ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια δεύτερη ευκαιρία στην εκπαίδευση

Ένα διαφορετικό και ίσως το πιο ευέλικτο σχολείο, είναι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, που για μια ακόμη χρονιά λειτουργεί στην πόλη, προσφέροντας μια σημαντική δεύτερη ευκαιρία για όσους επιθυμούν να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, χωρίς η ηλικία να αποτελεί εμπόδιο.

Η μεγαλύτερη διαφορά των μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας δεν είναι η ηλικία, αλλά το γεγονός ότι προσέρχονται με τη θέλησή τους, γιατί πραγματικά θέλουν να αναπληρώσουν όσα -για διαφορετικούς ο καθένας λόγους -στερήθηκαν σε επίπεδο εκπαίδευσης σε νεαρότερη ηλικία, έχοντας εκτιμήσει την αξία της γνώσης και της συνεχούς ανάπτυξης δεξιοτήτων, είτε για την προσωπική είτε για την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας άνοιξε ξανά τις πύλες του επίσημα το απόγευμα της Τετάρτης, με την καθιερωμένη τελετή του αγιασμού και με τον διευθυντή Τάσο Γκρέστα, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να υποδέχονται τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γιάννη Αϊβατίδη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Ηπείρου Κώστα Καμπουράκη.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ιωαννίνων Θωμάς Ανδρέου, ο οποίος τόνισε πως οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας είναι άξιοι πολλών επαίνων, γιατί αποφάσισαν, παρά τις αντιξοότητες και τις υποχρεώσεις, να αφιερώσουν αυτές τις ωφέλιμες ώρες στον εαυτό τους και την κοινωνία. «Με το παράδειγμά σας, μας διδάσκετε τι θα πει επιμονή, υπομονή και αποφασιστικότητα, στοιχεία ενός συγκροτημένου ανθρώπου, που μπορεί να προσφέρει πολλά», σημείωσε.

Για ένα σημαντικό σχολείο, που διδάσκει ότι η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων είναι ανεξάρτητη από την ηλικία, έκανε λόγο ο δήμαρχος, τονίζοντας, όπως και ο αντιδήμαρχος Γ. Αϊβατίδης, πως ο δήμος Ιωαννιτών θα βρίσκεται δίπλα στο σχολείο για ό,τι χρειαστεί. «Εύχομαι να απολαύσετε τη χαρά αυτής της γνώσης από εμπνευσμένους δασκάλους. Είναι τούτο το σχολείο προικισμένο, όχι μόνο με ανθρώπους που παλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες για την απόκτηση γνώσεων, αλλά και από σημαντικούς εκπαιδευτικούς, άξιους ανθρώπους, για να μπορέσουν να σας καθοδηγήσουν στο αχανές τοπίο της γνώσης σήμερα», τόνισε ο Μ. Ελισάφ, απευθυνόμενος προς τους μαθητές και παράλληλα ζήτησε να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα, προκειμένου να κυλήσει ομαλά η χρονιά.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμπουράκης χαρακτήρισε το ΣΔΕ ως μια καινοτομία με μεγάλη προσφορά στην κοινωνία, επισημαίνοντας ότι ο κάθε μαθητής προσέρχεται με τη θέλησή του και αυτό έχει σημαντικό ρόλο στον τρόπο προσέγγισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ταυτόχρονα με τη στήριξη του, με δεδομένα τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε, οικογενειακά, οικονομικά κ.λπ.

Συγκινητικός ήταν ο χαιρετισμός και ο αποχαιρετισμός, μετά από 17 χρόνια, της τέως διευθύντριας του Σχολείου Καίτης Σεντελέ, η οποία αποχωρεί από την εκπαίδευση μετά από 38 χρόνια εργασίας, «γεμάτη», όπως είπε, από εμπειρίες, κάτι που ευχήθηκε και στους συναδέλφους της. «Μετά από 17 χρόνια έρχομαι ως προσκεκλημένη στο “σπίτι” μου, γιατί αυτό είναι το Σχολείο αυτό, το σπίτι μας», σημείωσε.

 

Συνεχίζονται οι εγγραφές

Οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων συνεχίζονται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν την επιθυμία τους για εγγραφή, τηλεφωνώντας καθημερινά από τις 4.30 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ στο τηλέφωνο 2651065187 ή στέλνοντας μήνυμα στο e-mail του σχολείου mail@sde-ioann.ioa.sch.gr, όπου θα γράφουν το ονοματεπώνυμό τους, τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου επίσημου εγγράφου, καθώς και το τηλέφωνό τους.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι δημόσιο δωρεάν γυμνάσιο, απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, που τελείωσαν το δημοτικό και δε φοίτησαν στο Γυμνάσιο ή φοίτησαν αλλά το εγκατέλειψαν πριν το τελειώσουν. Η διάρκεια φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο διδακτικά έτη). Το ωράριο είναι απογευματινό (4.30μ.μ. – 8.30μ.μ.) και παρέχεται απολυτήριος τίτλος ισότιμος του γυμνασίου.

Το ΣΔΕ προσφέρει δωρεάν φοίτηση, δωρεάν μετακίνηση, απολυτήριο Γυμνασίου σε δύο έτη σπουδών, ευέλικτο απογευματινό ωράριο, ευχάριστο περιβάλλον μάθησης και συνεργασίας και εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις ανάγκες και επιθυμίες των μαθητών.

Το Σχολείο βρίσκεται στην οδό Κων/πόλεως 1, στο κτήριο του Μουσικού Γυμνασίου, στον 2ο όροφο (δίπλα από το Νεκροταφείο Αγίου Νικολάου Κοπάνων).

Σχετικά άρθρα

«Όταν η τέχνη… συναντά τον άνθρωπο»

Εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων

«Ζωντανό» χάρη στις βοήθειες το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Γεωργία Χαλάτση