ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θέλει νέο χώρο, ασθενοφόρα και προσωπικό

Στον «πάγο» φαίνεται πως έχει μπει η συζήτηση για τη μετεγκατάσταση του παραρτήματος Ιωαννίνων του ΕΚΑΒ σε έναν καταλληλότερο χώρο με σύγχρονες υποδομές, μετά την απόφαση λειτουργίας του κτιρίου του πρώην Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας ως εμβολιαστικό κέντρο.

Η δυνατότητα μετεγκατάστασης εκεί του ΕΚΑΒ είχε συζητηθεί παλαιότερα, ωστόσο δεν τελεσφόρησε και πλέον δε θεωρείται το πιθανότερο σενάριο, καθώς για το ίδιο κτίριο έχει προταθεί η μετεγκατάσταση του ΙΚΑ Ιωαννίνων. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα με την τύχη του κτιρίου του ΠΕΔΥ, η ανάγκη σύγχρονων υποδομών για μια νευραλγική υπηρεσία όπως το ΕΚΑΒ παραμένει, έστω και αν δεν τίθεται προς ώρας σε συζήτηση.

Αυτό τουλάχιστον διαπιστώθηκε από το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων, με επικεφαλής τη βουλευτή Μερόπη Τζούφη, που επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ και συζήτησε με τον διευθυντή της 7ης Περιφέρειας Μιχάλη Τσοβίλη και τους εργαζόμενους. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν, ακόμη, ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάββας Δημητριάδης και οι υπεύθυνοι του τομέα Υγείας Ιωαννίνων Δημήτρης Τζιάλλας και Λάμπρος Παπανδρέου.

Πέρα από το κτιριακό, τα θέματα που απασχολούν την υπηρεσία είναι ο εξοπλισμός και το προσωπικό, καθώς και η ένταξή του στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Όπως ανέφερε η κ. Τζούφη, το ΕΚΑΒ καλείται να καλύψει ένα μεγάλο σε όγκο έργο, που περιλαμβάνει τα επείγοντα, καθώς και τα χρόνια περιστατικά, τις διακομιδές, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν λόγω της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές, ιδιαίτερα στην περιοχή μας.

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, αναδείχθηκαν ως κύρια ζητήματα η παλαιότητα του στόλου των ασθενοφόρων και η ανάγκη άμεσης ανανέωσής του, η ένταξη των εργαζόμενων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά αλλά και η αναβάθμιση της εκπαίδευσης του προσωπικού. Σημαντικό ζήτημα για την ενίσχυση της λειτουργίας του ΕΚΑΒ αποτελεί η επικαιροποίηση του οργανογράμματος του οργανισμού και η ένταξη σε αυτό όλων των αντικειμένων, που θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του, στην κατεύθυνση της πλήρους αξιοποίησης του προσωπικού και των δυνατοτήτων του. με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών», σημείωσε, μεταξύ άλλων η κ. Τζούφη και πρόσθεσε πως είναι αναγκαία η παράταση όλων των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού και η προκήρυξη των απαραίτητων μόνιμων θέσεων, με αυξημένη μοριοδότηση για όσους υπηρετούν σήμερα στο ΕΚΑΒ, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δείξει αδιαφορία για τη στελέχωση της δημόσιας υγείας συνολικά και αυτό φαίνεται από την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αλλά και στο ΕΚΑΒ. Η πανδημία, φαίνεται, ότι απλώς καθυστέρησε την εφαρμογή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για ιδιωτικοποίηση πολλών τμημάτων του ΕΣΥ, για την εφαρμογή ΣΔΙΤ σε δημόσιες δομές υγείας, χωρίς να εξαιρεί από αυτές και το ΕΚΑΒ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ποιο το μέλλον για τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων;

Παρόλο που η κ. Τζούφη δεν αναφέρθηκε στο θέμα στις δηλώσεις της, σε δελτίο τύπου η Νομαρχιακή Επιτροπή αναφέρεται στα δημοσιεύματα σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα με αντικείμενο την αναδιάταξη των δομών υγείας.

«Εύλογα αναρωτιόμαστε τί μέλλον επιφυλάσσει η Νέα Δημοκρατία για τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων αλλά και τις υπόλοιπες δομές υγείας της περιοχής μας», αναφέρει η Ν.Ε. και προσθέτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σταθερά και αταλάντευτα προσηλωμένος στην ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο αποτελεί τη μοναδική καταφυγή για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για όλα τα δύσκολα και σοβαρά προβλήματα υγείας. «Απαιτείται άμεση και ουσιαστική ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας και όχι σχέδια υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησής τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας