ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καμία προοπτική για τους μη μόνιμους κατοίκους

Καταδικασμένοι να μη βλέπουν τηλεόραση ή να χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης κάποιων τηλεοπτικών σταθμών, είναι οι μη μόνιμοι κάτοικοι των «λευκών περιοχών», καθώς ούτε επιδότησή τους προβλέπεται ούτε κάποια άλλη δυνατότητα κάλυψης διαφαίνεται.

Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι αυτοί, που μπορεί να επισκέπτονται τα χωριά τους ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση ή να περνούν πολλούς μήνες το καλοκαίρι, αναγκάζονται να πληρώνουν κανονικά ακόμη και το τέλος της ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών ρεύματος, για μια υπηρεσία που το ίδιο το κράτος αδυνατεί να τους παρέχει. Ενώ φυσικά δεν είναι δική τους ευθύνη το ότι βρέθηκαν ξαφνικά με μια τηλεόραση, που δε δείχνει τίποτα, αφού υποτίθεται πως με την ψηφιακή τηλεοπτική μετάβαση, η Digea θα φρόντιζε για σήμα… καμπάνα σε όλη την επικράτεια.
Την ανάγκη της τηλεοπτικής κάλυψης των μη μόνιμων κατοίκων στις «λευκές περιοχές» είχε ζητήσει ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, καταθέτοντας σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, μετά από συνεργασία που είχε με πολλούς πρόεδρους κοινοτήτων των Δήμων Κόνιτσας, Ζαγορίου και Ζίτσας.
Απάντηση σε πολιτικό επίπεδο επί της ουσίας δεν υπάρχει, με τον υπουργό να περιορίζεται στην επισύναψη ενός εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στο οποίο αρχικά αναφέρονται οι δράσεις του υπουργείου για την τηλεοπτική κάλυψη των «λευκών περιοχών» και στη συνέχεια εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί να χορηγηθεί επιδότηση για το σύνολο των μη μόνιμων κατοίκων. Ως πρώτος λόγος αναφέρεται το ότι «είναι αδύνατο να εντοπιστούν οι εν λόγω πολίτες και να διασφαλιστεί μια αξιόπιστη διαδικασία για τους επισκέπτες των περιοχών αυτών», επιχείρημα τουλάχιστον αστείο, καθώς μιλάμε για χωριά με μικρό πληθυσμό, με την καταγραφή να είναι μια απλή διαδικασία αν υπήρχε η βούληση. Ως δεύτερος λόγος προβάλλεται ότι τίθενται νομικά ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση, χωρίς ωστόσο να επεξηγείται ποια είναι αυτά ή να αφήνεται περιθώριο να εξεταστεί η χρηματοδότηση από άλλη πηγή πέραν ευρωπαϊκών κονδυλίων.
«Εξαιρετικά περίπλοκο» χαρακτηρίζεται, επίσης, το ζήτημα της συμπερίληψης των καναλιών περιφερειακής εμβέλειας στη δράση, «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα», όπως αναφέρεται.
Πέραν όλων των παραπάνω, ωστόσο, το πλέον απογοητευτικό είναι πως δεν πρόκειται για μια κατάσταση που θα αλλάξει σύντομα, αλλά για ένα πρόβλημα που δύσκολα θα βρει λύση. Στην απάντηση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ναι μεν τονίζεται ότι διερευνά λύση, η οποία να καλύπτει τις περιοχές που δεν καλύπτονται από τον πάροχο επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, τόσο αναφορικά με τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, όσο και τους τηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής εμβέλειας, ωστόσο «η εύρεση λύσης στο περίπλοκο αυτό τεχνικό και νομικό ζήτημα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα και για το λόγο αυτό δεν συμπεριλήφθηκε εξ αρχής στην ανανεωμένη δράση των λευκών περιοχών, καθώς θα προκαλούσε καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων που αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την κυβέρνηση».
Με άλλα λόγια, ο μόνος τρόπος για να έχουν τηλεοπτικό σήμα οι μη μόνιμοι κάτοικοι, είναι να προμηθευτούν από μόνοι τους τον εξοπλισμό που απαιτείται και να συμβληθούν με κάποιον πάροχο, χωρίς και πάλι να έχουν πρόσβαση σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σχετικά άρθρα

Τηλεοπτικό σήμα μέσω ΟΤΑ στις απομακρυσμένες περιοχές

Αποστόλης Τζελέτας

Ζητά «σήμα» και για τους μη μόνιμους κατοίκους των «λευκών περιοχών»

«Ξέχασε τους περιφερειακούς σταθμούς η κυβέρνηση