ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Τρέχει» για το κλειστό του Ελληνικού η Περιφέρεια

Ως την πλέον συμφέρουσα οικονομικά και χρονικά λύση για να αποκτήσουν τα Γιάννενα ένα μεγάλο κλειστό γυμναστήριο, παρουσίασε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τη μεταφορά στην πόλη του πρώην κλειστού ξιφασκίας και ενός ακόμη βοηθητικού γηπέδου από τις υπό αποσυναρμολόγηση Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια το χρονικό των έως τώρα εξελίξεων γύρω από το ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι η προοπτική της κατασκευής ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή του Βοτανικού έχει ναυαγήσει από το 2019, με την αποχώρηση του τότε υφυπουργού Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη. Επομένως, προκρίθηκε η λύση της μεταφοράς των εγκαταστάσεων από το Ελληνικό, χωρίς, βέβαια, μέχρι στιγμής να υπάρχει μια απάντηση για το κόστος που απαιτείται για να είναι λειτουργικές, ώστε να μπορεί να γίνει μια σύγκριση με τα 15 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί η μελέτη- κατασκευή του 2ου κλειστού γυμναστηρίου στον Βοτανικό.

Το μόνο κόστος που έχει προϋπολογιστεί στην παρούσα φάση, είναι αυτό για την αποσυναρμολόγηση και μεταφορά των εγκαταστάσεων, το οποίο ανέρχεται σε 980.000 ευρώ για το πρώην κλειστό της ξιφασκίας και άλλα τόσα για το βοηθητικό, στο οποίο υπάρχει όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Κόστος που είναι έτοιμη να καταβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω πόρων που θα διατεθούν από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου. «Το κέρδος είναι τεράστιο», υποστήριξε ο κ. Καχριμάνης, κάνοντας γνωστό ότι προς τεκμηρίωση του ισχυρισμού αυτού έχει ανατεθεί μία μελέτη για το πόσο θα κόστιζε η αγορά αντίστοιχων ποσοτήτων σιδήρου. Επιπρόσθετα, ο περιφερειάρχης απέδωσε την καλή τιμή και στις σχέσεις με την περιοχή του υπεύθυνου της κατασκευαστικής εταιρίας INTRAKAT, που έχει αναλάβει το έργο της αποσυναρμολόγησης για λογαριασμό της εταιρίας LAMDA, στην οποία έχουν περιέλθει οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού, καθώς η σύζυγός του είναι από την Ήπειρο, ενώ είχε βοηθηθεί όταν κατασκεύαζε τμήμα της Εγνατίας στο Ανθοχώρι.

Δέσμευση από τον υφυπουργό Αθλητισμού

Τα παραπάνω, λίγο πολύ είχαν γίνει γνωστά μέσω των αναφορών του επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργου Ζάψα σε συνέντευξή του την Τρίτη. Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει η δέσμευση που ανέλαβε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης για συνδρομή στο όλο εγχείρημα, πέραν, βέβαια, της σύμφωνης γνώμης του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος επιθυμεί και για πολιτικούς λόγους την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που διαφορετικά θα διατεθούν ως σκραπ.

Ο Λ. Αυγενάκης, σε επιστολή του με ημερομηνία 25 Οκτωβρίου, την οποία ανέγνωσε ο περιφερειάρχης, αναφέρει ότι «η ΓΓΑ θα στηρίξει με κάθε δυνατό μέσο και όλους τους αναγκαίους πόρους, ώστε οι εγκαταστάσεις να καταστούν λειτουργικές και να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς σκοπούς που μπορούν να επιτελέσουν».

Η έγγραφη δέσμευση σαφώς και αποτελεί ένα θετικό γεγονός, συν τω ότι, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, εξακολουθεί να υφίσταται η εγγεγραμμένη πίστωση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το κλειστό στο Βοτανικό, η οποία προφανώς και θα διεκδικηθεί.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του για το θέμα, πάντως, ο κ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε ότι τίποτα δε είναι τελειωμένο ακόμη. «Και τώρα δεν το έχουμε κερδίσει ακόμη. Παίζουμε με τον χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά, έχοντας προηγουμένως αναφερθεί στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν γίνει όλες διαδικασίες, με δεδομένο ότι ο χώρος στο Ελληνικό θα πρέπει να απελευθερωθεί, προκειμένου να εγκατασταθεί ο ανάδοχος για το έργο υπογειοποίησης της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Πιθανότερος χώρος το ΠΕΑΚΙ

Πιθανότερος χώρος εγκατάστασης του κλειστού γυμναστηρίου είναι αυτός του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου στην Ανατολή. Μαζί με τον περιφερειάρχη στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν και συνεργάτες του τεχνικοί, οι οποίοι έκαναν τις σχετικές μετρήσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο χωρά το κλειστό ξιφασκίας, που είναι έκτασης περίπου 10.5 στρεμμάτων, έχοντας διαστάσεις 150 μέτρα μήκος και 65 μέτρα πλάτος. Εναλλακτικά, υπάρχει και μία έκταση στα Κάτω Μάρμαρα, ιδιοκτησίας της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ιωαννιτών.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου