Εκτός της παρέλασης, που αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί λόγω κορωνοϊού, όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα των εορτασμών τηρήθηκε κανονικά. Τον ιδιαίτερο συμβολισμό της επετείου όχι μόνο για την πόλη, αλλά για ολόκληρο τον ελληνισμό, τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κωσταντίνου Τασούλα, των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.
Νωρίτερα, είχε παραστεί στην πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος. «Ογδόντα πέντε μέρες σκληρών μαχών, με κορυφαία τη μάχη του Μπιζανίου, δικαίωσαν με περήφανη νίκη τον ενθουσιασμό και τον άδολο πατριωτισμό των Ελλήνων. Επανέφεραν στον εθνικό κορμό την προαιώνια ελληνική γη της Ηπείρου και ενσωμάτωσαν στην Ελλάδα τα Γιάννενα, πόλη εθνικών ευεργετών, πολυμήχανων εμπόρων, επιδέξιων τεχνουργών και δασκάλων του Γένους. Τιμάμε τη μνήμη των ηρώων μας και εμπνεόμαστε διαχρονικά από το νόημα των αγώνων τους», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το βράδυ της Κυριακής, η κ. Σακελλαροπούλόυ παρέστη στην πανηγυρική εκδήλωση του δήμου Ιωαννιτών, στο Πνευματικό Κέντρο. Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, ο οποίος στην ομιλία του επιχείρησε να αναλύσει το «θαύμα» της περιόδου εκείνης. «Το θαύμα ήταν οι γενιές, που μεσολάβησαν στη μακραίωνα νύχτα της σκλαβιάς, που διατήρησαν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, τη θρησκεία τους, τη γλώσσα τους, την παράδοσή τους, αλλά και ενδεχόμενα ως ένα βαθμό, τον κώδικα αξιών των προγόνων τους, που στηρίζονταν στην ελευθερία και την πυγμή του δικαίου», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων την Κυριακή, ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και οι βουλευτές του νομού Μαρία Κεφάλα και Μερόπη Τζούφη.
«Μνημονεύουμε και τιμούμε τους προγόνους μας που πριν από 109 χρόνια έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Στοχαζόμαστε τι πρέπει να κάνει ο καθένας μας αλλά και όλοι μαζί για να παραμείνει η πατρίδα μας ισχυρή σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο με κινδύνους και απειλές», ανέφερε ο κ. Αμυράς.
Για μία ημέρα μνήμης και σκέψης για τις υποχρεώσεις μας ως πολίτες, έκανε λόγο στην σύντομη δήλωσή του ο κ. Καχριμάνης. «Όλα γίνονται με αγώνα και τίποτα δε χαρίζεται», τόνισε.
«Η 21η Φεβρουαρίου είναι η πιο σημαντική ώρα του τόπου μας. Είναι η γενέθλια μέρα της αυτονομίας μετά από πέντε αιώνες σκλαβιάς. Είναι η ώρα της περισυλλογής και του γόνιμου αναστοχασμού. Ζούμε ιστορικές στιγμές. Ζούμε σε μία δύσκολη εποχή όπου οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες κι αυτό το διαπιστώνει ο καθένας από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή. Οι επετειακές εκδηλώσεις πρέπει να αποτελέσουν ώρες περισυλλογής, ατομικής και συλλογικής ευθύνης», ανέφερε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ.
«Η πόλη μας, η χώρα μας έχει βγάλει πάρα πολλούς ήρωες τους οποίους έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε αλλά και να παραδειγματιζόμαστε από τη δράση τους και τη φλόγα που είχαν στην ψυχή τους για τα ιδανικά που εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένα», σημείωσε από την πλευρά της η βουλευτής Μαρία Κεφάλα.
Έμφαση στο μήνυμα για συλλογικό αγώνα έδωσε στο μήνυμά της η κ. Τζούφη. «Εκατόν εννέα χρόνια μετά τιμούμε τις ηρωικές μάχες που δόθηκαν και τον ηρωικό αγώνα όπου η συλλογική δράση και η αλληλεγγύη οδήγησαν στην ελευθερία. Το δίδαγμα είναι ότι ο συλλογικός αγώνας και στις μέρες μας μπορεί να φέρει καλύτερες μέρες για την κοινωνία», τόνισε.
Επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων τελέστηκαν, επίσης, στον Τύμβο Μπιζανομάχων στο Μπιζάνι, στο Γενικό Στρατηγείο του Πολέμου στο Χάνι Εμίν Αγά, στη θέση «Εικονίσματα» της κοινότητας Μανωλιάσσας, όπου τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών, και στον λόφο Δουρούτης, όπου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι τοπικές αρχές τίμησαν τη μνήμη των έξι νεαρών εθελοντών από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, που σκοτώθηκαν από τα τουρκικά πυρά και δεν πρόλαβαν να δουν την απελευθέρωση της πόλης μία ημέρα αργότερα.
Στο Μουσείο «Θ. Παπαγιάννης» και σε τρεις εκθέσεις
Το ενδιαφέρον της για τον πολιτισμό της περιοχής ανέδειξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στα Γιάννενα για την επέτειο της απελευθέρωσης.
Προερχόμενη από το Μέτσοβο, όπου πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη, και πριν μεταβεί στην πανηγυρική εκδήλωση του δήμου Ιωαννιτών, η κα. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στο Ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Εκεί ξεναγήθηκε από τον ομότιμο καθηγητή και ιδρυτή του Μουσείου Θεόδωρο Παπαγιάννη, παρουσία του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, ενώ συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα, τη βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα και τον πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου και υποψήφιο με το Κίνημα Αλλαγής στις τελευταίες εθνικές εκλογές Κωνσταντίνο Γάτσιο.
Μετά το πέρας της πανηγυρικής εκδήλωσης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την έκθεση λιθογραφιών από τη συλλογή του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή «Η απελευθέρωση της πόλης μας στην λαϊκή εικονογραφία», στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου.
H κ. Σακελλαροπούλου παρευρέθηκε, επίσης, στα εγκαίνια της έκθεσης «Οδός Αβέρωφ, κόσμημα, Γιάννινα», στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος», που έγιναν από τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος και έθεσε την έκθεση υπό την αιγίδα της Βουλής.
Μάλιστα, επέλεξε να μεταβεί πεζή στο Μουσείο, αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνων, περνώντας μέσα από τους πεζόδρομους της πόλης.
Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε με την ξενάγησή της στην έκθεση «Η σχέση με τον χρόνο – Ωρολόγια τσέπης 18ου – αρχές 19ου αιώνα», Συλλογή Θωμά Ευρ. Παναγιωτίδη, στα Γ.Α.Κ.-Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου. Η κ. Σακελλαροπούλου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα εκθέματα, κατά την παρουσίασή τους από τον κ. Παναγιωτίδη.