ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Κλείδωσε» το αγρόκτημα Κατσικά για το κλειστό ξιφασκίας

Ως οριστική και αμετάκλητη παρουσιάζεται πλέον από την Περιφέρεια Ηπείρου η απόφαση της εγκατάστασης του κλειστού γυμναστηρίου ξιφασκίας σε χώρο του αγροκτήματος Κατσικά.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου δηλώνει σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν υφίστανται χωροταξικοί και περιβαλλοντικοί περιορισμοί, ενώ ως απλή υπόθεση παρουσιάζει και την αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης της έκτασης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχοντας ήδη την προφορική διαβεβαίωση του πρώην πλέον υπουργού Σπήλιου Λιβανού.
Για τις προθέσεις του περιφερειάρχη ενημερώθηκε και επίσημα ο Δήμος Ιωαννιτών, με τον δήμαρχο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου να επισκέπτονται το πρωί της Τρίτης το γραφείο του περιφερειάρχη, όπου τους παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα. Ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ επιβεβαίωσε τη συνάντηση, στην οποία διαπίστωσε και ο ίδιος ότι επιτρέπεται η χωροθέτηση του κλειστού στη συγκεκριμένη έκταση, ωστόσο είπε πως υπάρχου αρκετά βήματα που πρέπει να γίνουν. «Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας επέλεξαν τον χώρο της πρώην ΔΕΛΙ, ο οποίος έχει μεταβιβαστεί στην Περιφέρεια ως τμήμα του αγροκτήματος της Γεωργικής Σχολής. Η συγκεκριμένη έκταση είναι εντός ΖΟΕ, στη ζώνη 2β, και από τον έλεγχο των υπηρεσιών του Δήμου διαπιστώθηκε ότι μπορούν να χωροθετηθούν αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ωστόσο απαιτείται μία σειρά από μελέτες και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Η λειτουργία του Κλειστού θα γίνει με προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας και του Δήμου, ο Δήμος δηλαδή θα είναι ενεργός. Συμμετέχουμε στις διαδικασίες αλλά δεν κραυγάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σειρά ερωτημάτων από την «Ενότητα Πολιτών»

Επτά ερωτήματα, κάποια εκ των οποίων, βέβαια, ήδη έχουν απαντηθεί, έθεσε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι κρύβεται και σωπαίνει.
Επίσης, επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξης για ανέγερση ενός νέου, σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου, τονίζοντας ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για το γεγονός ότι τα Γιάννενα έχουν μείνει με ένα κλειστό γυμναστήριο του 1978 κι ένα δεύτερο μικρό στο Πανηπειρωτικό στάδιο. «Τα Γιάννενά μας, ως πρωτεύουσα της Ηπείρου, δεν μπορεί να συμβιβάζονται με τα μεταχειρισμένα και την μετριότητα. Είναι ζήτημα περηφάνιας και αξιοπρέπειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.
Τα ερωτήματα που έθεσε, ήταν αν επιτρέπεται να δημιουργούνται τετελεσμένα με χωροθέτηση χρήσεων και όγκων που δε συνάδουν με τα δεδομένα που έχουμε για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής, ενόψει μάλιστα του Προεδρικού Διατάγματος της Παμβώτιδας, αν γνωρίζει κανείς το αναλυτικό κόστος μεταφοράς, θεμελίωσης, έργων υποδομής κ.λπ. για την εγκατάσταση, συναρμολόγηση και λειτουργία του προκάτ κλειστού, ώστε να υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία κόστους σε σχέση με ένα καινούργιο κτίριο, αν έχει μελετηθεί ειδικά η θεμελίωση ενός κτιρίου με θηριώδη φορτία σε ένα έδαφος καθόλου συνεκτικό δίπλα στη λίμνη, αν θα πιστοποιηθεί και με ποιον τρόπο η αρτιότητα της επανασυρμολόγησης για να διασφαλιστεί η στατικότητα του οικοδομήματος, αν έχουν μελετηθεί τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα που θα προκύψουν στην περιοχή και αν έχουν προβλεφθεί θέσεις πάρκινγκ, αν θα απαντηθούν τα ερωτήματα του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης που τέθηκαν σε Περιφέρεια και Δήμο, καθώς και αν είναι συμβατή η χρήση με τη σύμβαση παραχώρησης του αγροκτήματος Κατσικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σχετικά άρθρα

Μεγαλεπήβολοι στόχοι για τη γιαννιώτικη αργυροτεχνία

Αποστόλης Τζελέτας

Εγγυάται το plan b για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

Επί τάπητος η συνεργασία με δήμους της Αλβανίας