ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Και τέταρτο έργο από το Ταμείο Αλληλεγγύης

Τη φιλοξενία ενός σημαντικού αριθμού μεταναστών και προσφύγων σε δομές της περιοχής αξιοποιεί ο δήμος Ιωαννιτών, προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής, που αφορούν τόσο τους ίδιους όσο και τους κατοίκους της περιοχής.

Ήδη από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν δρομολογηθεί τρία έργα, ενώ έχει υποβληθεί πρόταση και για ένα ακόμη. Την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη η σύμβαση για το έργο βελτίωσης υποδομών στην κοινότητα του Κατσικά, προϋπολογισμού 420.000 ευρώ, το οποίο αφορά την κατασκευή, βελτίωση – αναβάθμιση τμήματος της οδού Μιχ. Αγγέλου που αποτελεί την νότια εξωτερική περιφερειακή οδό του σχεδίου επέκτασης του Κατσικά. Με την κατασκευή του έργου θα βελτιωθεί και θα γίνει πιο ασφαλής η κίνηση των πεζών και οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η ανακατασκευή της οικίας Κανδηλά, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, όπου θα δημιουργηθεί ένα διαπολιτισμικό κέντρο, καθώς και η σύμβαση για τη βελτίωση υποδομών στην κοινότητα Περάματος, προϋπολογισμού 420.000 ευρώ.

Από τον δήμο έχει υποβληθεί πρόταση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του έργου «Βελτίωση υποδομών στην Κοινότητα Κουτσελιού», με προϋπολογισμό 630.000 ευρώ.

Η στήριξη του δήμου Ιωαννιτών ως αναγνώριση της συμβολής του στο προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του ειδικού γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων του υπουργείου Μετανάστευσης Βαγγέλη Κωνσταντίνου με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, παρουσία του αντιδημάρχου Έργων Γιώργου Αρλέτου.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με το υπουργείο είναι εποικοδομητική και συνεχής, και αποτέλεσμα αυτής είναι η χρηματοδότηση σημαντικών έργων από το Ταμείο Αλληλεγγύης. «Πρόκειται για έργα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την εξυπηρέτηση των αναγκών όχι μόνο του τοπικού πληθυσμού αλλά βέβαια και των προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο που διαβιούν στην περιοχή μας. Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντίνου για την υποδειγματική συνεργασία, για το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον του για την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και γενικότερα για την προσφορά του σε έναν πάρα πολύ κρίσιμο τομέα, στον οποίο δοκιμάζονται και οι αντοχές όλων των κοινωνιών, τόσο της πατρίδας μας όσο και της Ευρώπης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Ελισάφ.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνου, αφού εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την εξαιρετική συνεργασία και τόνισε πως αντιμετωπίζεται θετικά η χρηματοδότηση ενός ακόμη έργου.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες του υπουργείου Μετανάστευσης. «Ο πρώτος στόχος, ο οποίος έχει επιτευχθεί, ήταν η αποσυμφόρηση των νησιών που ταλανιζόταν από το πλήθος των μεταναστών που τα είχαν κατακλύσει, ο δεύτερος στόχος είναι η φύλαξη των συνόρων για να μην έχουμε τόσες μεγάλες ροές και να ζήσουμε ξανά το 2015 και το 2016 σε αυτή τη χώρα -νομίζω έχει επιτευχθεί σε ένα πολύ σημαντικό βαθμό-. Θυμίζω ότι πλέον οι ροές στην χώρα μας έχουν μειωθεί σημαντικά και είναι απόλυτα ελεγχόμενες. Ο τρίτος στόχος είναι η στήριξη των τοπικών κοινωνιών που είχαν επιβαρυνθεί από το μεταναστευτικό. Γι’ αυτό το λόγο βοηθάμε όλους τους δήμους που φιλοξενούν επίσημες δομές του υπουργείου μας. Ένας από αυτούς είναι και ο δήμος Ιωαννιτών, όπου έχουμε εγκρίνει τρία έργα, ενώ ο δήμαρχος ανέφερε ότι θα στείλει ακόμα ένα. Θα το εξετάσουμε, θετικοί είμαστε να βοηθάμε», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο