ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ποιος συσσώρευσε το υπόλειμμα στο εργοστάσιο;

Έναν ακόμη γύρο αντιπαράθεσης σε σχέση με τη μεταφορά του υπολείμματος από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων προς τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής πυροδότησε η Τρίτη κατά σειρά ανάθεση της Περιφέρειας Ηπείρου στη «Μεταφορική ΙΚΕ», η οποία έχει να κάνει με την απομάκρυνση συσσωρευμένων ποσοτήτων.

Το θέμα ανέδειξε με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου, που κάνει λόγο για «βιομηχανία απευθείας αναθέσεων χωρίς απολύτως κανένα έλεγχο για την προστασία του περιβάλλοντος», με την περιφερειακή αρχή να επιρρίπτει την ευθύνη στον προηγούμενο ανάδοχο, υποστηρίζοντας ότι το υπόλειμμα συσσωρεύτηκε εξαιτίας της μεταφοράς από μέρους του μη επιτρεπτών αποβλήτων, που έφταναν στο εργοστάσιο.
Η πρώτη σύμβαση για τη μεταφορά του υπολείμματος, έναντι 20.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, υπεγράφη στις 18 Νοεμβρίου και ακολούθησε νέα ανάθεση στις 21 Δεκεμβρίου για τη χρονική περίοδο Δεκέμβριος 2021-Φεβρουάριος 2022, έναντι 30.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η «μεμπτή» ανάθεση είναι αυτή των 20.000 ευρώ, που ήρθε σήμερα προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή και η οποία αφορά την ανάγκη άμεσης μεταφοράς συσσωρευμένου υπολείμματος, που ανέρχεται σε 2.445,29 τόνους μέχρι σήμερα.
Στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει ότι η Περιφέρεια δημιουργεί τον όρο «συσσωρευμένο υπόλειμμα 2021» για να βγάλει νέα απευθείας ανάθεση και να… «αποζημιώσει» τον εργολάβο για την έκπτωση που έδωσε και την οποία διαφήμισε ως διαπραγματευτική επιτυχία. «Βεβαίως, ακόμα και αυτή την προηγούμενη έκπτωση ο λαός την έχει πληρώσει με χίλιους τρόπους, αλλά τελικά ούτε και έκπτωση υπάρχει, αφού η Περιφέρεια πληρώνει το ίδιο έργο δύο φορές και τρείς φορές», σημειώνει.
Πέρα από την οικονομική διάσταση του θέματος, η Λαϊκή Συσπείρωση βάζει και την περιβαλλοντική, καλώντας την Περιφέρεια Ηπείρου να δώσει εξηγήσεις ια τους ελέγχους που έκανε στο εργοστάσιο τόσο καιρό, ανεξάρτητα από το αν ήταν δική της η αρμοδιότητα της μεταφοράς του υπολείμματος ή όχι, ανεξάρτητα αν το υπόλειμμα συσσωρεύτηκε από τον προηγούμενο ή από τον σημερινό ανάδοχο.
«Οφείλει να ενημερώσει πόσο καιρό βρίσκεται αυτή η περιβαλλοντική βόμβα στο εργοστάσιο, αφού προφανώς και δε συσσωρεύονται 2,5 χιλιάδες τόνοι μέσα σε μια μέρα. Οφείλει να απαντήσει αν γνώριζε πριν από τις 16 Δεκεμβρίου ότι υπάρχει αυτή η περιβαλλοντική βόμβα στο εργοστάσιο και δεν πήρε μέτρα. Οφείλει να απαντήσει ποιος επιβλέπει τον εργολάβο που μεταφέρει σήμερα το υπόλειμμα. Αν υπήρχαν εκθέσεις που περιέγραφαν ότι η υπηρεσία δεν εκτελείται σωστά και παρόλα αυτά η Περιφέρεια συνέχισε να κάνει απευθείας αναθέσεις», υπογραμμίζει.
Λαϊκισμό αποδίδει στη Λαϊκή Συσπείρωση η περιφερειακή αρχή, εστιάζοντας κυρίως στις οικονομικές διαστάσεις του ζητήματος, ωστόσο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντησή της ως προς το πώς προέκυψε η συσσώρευση του υπολείμματος και η ανάγκη της νέας ανάθεσης.
Η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι η συσσώρευση του υπολείμματος προέκυψε εκ του γεγονότος ότι κατά το διάστημα που ο ΦοΔΣΑ προέβαινε στη μεταφορά του, μετέφερε, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, Μη Επιτρεπτά Απόβλητα από το εργοστάσιο στους ΧΥΤ, κάτι που δεν ήταν αντικείμενο των συμβάσεων που σύναπτε με τον τότε ανάδοχο. Όπως αναφέρει, κατά το διάστημα που έκανε τη μεταφορά του υπολείμματος ο ΦοΔΣΑ, μεταφέρθηκαν πάνω από 4.650 τόνοι Μη Επιτρεπτών Αποβλήτων, κάτι που αν δεν είχε γίνει, δε θα είχε προκύψει η συσσώρευση ποσότητας 2.445,29 τόνων υπολείμματος.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική πτυχή, αφού αρχικά επισημαίνεται ότι το κόστος της μεταφοράς του υπολείμματος δε βαρύνει τους Ηπειρώτες, καθώς έχει εξασφαλιστεί απευθείας χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης, τονίζεται ότι οι αναθέσεις της Περιφέρειας γίνονται με έκπτωση πάνω από 30% σε σχέση με τις τιμές που είχε εξασφαλίσει ο ΦοΔΣΑ. Ειδικότερα ως προς την τελευταία ανάθεση, υπογραμμίζει ότι η τιμή μονάδος είναι κατά τι μικρότερη από 0,1 ευρώ/ τονοχιλιόμετρο, με χρηματοδότηση πάντα του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή η έκπτωση υπερβαίνει το 65% σε σχέση με τις τιμές που εξασφάλιζε ο ΦοΔΣΑ.
Τέλος, αναφέρει ότι οι λαϊκισμοί για «περιβαλλοντική βόμβα» και «εγκλήματα» είναι μιας άλλης εποχής, και καλεί τη Λαϊκή Συσπείρωση να είναι πιο προσεκτική στους χαρακτηρισμούς της, ιδίως όταν επικαλείται τις «αγαπημένες» εκφράσεις της «για επιχειρηματικά παζάρια» κ.λπ., γιατί μπορεί να βρεθεί προ «οδυνηρών εκπλήξεων».

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια