ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θ. Μπέγκας: Έστειλε μηνύματα εντός και εκτός παράταξης

Το μήνυμα της συλλογικής προσπάθειας ήταν το κυρίαρχο στην ομιλία του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, στη συγκέντρωση μελών και φίλων της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», με την οποία δόθηκε ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα για τον εκλογικό αγώνα.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσαν και οι αιχμές κατά όσων επέλεξαν να δημιουργήσουν μία νέα παράταξη στον χώρο της κεντροαριστεράς, με τα βέλη του να μη στρέφονται τόσο κατά του ανθυποψηφίου του Μωυσή Ελισάφ, όσο κατά του πρώην δημάρχου Φίλιππα Φίλιου, ο οποίος, αν και επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα» στο παρελθόν, τώρα στηρίζει την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή».

«Με την αλήθεια του έργου, με το χέρι στην καρδιά, προχωράμε για τη νέα νίκη», ήταν η φράση που επέλεξε ο Θ. Μπέγκας για να σηματοδοτήσει τον προεκλογικό αγώνα, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα έργο συλλογικό, «γιατί σε αυτή τη δημοτική θητεία κυριάρχησε το εμείς κι όχι το εγώ». «Το 2014 συνέβη κάτι επαναστατικό. Ενώσαμε, με ειλικρίνεια, νέες δυνάμεις. Συνθέσαμε νέες ικανότητες, εμπιστευτήκαμε περισσότερο τα ταλέντα και τη γνώση των αιρετών και από την ενός ανδρός αρχή, περάσαμε στην απόλυτη δημοκρατία. Η απάντηση που στέλνω σε όλους όσοι επιμένουν στον αυταρχισμό, είναι η απόλυτη Δημοκρατία και η απόλυτη ισότητα.

Με αγάπη πολλοί από εσάς μου καταλογίζετε ότι δεν ασκώ ηγεμονικά τα προνόμια και την εξουσία του Δημάρχου. Σας απαντώ κι εγώ με αγάπη, ότι αυτός ήμουν, αυτός είμαι και αυτός θα είμαι. Δεν πάσχω από σύνδρομο Θεού, με γοητεύει το σύνδρομο λαού. Από Σουλτάνους και Πασάδες χορτάσαμε, μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Εμείς αποδείξαμε ότι, όταν το εγώ υποχωρεί και το εμείς γίνεται ο κανόνας, συμβαίνουν πραγματικά θαύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας σε ένα ακροατήριο, που στη συντριπτική του πλειονότητα αποτελούνταν από δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, μέλη της παράταξης, αλλά και κάποιους, που προαλείφονται για υποψήφιοι στις εκλογές του Μαΐου, ήταν σαφής η επιλογή του Θ. Μπέγκα να βάλει φρένο σε τυχόν διαρροές αναποφάσιστων, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα.

«Όπως βλέπετε παντού, το σήμα μας και το όνομα παραμένουν ίδια. Εμείς, ενώ σεβόμαστε την αφετηρία μας, αλλάζουμε όσα μπορούν να γίνουν καλύτερα, χαράζοντας νέα πορεία. Είμαστε η συνέχεια και η ανατροπή. Είμαστε το ποιοτικό και πολιτικό άλμα, που έπρεπε να κάνει αυτή η παράταξη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών. Κάποιοι, επιτέλους, ήρθε καιρός να το πάρουν απόφαση. Η παράταξη “Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα” εκλέγει δήμαρχο σ’ αυτή την πόλη και δεν μπορεί να συμβεί το αντίστροφο. Δε φτιάχνουν οι δήμαρχοι τις παρατάξεις. Οι παρατάξεις επιλέγουν, προτείνουν και ο λαός εγκρίνει», τόνισε από την αρχή της ομιλίας του και συνέχισε: «Η ανεξάρτητη και αδέσμευτη παράταξη “Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα” είναι σήμερα παρούσα. Και όποιος λείπει, όποιος διάλεξε να φτιάξει νέες παρατάξεις για να ικανοποιήσει τον εγωισμό του, πρέπει να καταλάβει ότι η ιστορία δε γυρίζει πίσω. Ότι την ιστορία του δήμου Ιωαννιτών τη γράφουν μόνο οι δημότες, με την ψήφο τους στην κάλπη».

Η αλήθεια του έργου

Ο Θωμάς Μπέγκας χαρακτήρισε την “Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα” ως παράταξη ευθύνης και δύναμη αλλαγής, που χρειάζεται ο τόπος, ενώ χαρακτήρισε άξιο θαυμασμού το έργο που παρήγαγε η δημοτική αρχή.

Ειδικότερη αναφορά επέλεξε να κάνει σε έργα καθημερινότητας, στην κοινωνική πολιτική και στον πολιτισμό, τομείς που επέλεξε και για τη μία όψη της αφίσας, που διανεμήθηκε, στην οποία αποτυπωνόταν έργα και δράσεις σε ένα infographic.

O κ. Μπέγκας χαρακτήρισε «θαύμα» το ότι μέσα στην κρίση κατασκευάστηκαν 40 χιλιόμετρα ασφαλτοστρώσεων σε όλο τον οικιστικό ιστό του δήμου με ίδιους πόρους, «αξιοθαύμαστο» την ώρα που οι δήμοι στενάζουν, να βρίσκεις πόρους και να φτιάχνεις 5,5 χιλιόμετρα νέων πεζοδρομίων, έκτασης μεγαλύτερης από 21 στρέμματα σε όλη την πόλη, και «αξιομνημόνευτο», το γεγονός ότι η δημοτική αρχή κατάφερε να αναπλάσει και να παραδώσει στην κοινωνία 148 χώρους πρασίνου, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους και πλατείες, συνολικής έκτασης μεγαλύτερης από 32 στρέμματα.

Επαναλαμβάνονται το τετράπτυχο «εξυγιάναμε, εξοικονομήσαμε, δημοπρατήσαμε, συμβασιοποιήσαμε έργα παντού», ο δήμαρχος αναφέρθηκε συνοπτικά στα έργα, που εκτελούνται σε γειτονιές τις πόλεις και στα δημοτικά διαμερίσματα, σημειώνοντας πως η προσπάθεια για ισόρροπη ανάπτυξης θα συνεχιστεί ακόμη πιο εντατικά τη νέα τετραετία.

Με αριθμούς και στοιχεία αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο της δημοτικής αρχής, ενώ για τον πολιτισμό σημείωσε πως δεν είναι πολυτέλεια, είναι ύψιστο δικαίωμα και αγαθό παιδείας, υπενθυμίζοντας και την προσπάθεια διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Τέλος, αναφορά έκανε και στο ότι τα Γιάννενα έχουν καταστεί πλέον ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς, ως αποτέλεσμα μιας συλλογικής επίπονης δουλειάς, που καθιστά τα Γιάννενα «πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα», επιλέγοντας να μιλήσει και για το αεροδρόμιο, χωρίς όμως να κάνει αναφορά στην κοινή προσπάθεια με την περιφέρεια Ηπείρου, αλλά μόνο σε αυτή της Ένωσης Ξενοδόχων.

«Όλα αυτά μαζί τα πετύχαμε. Μαζί τα καταφέραμε. Γιατί ανάμεσα μας, δε βρίσκεται κανείς και καμιά που να πιστεύει ότι αυτά τα θαύματα τα πέτυχε μόνος του», κατέληξε.

Η επόμενη τετραετία

Αν και η εκδήλωση της Κυριακής δεν είχε χαρακτήρα ανακοίνωσης προγραμματικών θέσεων, ο Θωμάς Μπέγκας έδωσε το στίγμα του για την επόμενη τετραετία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έρχονται τα καλύτερα».

«Όλα όσα προγραμματίζουμε, θα κάνουν τα σημερινά σπουδαία επιτεύγματα να δείχνουν μικρά», γιατί το όραμα για τα νέα Γιάννενα δεν είναι απλά μια θεωρία, αλλά γίνεται πράξη. Στη δημοτική θητεία που διανύουμε, τα έργα του δήμου έγιναν με δικούς του πόρους. Τώρα έρχονται οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και μας βρίσκουν πανέτοιμους. Με ώριμες μελέτες. Με ενταγμένα και, υπό ένταξη μεγάλα έργα», τόνισε, αναφερόμενος ενδεικτικά στο μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΙ για νέα δίκτυα αποχέτευσης, στην ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης από το Πέραμα μέχρι τον Μάτσικα, στα πάρκα πολιτισμού και αναψυχής στο Κάστρο και στις πρώην στρατιωτικές φυλακές, καθώς και στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας.

«Η ολοκληρωτική μετατροπή των Ιωαννίνων σε μια βιώσιμη και πρότυπη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πόλη. Όλα αυτά αποτελούν την αποστολή μας και την ευθύνη, που πρέπει να σηκώσουμε την επόμενη τετραετία. Με όλα αυτά και με όσα έχουμε σχεδιάσει και κατοχυρώσει, μαζί εξελίσσουμε τα Γιάννενα, σε έναν πραγματικά βιώσιμο, ισχυρό, πολυπολιτισμικό και ελκυστικό αναπτυξιακό πόλο. Μια πόλη πρότυπο για όλα τα Βαλκάνια, για όλη την Ευρώπη. Ιδανικό τόπο για να ανθίσουν η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η συνεργασία με το πανεπιστήμιο και η αξιοποίηση του τεράστιου νεανικού δυναμικού. Έχουμε μπροστά μας την τετραετία των μεγάλων προκλήσεων», υπογράμμισε.

Εκτός από τις αναφορές του στον απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής και στην παρουσίαση των όσων έχουν δρομολογηθεί για την ερχόμενη τετραετία, ο Θωμάς Μπέγκας δεν απέφυγε να αναφερθεί και σε λάθη και παραλείψεις, ευχαριστώντας τα μέλη της παράταξης και όλους τους δημότες για την ανοχή που έδειξαν σε αυτά . «Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας αλλά και για την ανοχή σας στα αναπόφευκτα λάθη. Δε δήλωσα ποτέ σωτήρας. Δήλωσα και δηλώνω παρών. Παρών στην ευθύνη. Πρώτος στη μάχη. Με σεβασμό στην προσφορά και στην αφοσίωση όλων σας», είπε.

Οι παρουσίες

Εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι ήταν παρόντες σχεδόν στο σύνολό τους, και τα μέλη της παράταξης, ξεχώρισαν οι παρουσίες της προέδρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Σοφίας Στάικου, του πρώην δημάρχου Αλέκου Σόφη, του υποψήφιου περιφερειάρχη Δημήτρη Δημητρίου, του πρώην υφυπουργού Βαγγέλη Αργύρη και πολλών εκπροσώπων φορέων, όπως ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιάννης Λυκοτραφίτης , ο πρόεδρος του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού «Πίνδος» Αντρέας Δημητρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης και ο πρόεδρος Νέων Αγροτών Χάρης Λιούρης.

Σχετικά άρθρα

Την Τρίτη στα Γιάννενα η Ολυμπιακή Φλόγα

Μ. Κεφάλα: «Η βία δεν είναι ποτέ ανεκτή»

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου