ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μεγάλη η διασπορά στην κοινότητα, άγγιξε το ρεκόρ κρουσμάτων η Π.Ε. Ιωαννίνων

Με την παρέλαση και τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και ένα τετραήμερο που αναμένονται εκατοντάδες επισκέπτες, να ακολουθούν, μόνο ανησυχία προκαλούν τα 78 κρούσματα που ανακοίνωσε για την περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή μας, μετά τις 8 Ιουλίου, όταν σημειώθηκαν 79 κρούσματα, μετά από συρροές κρουσμάτων σε δύο παραγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός που ανακοινώθηκε είναι ίσος με αυτόν της περιφερειακής ενότητας Ανατολικής Αττικής, ωστόσο εκεί ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού είναι 15,53 και στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων 46,46.
Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική αφενός γιατί πρόκειται για μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, αφετέρου η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα είναι πλήρως ελεύθερες, ενώ παράλληλα μπαίνουμε σε περίοδο με ακόμη πιο χαμηλές θερμοκρασίες.
Μεγάλη είναι η έκταση της διασποράς στην περιοχή του Μετσόβου, όπου τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται περίπου σε 60, με τον δήμαρχο Κώστα Τζαφέα να κάνει συνεχείς εκκλήσεις για την τήρηση των μέτρων, αλλά και για την ενίσχυση του εμβολιασμού.
«Είναι επιτέλους ανάγκη να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας έναντι των δικών μας και της κοινωνίας όλης. Πρέπει άμεσα να σταματήσει η ανεύθυνη στάση όσων ενώ είναι κρούσματα, συμπεριφέρονται εντελώς ανεύθυνα. Ήδη βρισκόμαστε στο “και 5” και αποτελούμε το κακό παράδειγμα εφαρμογής των μέτρων κατά της πανδημίας. Θα συνεχίσουμε έτσι; Απορίας άξιο είναι πως δεν πείθονται οι ανεμβολίαστοι ότι ο εμβολιασμός στην παρούσα φάση είναι μονόδρομος. Επιτέλους! Κάνω έκκληση πριν είναι πολύ αργά», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.
Στην υπόλοιπη Ήπειρο η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Τρία είναι τα νέα κρούσματα στην Άρτα, επτά στην Θεσπρωτία και έξι στην Πρέβεζα, με τον συνολικό αριθμό στην Ήπειρο να ανέρχεται σε 94.
Υψηλός είναι ο αριθμός και σε ολόκληρη τη χώρα, μια «ανάσα» πριν τα 4.000, ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των θανάτων. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα ήταν 3.937.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 54, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.682 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 354. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη και το 79.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 314 (88.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.285 ασθενείς.