ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Εκπαιδεύτηκαν με τον «δράκο της φωτιάς»

Ο «δράκος της φωτιάς», ο εξομοιωτής πυρκαγιάς αστικού τοπίου, εντυπωσίασε τα στελέχη και τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους των υπηρεσιών του Σώματος, που εκπαιδεύονται με τη βοήθειά του, τα τελευταία 24ωρα.

Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό τρόπο εκπαίδευσης για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα και διάσωση ατόμων, μέσα από τη δημιουργία πραγματικών συνθηκών.
Το fire dragon είναι ένα κοντέινερ μήκους περίπου 12 μέτρων, μέσα στο οποίο προσομοιώνονται σενάρια πυρκαγιών, σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασιών, που φτάνουν ακόμη και τους 500 βαθμούς Κελσίου, και ορατότητας, ενώ διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό, όπως αισθητήρες.
Ο εξομοιωτής έχει αποκτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ήρθε για πρώτη φορά στα Γιάννενα για την εκπαίδευση 120 πυροσβεστών, όπως ανέφερε ο συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου και Δυτ. Μακεδονίας Δημήτρης Κοντογιάννης.
Η άσκηση προβλέπει την επέμβαση των πυροσβεστών ανά δυάδες, με στόχο να προστατεύει ο ένας τον άλλον, αυξάνοντας την επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα του προσωπικού συνολικά.