ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η «αστοχία» οδηγεί σε αναγκαστικές αυξήσεις

Οριακές μεν αυξήσεις δε στα τιμολόγια των ανταποδοτικών τελών, που θα κληθούν να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον Δήμο Ιωαννιτών το 2022, δημιούργησε η λανθασμένη εκτίμηση των εσόδων από τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Η αύξηση που επέρχεται φτάνει στα δύο λεπτά ανά τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες, ενώ αναπροσαρμογές γίνονται και στα τέλη των επαγγελματικών χώρων, αλλού μικρότερες αλλού μεγαλύτερες.

Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ήταν μία δύσκολη απόφαση, με δεδομένες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. «Είναι μία οριζόντια αύξηση που έρχεται για το 2022, όταν το 2021 ήμασταν ο μοναδικός δήμος της χώρας που είχε προχωρήσει σε τόσο γενναίες μειώσεις σε όλους τους συντελεστές ανταποδοτικών τελών», ανέφερε.

Ο κυριότερος λόγος που επέβαλε την αύξηση, ήταν η απόκλιση που υπήρξε στο εμβαδόν των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από την περσινή εκτίμηση που βασίστηκε στα στατιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ. Επιπρόσθετα, υπήρξε μείωση εσόδων λόγω της πανδημίας και της αύξησης των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και λόγω των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα.

«Τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώθηκαν, άγγιξαν όντως το ένα εκατομμύριο για τον Δήμο Ιωαννιτών, όμως μόνο τα 650.000 τ.μ περίπου ήταν ηλεκτροδοτούμενα, όπως προέκυψε από την επεξεργασία των αιτήσεων, και γι’ αυτό υπήρξε αστοχία στην πρόβλεψη των εσόδων», εξήγησε ο κ. Βάββας.

«Τα προϋπολογιζόμενα έσοδα θα έπρεπε να φτάνουν στα 11,8 εκ. ευρώ, όμως τα έσοδα με τα οποία θα κλείσει η χρόνια εκτιμούμε ότι θα είναι 10,7 εκ., σχεδόν ένα εκατομμύριο κάτω από την πρόβλεψη», είπε, αιτιολογώντας την αύξηση των τελών, και πρόσθεσε ακόμη πως ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχουν αυξηθεί κατά 300.000 ευρώ οι οφειλές προς τον δήμο και ταυτόχρονα καθυστερούν οι πάροχοι ενέργειας στην απόδοση των ανταποδοτικών, παρά τις οχλήσεις. «Είμαστε και έτοιμοι να κινήσουμε νομικές διαδικασίες, καθώς είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους τους δήμους και τέθηκε και στον υπουργό από την ΚΕΔΕ», σημείωσε ο κ. Βάββας, λέγοντας πως μια ακόμη μείωση εσόδων προκύπτει από το ότι, λόγω της οικονομικής αδυναμίας πολλών νοικοκυριών, γίνονται διακανονισμοί με παρόχους χωρίς να περιλαμβάνονται τα ανταποδοτικά τέλη, για τα οποία έρχονται να κάνουν ξεχωριστή ρύθμιση στον δήμο.

Ο κ. Βάββας τόνισε ότι τα τέλη δεν αποκλίνουν από την οικονομική πραγματικότητα του δήμου και, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, επισήμανε πως «πέρυσι η μείωση των 15 λεπτών στα νοικοκυριά και οι αντίστοιχες μειώσεις στους επαγγελματικούς χώρους που κυμάνθηκαν από 30 λεπτά έως και 1,58 ευρώ, χαρακτηριζόταν πενταροδεκάρες, ενώ φέτος η αύξηση των δύο λεπτών χαρακτηρίζεται πολύ μεγάλη. Είναι πασιφανές ότι και τα δύο δεν μπορεί να ισχύουν».

«Ήταν μια δύσκολη εισήγηση, που όμως στηρίχθηκε στο ότι θα πρέπει να υπακούσουμε στο θεσμικό πλαίσιο καθορισμού των ανταποδοτικών τελών, σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να αποκλίνουμε από τις προσεγγίσεις και να εμφανίσουμε μια εικόνα που δε θα μπορούμε να καλύψουμε και μια απόφαση που βασίστηκε στο μίνιμουμ των δαπανών για την επόμενη χρονιά και σε ρεαλιστικούς συντελεστές », σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βάββας. Παράλληλα, ο δήμος διατηρεί το κοινωνικό τιμολόγιο και τα μειωμένα τέλη για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.

Διαφωνίες και αντιπροτάσεις

Για αιφνιδιασμό και απαξίωση του σώματος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, σημειώνοντας πως δε δόθηκε χρόνος προκειμένου η παράταξη να συμβάλλει με μια πλήρως επεξεργασμένη και κοστολογημένη πρόταση, καθώς οι εισηγήσεις εστάλησαν το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ χαρακτήρισε ως «αναξιόπιστες» τις προβλέψεις της δημοτικής αρχής για το κόστος της ΔΕΗ και το κόστος των καυσίμων, τονίζοντας ότι αυτά θα αναγκάσουν τη δημοτική αρχή να επιβάλλει νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη τους επόμενους μήνες.

Απέδωσε δε τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για τους πολίτες αφενός στην απόφαση της δημοτικής αρχής να ακυρώσει το διαγωνισμό των led, που θα οδηγούσε σε οικονομία από το ενεργειακό κόστος, και δεύτερον στην αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων, εξαιτίας της ανάθεσης της υπηρεσίας αποκομιδής σε ιδιώτη, η οποία ανεβάζει πάρα πολύ τα συνολικά κόστη. Κλείνοντας, κι αφού υπογράμμισε ότι η παράταξή του θα καταψηφίσει τα ανταποδοτικά τέλη, ζήτησε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, οι οποίοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους όρους όπως τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Δική της πρόταση κατέθεσε και ψήφισε η παράταξη «Ιωάννινα 2023». Η παράταξη προτείνει να χρηματοδοτηθεί η υπηρεσίαΚκαθαριότητας με 1.200.000 ευρώ περίπου από το αποθεματικό που προέρχεται από τα ανταποδοτικά έσοδα, προκειμένου να καλυφθεί αφενός η αύξηση των 300.000 ευρώ που πρότεινε η δημοτική αρχή, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα μείωσης των ανταποδοτικών στη δημοτική ενότητα Ιωαννίνων, ώστε να επιτευχθεί και σύγκλιση με τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες.

«Δε σας ενδιαφέρει ποιες υπηρεσίες θα προσφέρετε, τι προδιαγραφές θα τις συνοδεύουν, αν θα προτείνετε καινοτόμες δράσεις και τεχνικές, και εάν και κατά πόσο αυτές θα ικανοποιούν τους δημότες. Κυρίως δεν ενδιαφέρεστε αν θα έχουν τη δυνατότητα, ειδικά σήμερα, οι συνδημότες να εξοφλήσουν τις προκύπτουσες πρόσθετες υποχρεώσεις. Προβαίνετε στις χρεώσεις για να κλείσετε αριθμητικά το θέμα, ως ένας απρόσωπος εισπρακτικός μηχανισμός. Είχατε υποσχεθεί να μελετήσετε με ποιόν τρόπο είναι δυνατόν να επιτευχθεί η σύγκλιση των ανταποδοτικών τελών μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων, θέμα που εκκρεμεί εδώ και 10 χρόνια από την εφαρμογή του Καλλικράτη. Δεν το κάνατε και για το λόγο αυτό είστε εκτεθειμένοι», ανέφερε μεταξύ άλλων η επικεφαλής Τ. Καλογιάννη.

Χαμένα κονδύλια και ευκαιρίες εξοικονόμησης χρημάτων, αλλά και μελλοντικών εσόδων απέδωσε στη «συνεννόηση της άνω και κάτω πλατείας», εννοώντας σαφώς την Περιφέρεια Ηπείρου και το ζήτημα της αναβάθμισης του οδοφωτισμού, αλλά και τη διαχείριση των απορριμμάτων ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή Βλάσης Παπαχρήστος. Παράλληλα, επανέφερε δύο προτάσεις της παράταξης, μια για απαλλαγή κατά 50% από τα τέλη για τους δημότες που επιλέγουν να υιοθετήσουν αδέσποτα από το Καταφύγιο, αλλά και μείωση των τελών για τα διατηρητέα κτίρια.

Αντίθετοι με την πρόσθετη επιβάρυνση των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, που πλήττονται κατά κύριο λόγο, τάχθηκαν η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη και ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Χρήστος Πατσούρας.

«Πετσοκόβετε νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες και αποδίδετε χρυσάφι στις επιχειρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων», σημείωσε η κ. Τσουμάνη, με τον κ. Πατσούρα να κατηγορεί τη δημοτική αρχή συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται από το κράτος.

Τα νέα τέλη

Πρώτος Γενικός συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για κατοικία (κατοικίες και παρακολουθήματα οικιών, όπως βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λ.π, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους ακινήτων που εξυπηρετούν κατά πλειοψηφία οικίες):

Δημοτική Ενότητα €/τ.μ. 2022
Ιωάννινα 1,62
Μάρμαρα 1,22
Σταυράκι 1,22
Νεοχωρόπουλο 1,22
Ανατολής 0,77
Ανατολή (Μπάφρα) 0,40
Μπιζανίου (Πεδινής) 0,67
Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) 0,57
Νήσου 0,67
Παμβώτιδος (Κατσικά) 0,77
Παμβώτιδος (Ανατολική- Κράψη ) 0,43
Παμβώτιδος (Κουτσελιό και Λοιπές Τοπικές Κοινότητες) 0,77
Περάματος 0,77
Περάματος (Λοιπές Κοινότητες) 0,67

