορά των μη επιτρεπτών. Η Περιφέρεια Ηπείρου χρεώνει στη διοίκηση του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Ηπείρου ότι, κατά το διάστημα που εκτελούσε τη μεταφορά του υπολείμματος (και υπό τον μανδύα της μεταφοράς του), επιβάρυνε τους δήμους και με τη μεταφορά των μη επιτρεπτών που, όλως αντισυμβατικά, διενεργούσε. Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει, σύμφωνα με τη σύμβαση σύμπραξης, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης υποχρεούται να αρνείται την αποδοχή μη επιτρεπτών αποβλήτων και σε περίπτωση παραβίασης η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δικαίωμα να επιβάλλει ποινική ρήτρα ύψους 1.000.000 ευρώ και σε περίπτωση επανάληψης της παραβίασης να καταγγείλει τη σύμβαση. «Δηλαδή, ενώ η Σύμβαση Σύμπραξης είναι απολύτως σαφής και αυστηρή έως του σημείου να προβλέπει ακόμη και καταγγελία της σε περίπτωση που ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) αποδέχεται Μη Επιτρεπτά, κατά τον χρόνο που εσείς διενεργούσατε την μεταφορά, ανατρέψατε την Σύμβαση σε βάρος των συμφερόντων των Ηπειρωτών, τους οποίους καταστήσατε εν αγνοία τους και με το υστέρημά τους “χορηγούς” του ΙΦΣ, μεταφέροντας με επιβάρυνσή τους και τα Μη Επιτρεπτά, γεγονός που συνομολογείτε στο εν θέματι έγγραφο», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ανακρίβεια, επίσης, χαρακτηρίζεται η αναφορά ότι στο εργοστάσιο εισέρχονται απορρίμματα από το σύνολο των δήμων της Ηπείρου….», ενώ είναι γνωστό ότι οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας δε μεταφέρουν καθόλου ή κάποιοι από αυτούς μεταφέρουν ελάχιστες ποσότητες απορριμμάτων.
Μετά, πάντως, τον Δήμο Ιωαννιτών, που προφανώς θα επιμείνει στη χορήγηση στοιχείων για τις μεταφερόμενες ποσότητες, και η Περιφέρεια Ηπείρου καλεί τη διοίκηση του Α.Σ.Δ.Σ.Α. Ηπείρου να της χορηγήσει στοιχεία για τις ποσότητες του υπολείμματος που μετέφερε από τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στους κατά τόπους ΧΥΤΥ, ανά ημέρα και ανά ΧΥΤΥ, για το χρονικό διάστημα από 18/09/2020 έως 17/11/2021, καθώς και τις ποσότητες των αστικών στερεών αποβλήτων, ανά ημέρα και ανά Δήμο, που μεταφέρθηκαν/μεταφέρονται από 26/03/2019 και εφεξής μέχρι σήμερα, στους κατά τόπους ΧΥΤΥ.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου