ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πιέζουν για άμεση ενίσχυση οι ΔΕΥΑ

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωνσταντίνο Σκρέκα ζητά ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) Γιώργης Μαρινάκης, προκειμένου να συζητήσουν την ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α. λόγω αύξησης του ενεργειακού τους κόστους.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή του, οι 122 Δ.Ε.Υ.Α. που εκπροσωπεί, δοκιμάζονται σκληρά από την ενεργειακή κρίση, αφού η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος για το 2021 υπερβαίνει το 40%, ενώ οι αυξήσεις για το 2022 φαίνεται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερες χωρίς προοπτική άμεσης αποκλιμάκωσης. «Η αύξηση αυτή δεν είναι διαχειρίσιμη και πλέον είναι άμεσος ο κίνδυνος να την μετακυλίσουν στους καταναλωτές, εξέλιξη που δεν επιθυμούν, αλλά όπως φαίνεται δεν μπορούν να αποφύγουν», τονίζει ο κ. Μαρινάκης.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως προκύπτει από την επιστολή, ότι η ΕΔΕΥΑ έχει ήδη απευθυνθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποβάλλοντας προτάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α., χωρίς ωστόσο να λάβει καμιά απάντηση.
Ταυτοχρόνως, απευθύνθηκε και στο υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας την παρέμβασή του για την προώθηση των αιτημάτων του, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα τόσο στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη στις 14 Οκτωβρίου όσο και στη Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στην Αθήνα στις 12 Νοεμβρίου, να υπόσχεται ότι θα δοθεί σύντομα απάντηση. Όμως, από τότε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμιά απολύτως εξέλιξη εκτός από τη γενικού χαρακτήρα εξαγγελία του πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο του 2021 για επιδότηση του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής του μηνός Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις. «Ελπίζουμε ότι συμπεριλαμβάνονται και οι Δ.Ε.Υ.Α. στο μέτρο, αφού είναι επιχειρήσεις και μάλιστα επιχειρήσεις “αιχμής”, που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν έγινε, ωστόσο, καμιά αναφορά στους προηγούμενους μήνες και συγκεκριμένα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο 2021 κατά τους οποίους το ενεργειακό κόστος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής ήταν ιδιαίτερα υψηλό», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και εκφράζει δυσαρέσκεια για την απουσία των ΔΕΥΑ από τον δημόσιο διάλογο για το ενεργειακό θέμα, παρότι πλήττονται με σφοδρότητα από το πρόβλημα, που, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, θα πλήξει την κοινωνία με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Σχετικά άρθρα

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα

Με ισχυρά επιχειρήματα στον διάλογο η ΕΔΕΥΑ