Δεύτερος γενικός συντελεστής: ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς (όπως ιδρύματα με μη κερδοσκοπικούς, κοινωφελείς σκοπούς, πανεπιστήμιο, νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ή νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου με εξαίρεση ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και τα παρακολουθήματα των ανωτέρω χώρων, όπως βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λ.π, που εξυπηρετούν κατά πλειοψηφία τις ανωτέρω χρήσεις):

Δημοτική Ενότητα €/τ.μ. 2022
Ενιαίος σε όλες οι Δ.Ε. Δήμου Ιωαννιτών 1,70

Τρίτος γενικός   συντελεστής:ακίνητα   που   χρησιμοποιούνται   για    την    άσκηση πάσης  φύσης οικονομικής δραστηριότητας (καταστήματα, και επαγγελματικοί λοιποί στεγασμένοι χώροι εμβαδού μέχρι 6.000 τ.μ. Επίσης και στα παρακολουθήματα των ανωτέρω χώρων, όπως βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, θέσεις στάθμευσης κ.λ.π, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους ακινήτων που εξυπηρετούν κατά πλειοψηφία τις ανωτέρω χρήσεις)

Δημοτική Ενότητα €/τ.μ. 2022
Ιωάννινα 3,67
Μάρμαρα 3,31
Σταυράκι 3,31
Νεοχωρόπουλο 3,31
Ανατολής 1,32
Ανατολής (Μπάφρα) 0,50
Μπιζανίου (Πεδινή Μπιζάνι) 1,32
Μπιζανίου (Λοιπές Κοινότητες) και Πεδινή Μπιζάνι έως 80 τμ 0,85
Νήσου 1,00
Παμβώτιδος (Κατσικά-Κουτσελιό) 1,32
Παμβώτιδος (Ανατολική Κράψη ) 0,50
Παμβώτιδος (Λοιπές Τοπικές Κοινότητες) 0,40
Περάματος 1,32

Ειδικοί συντελεστές

  • Για βιομηχανίες και υπεραγορές τροφίμων ή σούπερ μάρκετ (μικτά καταστήματα), πολυκαταστήματα άνω των 100 τ.μ. 4,80€/τ.μ.
  • Για επιχειρήσεις άνω των 6.000 τ.μ. 2,88€/τ.μ.
  • Για στεγασμένους χώρους, όπως πτηνοτροφεία, βουστάσια ποιμνιοστάσια και λοιπές γεωργοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις 0,10 €/τ.μ.
  • Για μη στεγασμένους ηλεκτροδοτούμενους χώρους που χρησιμοποιούνται για άσκηση δραστηριότητας (ενδεικτικά και μη περιοριστικά: εγκαταστάσεις φ/β, μάντρες, βιομηχανίες, αντιπροσωπίες αυτοκινήτων, χώροι αποθήκευσης κ.λπ.) εντός και εκτός σχεδίου) 0,20€/τ.μ. Ισχύει εκ του νόμου για τους μη στεγασμένους χώρους άνω των 6.000 τ.μ. συντελεστής 30% του αντίστοιχου που έχει ορισθεί για τους μη στεγασμένους χώρους μέχρι 1.000 τ.μ.
  • Για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που χρησιμοποιούνται (οικίες με τα παρακολουθήματά τους, επαγγελματικοί χώροι στεγασμένοι ή μη) μείωση 50% στα τετραγωνικά τους.
  • Παραμένει ο ειδικός συντελεστής για τα γραφεία εμπορικής χρήσης και όσους νέους επιτηδευματίες ξεκινήσουν για πρώτη φορά τη δραστηριότητά τους το έτος 2021 και μετά (ήπια επαγγελματική δραστηριότητα εκτός καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος) με πρώτη έναρξη λειτουργίας, με μείωση κατά ποσοστό 80% στα τετραγωνικά τους με πλασματικό εμβαδό και με συντελεστή καταστημάτων για δύο έτη εφόσον είναι νέοι επιτηδευματίες έως 30 χρονών και εφόσον η έδρα της επιχείρησής τους δεν είναι ταυτόχρονα και κατοικία.

 Απαλλασσόμενες κατηγορίες- Κοινωνικά Τιμολόγια

– Άτομα με Αναπηρία, μείωση κατά 30% των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για άτομα με αναπηρία από 67 μέχρι 80% και πλήρη απαλλαγή για άτομα με πιστοποιημένη αναπηρία από 80% και άνω.

– Πολύτεκνες οικογένειες από 25 μέχρι 55% ανάλογα με τα προστατευόμενα μέλη.

– Τρίτεκνες οικογένειες μείωση κατά 45%.

– Άποροι, διατήρηση της μείωσης τελών κατά 50%.

– Μονογονεϊκές οικογένειες, μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 25%.

– Οικογένειες με άνεργους τους δύο συζύγους, μείωση των τελών κατά 50%.

 

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών