ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ο φόβος της Όμικρον επιτάχυνε την «έκρηξη»

Μια εβδομάδα αργότερα, περίπου στις ημέρες των Φώτων, αναμενόταν η μεγάλη έκρηξη των κρουσμάτων που άρχισε να αποτυπώνεται στην έκθεση του ΕΟΔΥ την Τρίτη, με τον αριθμό τους να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την αλλαγή πλάνων σε κυβερνητικό επίπεδο και την επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί για τις 3 Ιανουαρίου.

Που οφείλεται, ωστόσο, αυτό το «άλμα» των αριθμών; Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια επιδημιολογίας Ευαγγελία Ντζάνη, η σφοδρότητα του φαινομένου δεν οφείλεται στην παραλλαγή «Όμικρον», η οποία εξάλλου δεν έχει επικρατήσει ακόμη στη χώρα, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, αλλά σε μεγάλο βαθμό στην ανησυχία εξαιτίας της παραλλαγής.

«Η ανησυχία αυτή ώθησε την κοινότητα σε αυξημένη κοινωνική δραστηριότητα πριν τις γιορτές. Ενώ θα περιμέναμε αυτή την κινητικότητα μέχρι τα Θεοφάνεια, υπήρξε μια τάση στον τοπικό πληθυσμό να βγάλει τις υποχρεώσεις του νωρίτερα. Αυτό έχει καταγραφεί και στην πόλη από την κινητικότητα που υπήρξε», σημείωσε η κ. Ντζάνη, προσθέτοντας πως μια ακόμη παράμετρος είναι ότι η αυξημένη κοινωνική δραστηριότητα και έναρξη της επικράτησης της «Όμικρον» ήρθε όταν οι νέοι, μαθητές και φοιτητές, δεν κάνουν τον τακτικό έλεγχο που έκαναν έως τις 18 Δεκεμβρίου. «Άρα έχουμε ένα ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται εκτός εντατικής επιτήρησης», ανέφερε και σημείωσε πως σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι μετακινήσεις στο εσωτερικό, αλλά και από το εξωτερικό.

Ζητούμενο για τους ειδικούς είναι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία για τη νοσηρότητα της παραλλαγής «Όμικρον». Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα, προέρχονται από χώρες της Αφρικής, με διαφορετικά δημογραφικά και επιδημιολογικά χαρακτηριστικά (υψηλό ποσοστό νόσησης και χαμηλού εμβολιασμού), τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι στιγμής η ένδειξη για ηπιότερη νόσηση χρειάζεται περισσότερα δεδομένα, καθώς δεν είναι γνωστό αν είναι καθολική, αν αφορά ανθρώπους υψηλού κινδύνου, άτομα υψηλού κινδύνου και πλήρως εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους.

Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαία και η λήψη μέτρων προστασίας και ενίσχυσης του συστήματος υγείας από την πολιτεία, αλλά και η τήρηση των μέτρων και ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών από τους πολίτες. «Δεν έχουμε ακόμη πολλά να πούμε, άρα η πολιτεία θα πρέπει να λειτουργεί, έχοντας και το κακό σενάριο στο μυαλό της. Αναδύεται, για μια ακόμη φορά, η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα, από την πρωτοβάθμια και όλες τις υγειονομικές δομές έως τις ΜΕΘ, και φυσικά χρειάζεται από τον πολίτη σύνεση. Δε χρειάζεται πανικός, δε βοηθάει. Τώρα ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, μια στάθμιση των κοινωνικών δραστηριοτήτων, εντατική χρήση των σελφ τεστ, να τα χρησιμοποιήσουμε και να έχουμε και το θάρρος να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας, να το ακυρώσουμε, δε χάθηκε τίποτα», τόνισε η κ. Ντζάνη.

Ταυτόχρονα, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ενδείξεις ότι η Όμικρον αναιρεί την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Αν θα έχουμε τροποποίηση της αποτελεσματικότητας, θα το δούμε με την πλήρη ανάλυση των δεδομένων. Άρα, ο εμβολιασμός λειτουργεί πρακτικά ως μαξιλάρι και για την Όμικρον και αυτό που αναδύεται ως τάση για χώρες που έχουν διαθεσιμότητα εμβολίων, γιατί δεν έχουν όλες οι χώρες αυτή την πολυτέλεια, είναι ότι η αναμνηστική δόση βοηθά. Έχουμε κάθε λόγο να προγραμματίσουμε την επαναληπτική δόση», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων είναι μια ασφαλής παρέμβαση, σε σχέση με τον κίνδυνο να νοσήσουν χωρίς την προστασία του εμβολίου.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων σε δυσθεώρητα ύψη, οι επόμενες ημέρες –για μια ακόμη φορά – είναι κρίσιμες, καθώς θα αποτυπωθεί και η πίεση στο σύστημα υγείας, κάτι που θα δώσει απαντήσεις για τη νοσηρότητα της παραλλαγής «Όμικρον».

«Ξέρουμε ότι έχουμε μια μείωση του μέσου όρου νοσηλείας από το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι όμως αν αυτή η μείωση είναι ικανή να αντισταθμίσει τη μεγάλη αύξηση της προσέλευσης στο ΕΣΥ. Αναμένουμε άνθρωποι ηλικιωμένοι, με χρόνια προβλήματα, να αναζητήσουν βοήθεια στο σύστημα και αυτό θα έχει κάποια φόρτιση. Δεν ξέρουμε αν θα έχουμε παρατεταμένες νοσηλείες ή αυτό που είδαμε στη Δέλτα, δηλαδή ηπιότερες νοσηλείες κατά μέσο όρο στις κλινικές covid, αλλά πολύ σοβαρή νοσηρότητα στις ΜΕΘ. Άρα αναμένουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες για να έχουμε καλύτερη εικόνα και παράλληλα χρειάζεται άμεση θωράκιση του συστήματος υγείας», κατέληξε η κ. Ντζάνη.

Σχετικά άρθρα

Ψυχιατρική ΠΓΝΙ: Αδυναμία εισαγωγής νέων περιστατικών λόγω κορωνοϊού

Ηπειρωτικός Αγών

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση