Μετά και την άκαρπη συνάντηση της ΠΟΕΔΗΝ με τον υπουργό Υγείας, την Τετάρτη θα γίνουν δράσεις σε όλα τα νοσοκομεία με αίτημα την άρση των αναστολών εργασίας, ενώ ακολουθούν πανελλαδικές δράσεις την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου με αιτήματα την ανανέωση των συμβάσεων, την πρόσληψη προσωπικού ΣΟΧ με αυξημένη μοριοδότηση, να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι σε τομείς όπως η καθαριότητα, η σίτιση και η φύλαξη.
Ήδη έχει προγραμματιστεί και πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών την 1η Δεκεμβρίου, με στόχο την ανάδειξη των οικονομικών αιτημάτων. Σε τοπικό επίπεδο, το Εργατικό Κέντρο έχει κηρύξει πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 10 Νοεμβρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε σημερα συγκέντρωση των συμβασιούχων εργαζομένων ΣΟΧ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου ο Σύλλογος Εργαζομένων έλαβε αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ξεκινώντας από συναντήσεις αύριο με τον περιφερειάρχη, ενόψει της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, και την Τετάρτη με τη διοίκηση του νοσοκομείου.
Αυτή τη στιγμή εργάζονται 217 συμβασιούχοι, με τις συμβάσεις να λήγουν έως το τέλος του μήνα, ενώ ακόμη 400 συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες. «Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το σύστημα υγείας βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό σε εμάς τους συμβασιούχους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των εργαζομένων με συμβάσεις Αλέξανδρος Μάρκου.
Ουσιαστικά, το ΠΓΝΙ, με 630 συνολικά συμβασιούχους εργαζόμενους, στηρίζεται κατά το ένα τρίτο σε αυτούς, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η πίεση στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Φλούδας, πως κάθε μήνα δίνονται 5.400 εξιτήρια, άνοιξαν δύο ακόμη χειρουργικές αίθουσες και ταυτόχρονα το ΠΓΝΙ έχει αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στον ψυχιατρικό τομέα, επωμιζόμενο και το βάρος της πανδημίας στην περιφέρεια και όχι μόνο.
Μέλημα είναι να παραμείνουν στο σύστημα υγείας οι συμβασιούχοι, καθώς έχει εμπειρία, γνωρίζει πώς να λειτουργήσει. «Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς και νέες δοκιμασίες», σημείωσε ο κ. Φλούδας, προσθέτοντας πως η πολιτεία και οι τοπικοί φορείς πρέπει να στηρίξουν αυτό αίτημα.
Αυτονόητη χαρακτήρισε την ανάγκη παραμονής του έμπειρου προσωπικού, ενώ δεκάδες συνάνθρωποί μας πεθαίνουν καθημερινά λόγω covid, το μέλος του Δ.Σ. και Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Γιώργος Πρέντζας. «Δε θα περάσει έτσι. Είναι επικίνδυνο για τον λαό. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να έρθει εργολάβος ή να φύγει έμπειρο προσωπικό τη στιγμή που δε φτάνουν για στελεχώσουμε τις δομές. Δεν πρέπει να ξαναγίνει το ΠΓΝΙ νοσοκομείο μιας νόσου, να συγχωνευθούν και να ξανακλείσουν κλινικές. Δεν το αντέχει η κοινωνία», τόνισε.
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά ακόμη την επιστροφή των 7000 εργαζόμενων που έχουν τεθεί σε αναστολή, με δύο rapid test την εβδομάδα, και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων υπαλλήλων, με τις κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία να εκτιμώνται στις 45.000, ενώ επισημαίνει πως είναι «αιτία πολέμου» η παλινόρθωση των εργολάβων.