ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σχέδια ευρύτερης αξιοποίησης του αγροκτήματος Κατσικά

Σκέψεις για μια ευρύτερη αξιοποίηση του αγροκτήματος Κατσικά, πέρα από την εγκατάσταση του Κέντρου Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης των Ζώων και του Κέντρου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, καθώς και τη λειτουργία αγοράς παραγωγών, κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η έκταση των 951.647 τ.μ., στην οποία υπάρχει και ένα συγκρότημα 13 παλιών κτιρίων, ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει παραχωρηθεί για 25+10 χρόνια στην Περιφέρεια Ηπείρου για συγκεκριμένο σκοπό, κάθε σχέδιο τελεί υπό την αίρεση του κύριου της έκτασης.
Μια πρώτη συζήτηση για το θέμα έκανε ο κ. Καχριμάνης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, στο περιθώριο ευρείας σύσκεψης για τον πρωτογενή τομέα, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα, εξασφαλίζοντας αρχικά το «πράσινο φως» για μια ευρύτερη αξιοποίηση.
«Πιστεύω ότι είναι μια μεγίστη ευκαιρία αυτά τα στρέμματα, των οποίων η χρήση δίνεται για 35 χρόνια, να αλλάξουν τα πάντα. Άλλωστε “ακουμπάνε” και στον πεζόδρομο. Ο υπουργός μου έδωσε το “πράσινο” φως για κάποιες σκέψεις που έχουμε για την αξιοποίηση της έκτασης. Είναι μια πολύ ωραία περιοχή, που πρέπει να αποδοθεί και στην “αναπνοή” του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά, επιφυλασσόμενος να γίνει πιο συγκεκριμένος μόλις προχωρήσει η επεξεργασία των προτάσεων.
Η αξιοποίηση της έκτασης μπορεί να γίνει συνδυαστικά με το έργο για τις παρεμβάσεις στην παραλίμνια περιοχή, που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ ο κ. Καχριμάνης έκανε μνεία και στο έργο του μεγάλου δακτυλίου, που ουσιαστικά εφάπτεται της έκτασης και την καθιστά εύκολα προσβάσιμη.
Πέρα από το προφανές, δηλαδή τη δημιουργία ενός παραλίμνιου χώρου αναψυχής στο τμήμα της έκτασης που φτάνει στον παραλίμνιο πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο, υπό εξέταση είναι η δυνατότητα λειτουργίας του χώρου ως θεματικού πάρκου με την αξιοποίηση των παλιών κτιρίων, καθώς και η ανάπτυξη αθλητικών εγκαταστάσεων.

«Χρήσιμη συζήτηση»

Σε ό,τι αφορά αυτή καθ’ αυτή τη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος συμμετείχε και ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών, αρμόδιος για θέματα του πρωτογενούς τομέα, τη χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη, εκτιμώντας ότι θα δώσει αρκετές λύσεις σε πάρα πολλά θέματα.
«Όσα θέματα δε λύθηκαν για πάρα πολλά χρόνια στον αγροτικό τομέα, αυτή τη διετία έχουν πάρει το δρόμο τους. Αλλά χρειάζονται και άλλες αποφάσεις», σημείωσε, αναφέροντας ως παράδειγμα τα προβλήματα με την πιστοποίηση των κίτρινων ΠΟΠ τυριών, τους χάρτες βόσκησης, τις χρηματοδοτήσεις για τις αναμπελώσεις, που χαρακτηρίζονται ως εισοδήματα και φορολογούνται, αλλά και με τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ. «Στον ΓΟΕΒ Άρτας, εξαιτίας των προβλημάτων, δε δέχεται να αναλάβει τη διοίκηση κανένας υπάλληλος», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου