ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οι μετακινήσεις δεν «σβήνουν» την υποστελέχωση

Λίγο πριν λήξει η αντιπυρική περίοδος και έχοντας αφήσει πίσω ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα, οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι προετοιμάζουν την δική τους «απάντηση» απέναντι στην υποστελέχωση, την γραφειοκρατία και την έλλειψη συντονισμού, που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το έργο τους.

Η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηπείρου προγραμματίζει κινητοποίηση με πορεία στο τέλος Σεπτέμβρη, με επίδοση ψηφίσματος στην ηγεσία, για να επαναλάβει την ανάγκη στελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και να επισημάνει λάθη και παραλείψεις, που χρήζουν αντιμετώπισης, ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου.

Μάλιστα, η σύσταση του νέου υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που περιλαμβάνει τη μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, έχει ακόμη «θολά» σημεία, ως προς την λειτουργία του και τις αλλαγές που θα επιφέρεις το Πυροσβεστικό Σώμα.

Πάντως, την χρονιά που διανύουμε, η έλλειψη προσωπικού και η συντονισμού ήταν ξεκάθαρη για τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους και της Ηπείρου, ακόμη και αν στην περιοχή οι συνέπειες των 285 δασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν ήταν οι μικρότερες δυνατές.

«Αυτό οφείλεται στο φιλότιμο των εργαζομένων», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, Βασίλης Βράστος, τονίζοντας πως ο αντιπυρικός σχεδιασμός που υπήρχε ουσιαστικά «γκρεμίστηκε» από τα μέτωπα που ξέσπασαν παράλληλα και με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού, που οδήγησε σε συνεχείς μετακινήσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ανέφερε, υπήρξαν φαινόμενα κακοδιαχείρισης του προσωπικού, όχι στην Ήπειρο, κάτι που πιστώνεται στην τοπική διοίκηση, ενώ διαχρονικά είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται από την γραφειοκρατία, με την ευρεία έννοια. Εκεί εντάσσεται μια σειρά διαδικασιών που αφορούν κυρίως την πρόληψη, όπως η μη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων π.χ. για την διάνοιξη δρόμων, ή ακόμη η καθυστέρηση των κονδυλίων στους δήμους και τα δασαρχεία για τον ίδιο σκοπό. Αποτέλεσμα είναι οι πυροσβέστες να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να επέμβουν, όπως για παράδειγμα στην φωτιά στους Πάδες Κόνιτσας, που έπρεπε να κάνουν πεζοπορία τριών ωρών για να φτάσουν στην πυρκαγιά, καθώς δεν είχε καθαριστεί ο δασικός δρόμος, προκειμένου να προσεγγίσουν τα οχήματα.

Από την Ήπειρο, την περίοδο των πυρκαγιών, έλειπαν περίπου δεκάδες άτομα την ημέρα, προκειμένου να επιχειρήσουν σε άλλες περιοχές, με το προσωπικό να φτάνει στα όριά του. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον κ. Βράστο, πως στην Πρέβεζα, έναν τουριστικό προορισμό, που το καλοκαίρι έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό, υπηρετούν στην βάρδια λιγότερα από 30 άτομα.

Η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων ζητά από την πολιτεία να συμμετέχουν και οι μάχιμοι πυροσβέστες στον εκάστοτε σχεδιασμό, αλλά και να επιλυθούν τα ζητήματα που αφορούν τις υπερωρίες.

«Έχουμε χορτάσει παλαμάκια, αλλά δεν μας είπε κανείς πως θα πληρωθούμε τις ώρες υπερεργασίας, όπως πληρώνεται κάθε δημόσιο υπάλληλος. Εμείς πληρωνόμαστε με ρεπό τον χειμώνα», σημείωσε.