ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Γεφύρι της Άρτας» το σχολείο στο παλιό Χατζηκώστα

Αντιμέτωπη με τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις μετεγκατάστασης του 1ου Νηπιαγωγείου και του Σχολείου Αναπήρων Παίδων σε χώρο του παλαιού νοσοκομείου «Χατζηκώστα» βρίσκεται η δημοτική αρχή, με το νέο κτίριο να έχει μετατραπεί σε «γεφύρι της Άρτας».

Καθυστερήσεις, βέβαια, που δεν αντανακλούν μόνο στην παρούσα δημοτική αρχή, καθώς ουσιαστικά παρέλαβε μια «καυτή πατάτα» από την προηγούμενη, η οποία έβλεπε το πρόβλημα να πλησιάζει, αλλά δεν είχε διασφαλίσει και τη λύση του. Στην αδράνεια του προηγούμενου διαστήματος προστέθηκαν οι μετέπειτα καθυστερήσεις, με την επίλυση του ζητήματος πλέον να χρονίζει.
Οι εργασίες εξελίσσονται, ωστόσο όχι με τους αναμενόμενους ρυθμούς, με συνέπεια και αυτό το σχολικό έτος να αναμένεται να ολοκληρωθεί, χωρίς να καταστεί δυνατή η μεταστέγαση, κάτι για το οποίο υπήρχε δέσμευση ότι θα γίνει ακόμη και μεσούσης της σχολικής χρονιάς. Και επειδή στην Ελλάδα ζούμε, αν το έργο δεν ολοκληρωθεί κατασκευαστικά μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες, ώστε να υπάρχει και ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ρυθμιστούν άλλα ζητήματα που τυχόν παρουσιαστούν, δεν αποκλείεται να τεθεί ζήτημα και για το κατά πόσο θα είναι δυνατή η λειτουργία των σχολείων στον νέο χώρο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.
Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, που, μετά από διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Ιωαννίνων «Κυψέλη», απεύθυνε επιστολή προς τον αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ιωαννιτών Γιάννη Αϊβατίδη, ζητώντας ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών.
Απάντηση από τον Δήμο υπήρξε και ήταν δημόσια, ενώ διαφαίνεται και μία ενόχληση από τον τρόπο που επελέγη να τεθεί από φορείς του αναπηρικού κινήματος το θέμα, καθώς σημειώνεται ότι η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε εκτενείς ενημερώσεις στο δημοτικό συμβούλιο και ήταν πάντα πρόθυμη να παρέχει κάθε στοιχείο και πληροφορία είτε στο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία είτε στην Εθνική Ομοσπονδία.
Επί της ουσίας, η δημοτική αρχή αναγνωρίζει ότι υπάρχει καθυστέρηση –«μικρή» τη χαρακτηρίζει- σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, την οποία αποδίδει σε προβλήματα υποχρηματοδότησης, διαβεβαιώνοντας ότι αναμένεται να επιλυθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με την πορεία των εργασιών, κάνει γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος των οικοδομικών εργασιών έχει ολοκληρωθεί και ο Δήμος έχει προχωρήσει στην ανάθεση των εργασιών για την περίφραξη και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου όπως και της σύνδεσης των κτιρίων με τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Τέλος, αναφέρει ότι η συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Ηπείρου για την ολοκλήρωση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων είναι συνεχής και απρόσκοπτη, χωρίς πάντως σε κανένα σημείο να υπάρχει μια σαφής και ξεκάθαρη δέσμευση για την ημερομηνία αποπεράτωσης των εργασιών.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες»

Ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα χρεώνει στη δημοτική αρχή η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», αποδίδοντάς της ακέραια την ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση στη μεταστέγαση του Νηπιαγωγείου που έφυγε από την Παπαζόγλειο, αλλά και του Σχολείου Αναπήρων Παίδων, που εξακολουθεί να στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ.
«Η ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής συνεχίζουν να αποδεικνύονται καθημερινά, παράλληλα με τον λαϊκισμό με τον οποίο πορεύτηκε προεκλογικά, προκειμένου να υφαρπάξει τις ψήφους των Γιαννιωτών με “τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα”. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια και η σημερινή δημοτική αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη με τον ίδιο το δήμαρχο να δηλώνει προ καιρού ότι θα κερδίσει το στοίχημα και το 2021 θα είχε ολοκληρωθεί η μεταφορά του.
“Θέλουμε να είμαστε απολύτως συνεπείς σε ότι δεσμευτήκαμε. Ότι δηλαδή η λύση φιλοξενίας του νηπιαγωγείου από την Παπαζόγλειο στο Καπλάνειο θα είναι προσωρινή”, δήλωνε τον Οκτώβριο του 2019 ο κ. Ελισάφ, αλλά δύο και πλέον χρόνια μετά η “προσωρινή λύση” έχει γίνει μόνιμη. Οι μεγαλοστομίες και οι εύκολες κατηγορίες προεκλογικά έχουν μετατραπεί σε “σιγή ασυρμάτου”, αφού δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση ενός ομολογουμένως δύσκολου εγχειρήματος, το οποίο όμως η σημερινή δημοτική αρχή βρήκε δρομολογημένο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», καλώντας τη δημοτική αρχή να αφήσει «επιτέλους τις επικοινωνιακές κορώνες» και να ασχοληθεί με την προσφορά στον τόπο. «Έχετε ήδη σπαταλήσει δύο και πλέον χρόνια», καταλήγει.

Άμεσες πρωτοβουλίες ζητά το ΚΚΕ

Άμεσες πρωτοβουλίες για να ολοκληρωθεί ταχύτατα το έργο και να μεταστεγαστεί το Σχολείο Αναπήρων Παίδων ζητά από την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι οφείλουν να ασχοληθούν συνολικότερα με τα εκπαιδευτικά προβλήματα των παιδιών με αναπηρία δίνοντας λύση στα οξυμένα προβλήματα υποδομών των Ειδικών Σχολείων της πόλης.
Παράλληλα, καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του ΣΑΠ να συνεχίσουν τον αγώνα τους για αξιοπρεπή σχολική στέγη για τα παιδιά τους, και δηλώνει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους.
«Η εικόνα των 30 ατόμων σε 60 τ.μ. σε ένα σχολείο παιδιών με ειδικές ανάγκες στην εποχή που η πανδημία καλπάζει, δεν τιμά την πόλη μας. Αποδεικνύει ότι τόσο η δημοτική όσο και η περιφερειακή αρχή έχουν προτεραιότητες μόνο τους τομείς στους οποίους επενδύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και είναι κερδοφόροι για τους ίδιους», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για ένα επτάχρονο σίριαλ, καθώς το ζήτημα προέκυψε το 2015, όταν η ΕΛΕΠΑΠ ζήτησε τους χώρους που στεγάζεται το ΣΑΠ για δική της χρήση.
«Σε συνέχεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που για τέσσερα χρόνια κωλυσιεργούσε, μη δίνοντας λύση στο πρόβλημα, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εγκαλεί τους γονείς ως “ψεύτες” και “όργανα πολιτικής προπαγάνδας”, ήρθε η σημερινή δημοτική αρχή, που δυόμισι χρόνια τώρα ακολουθεί την ίδια παρελκυστική τακτική για αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα, τη στιγμή που δαπανά πόρους και φαιά ουσία ειδικών συνεργατών και εργαζόμενων για ζητήματα όπως η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας με χρήματα που θα έφτιαχναν πέντε σχολεία ΣΑΠ.
Η Περιφέρεια Ηπείρου, που ανέλαβε από το καλοκαίρι του 2020 μέσω προγραμματικής σύμβασης να “ξελασπώσει” τον Δήμο Ιωαννιτών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη τοποθέτησης προκατασκευασμένων οικίσκων για το σχολείο ΣΑΠ, μετά από δύο χρόνια δεν έχει ολοκληρώσει το έργο, σε αντίθεση με τις εργολαβίες που φτιάχνει πριν καν υπογραφούν, όπως είχε κάνει στην περίπτωση του δρόμου για το ΣΜΑ Καραϊσκάκη», καταλήγει η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση της Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την υγεία

ΚΚΕ – Συγκέντρωση ενόψει ευρωεκλογών

Ν. Έξαρχος – Υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας για τους πυροσβέστες