ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην τελική ευθεία για υδατοδρόμιο

Με στόχο να υπάρξει αδειοδότηση του υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβώτιδα εντός του 2022, ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάρτισης του φακέλου από τον Δήμο Ιωαννιτών, προκειμένου να υποβληθεί προς έγκριση.

Ήδη, μετά τη μακρά και επίπονη διαδικασία, και την προηγηθείσα συνεργασία με όλους τους φορείς, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά η Περιφέρεια Ηπείρου, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η Κτηματική Υπηρεσία, ενώ ολοκληρώθηκε και η συζήτηση στον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης, που γνωμοδότησε επίσης θετικά, αλλά θέτοντας ορισμένες παρατηρήσεις που αφορούν τα επόμενα στάδια.
Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, η λειτουργία του υδατοδρομίου θα αναβαθμίσει σημαντικά τις συγκοινωνιακές υποδομές και το τουριστικό προϊόν των Ιωαννίνων, μετατρέποντας ουσιαστικά την πόλη σε κέντρο αναφοράς για ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά.
«Ουσιαστικά, με το υδατοδρόμιο αίρεται η πεπερασμένη, γεωγραφικά, διασύνδεση των Ιωαννίνων, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα επικοινωνίας με προορισμούς που, με τις συμβατικές δυνατότητες μετακίνησης, είναι είτε χρονοβόρες είτε ακριβές. Με τα υδροπλάνα ανοίγονται νέοι προορισμοί, νέες δυνατότητες, νέες αγορές. Εν κατακλείδι, το σχεδιαζόμενο υδατοδρόμιο στη λίμνη Παμβώτιδα μπορεί ν’ αποτελέσει πυλώνα αναπτυξιακής ώθησης για ολόκληρη την Π.Ε. Ιωαννίνων και την Ήπειρο γενικότερα. Θα αναβαθμίσει την προσβασιμότητα και θ’ ανοίξει νέες δυνατότητες επιχειρηματικής δραστηριότητας, χωρίς να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην προστατευόμενη περιοχή» κατέληξε στην εισήγησή του ο κ. Βλέτσας.
Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή αναμένει νομοθετική πρωτοβουλία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά με στόχο την ίδρυση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου. Πρόκειται για ένα θέμα που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με στόχο να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα, τα οποία αφορούν τη λειτουργία, χρήση και αστυνόμευση της λίμνης, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ να σημειώνει πως έχει γίνει επικοινωνία με τον κ. Αμυρά και αναμένεται να κατατεθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας το επόμενο χρονικό διάστημα.
Όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν θετική στάση για την λειτουργία του υδατοδρομίου, με επιμέρους παρατηρήσεις. Ο κ. Μπέγκας σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών από την πλευρά του δήμου, αποδίδοντας καθυστέρηση στη δημοτική αρχή, ενώ πρότεινε να αναθερμανθεί η προσπάθεια για συνδυαστική λειτουργία του υδατοδρομίου με τα πλωτά της λίμνης.
Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις, η προϊσταμένη της υπηρεσίας Μάτα Κουμπούρη σημείωσε πως αφενός οφείλεται στη μη ύπαρξη λιμενικού ταμείου, με αποτέλεσμα να παραμένει σε εξέλιξη η διαδικασία της παραχώρησης δικαιώματος χρήσης από το υπουργείο Οικονομικών, αφετέρου οι μελετητές ζήτησαν παράταση προκειμένου να συμπεριλάβουν μελέτη επώασης των πτηνών, γεγονός που απαίτησε μια περίοδο παρατήρησης.
Θετική ήταν και η θέση της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή», με τον επικεφαλής Λάζαρο Νάτση να σημειώνει πως ο Δήμος θα πρέπει να παρακολουθεί διαχρονικά τη δραστηριότητα, που κυρίως καθορίζεται από τους όρους της αγοράς. «Υπάρχουν όρια τα οποία δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Θα πρέπει να είμαστε παρόντες αν υπάρξουν προβλήματα. Ευχόμαστε να είναι μια θετική δραστηριότητα για την πόλη και τον τουρισμό», επισήμανε.
Προβληματισμούς σε σχέση με το οικοσύστημα της λίμνης, εξέφρασε ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης» Χρήστος Πατσούρας, τονίζοντας πως αποτελεί προτεραιότητα η «σωτηρία» της λίμνης. Σημείωσε δε πως η στάση της παράταξης είναι θετική ως προς τη δραστηριότητα του υδατοδρομίου, ενώ ζήτησε και μια συνολική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τη λίμνη.

Η χωροθέτηση του υδατοδρομίου

Το υδατοδρόμιο χωροθετείται στη βορειοδυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας, εντός του υποτυπώδους λιμένα Περάματος. Θα περιλαμβάνει χερσαίες και πλωτές εγκαταστάσεις πολύ μικρού μεγέθους. Επιπλέον θα χρησιμοποιούνται υδάτινοι διάδρομοι για την προς – απολίμνωση των υδροπλάνων. Η συνολική, αναγκαία επιφάνεια που θα διατεθεί για την ανάπτυξη των χερσαίων και των πλωτών εγκαταστάσεων, ανέρχεται σε 3.774,93 τ.μ.
Οι χερσαίες εγκαταστάσεις του υδατοδρομίου (κτίριο εξυπηρέτησης επιβατών) έχουν συνολική επιφάνεια 60 τ.μ. και προτείνεται να χωροθετηθούν ανατολικά (δεξιά) και σε μικρή απόσταση από την υφιστάμενη, τσιμεντένια προβλήτα του λιμένα Περάματος.
Πρόκειται να εγκατασταθεί προκατασκευασμένος, μετακινούμενος οικίσκος για την εξυπηρέτηση των επιβατών των υδροπλάνων και του πτητικού έργου γενικότερα. Ο οικίσκος θα περιλαμβάνει χώρους για την έκδοση και έλεγχο των εισιτηρίων, την αναμονή των επιβατών και τη φύλαξη των αποσκευών τους, καθώς και χώρους υγιεινής (τουαλέτες).
Για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων θα εγκατασταθεί πλωτή προβλήτα σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, διαστάσεων 20 μ. Χ 3 μ. Η προβλήτα θα συνδυάζεται με ράμπα για τη γεφύρωση του υψομετρικού χάσματος.

Σχετικά άρθρα

Επαναφέρει την ανάγκη σημειακών αλλαγών στην οριοθέτηση

Ακόμη μακριά από τη λειτουργία υδατοδρόμιου

Παραμένει στον σχεδιασμό η Παμβώτιδα