ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη Βουλή τα όρια του Μεγάλου Πάπιγκου

Στη Βουλή φέρνει το θέμα της επέκτασης των οικιστικών ορίων του Μεγάλου Πάπιγκου ο βουλευτής του ΜέΡΑ Κρίτων Αρσένης, ο οποίος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ο κ. Αρσένης κάνει λόγο για «αυθαίρετη απόφαση» επέκτασης του ορίου του με το πρόσχημα της διόρθωσης λόγω «σοβαρών αστοχιών επί της οριοθέτησης», με το θέμα να επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από καταγγελίες ότι λαμβάνουν χώρα περιφράξεις των αγρών που αίφνης εντάχθηκαν στον οικισμό και εκτεταμένες εκχωματώσεις. «Οι αγροί είναι τοποθετημένοι με σαφήνεια εκτός της κυρωμένης με ΦΕΚ οριοθέτησης του οικισμού και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αδειοδότηση αυτή έχει προκαλέσει ήδη διεργασίες αγοραπωλησιών και σε γειτονικούς της αδειοδοτημένης έκτασης αγρούς, καθώς η περιοχή αυτή διαθέτει εξαιρετικό προσανατολισμό και ανεμπόδιστη θέα προς τα φυσικά μνημεία της Χαράδρας του Βίκου και των γεωλογικών σχηματισμών της Τύμφης», σημειώνει ο Κρ. Αρσένης, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες θίγουν την ακεραιότητα του οικισμού υπονομεύοντας την υποψηφιότητα του Ζαγορίου στον κατάλογο πολιτιστικών τοπίων της UNESCO.
Ο βουλευτής του ΜέΡΑ επισημαίνει ότι, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, θα πρέπει άμεσα να διακοπούν οι επεμβάσεις στην περιοχή, τουλάχιστον μέχρι να επανεξεταστεί το περιεχόμενο του φακέλου και η νομιμότητα της αδειοδότησης, και ερωτά τον υπουργό αν θα επιτρέψει ενέργειες «που θίγουν το δομημένο περιβάλλον του οικισμού και αχρηστεύουν το θεσμικό πλαίσιο προστασίας, υπονομεύοντας ταυτόχρονα την υποψηφιότητα για την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο Πολιτιστικών τοπίων της UNESCO», καθώς και τι μέτρα θα πάρει για τη διασφάλιση της νομιμότητας και τον έλεγχο των ενεργειών του Δήμου Ζαγορίου, που έχουν ως αποτέλεσμα την αυθαίρετη επέκταση των ορίων του οικισμού του Μεγάλου Παπίγκου, τροποποιώντας την κυρωμένη με ΦΕΚ οριοθέτησή του, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και νομολογίας.

Σχετικά άρθρα

ΜέΡΑ25 – Στα Γιάννενα αύριο ο Κρίτων Αρσένης

Στη Βουλή ο επανακαθορισμός των ορίων του Μεγ. Πάπιγκου

Μη εφαρμοστέα η αλλαγή ορίων στο Μεγάλο Πάπιγκο