ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πυρά κατά της δημοτικής αρχής για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας

Πλήρη έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας αποδίδει στη δημοτική αρχή η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», με αφορμή την απόφαση του Πνευματικού Κέντρου να καταργήσει την ενιαία αντιμετώπιση για δωρεάν δίδακτρα στις δομές τους σε όλες τις κατηγορίες των ΑμεΑ, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας.

Η σχετική απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης, στις 18 Αυγούστου, ωστόσο η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» επέλεξε να την καταγγείλει δύο μέρες μετά την ανάρτησή της στη «Διαύγεια».
Τα προηγούμενα χρόνια τα ΑμεΑ είχαν απαλλαγή 100% από τα δίδακτρα, ωστόσο η πρόταση της προέδρου Ελένης Ακονίδου, η οποία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ήταν να υπάρχουν διαβαθμισμένες εκπτώσεις με βάση το ποσοστό αναπηρίας των μαθητών – σπουδαστών. Για ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω των 80% διατηρείται η απαλλαγή 100% από τα δίδακτρα, ενώ για μαθητές-σπουδαστές ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 60% έως 79% θα ισχύει απαλλαγή 50% από τα δίδακτρα. Καμία απαλλαγή δε θα ισχύει για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας κάτω από 60%.
Κατά της απόφασης τάχθηκαν τα μέλη της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» στο διοικητικό συμβούλιο Αλέκα Βακαλοπούλου και Βούλα Τσίλη, με την πρώτη να επισημαίνει ότι θα ήταν αναμενόμενο να διατηρηθεί η πλήρης απαλλαγή των διδάκτρων στους μαθητές-σπουδαστές ΑμεΑ σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Στις επικρατούσες κοινωνικές συνθήκες πρότεινε την κάθετη απαλλαγή των διδάκτρων για τους μαθητές-σπουδαστές ΑμεΑ ,όπως γινόταν για πολλά χρόνια στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της Κοινωφελούς Επιχείρησης.
Απαντώντας, η πρόεδρος Ελένη Ακονίδου επισήμανε ότι μέλημα της διοίκησης είναι να κάνει μία ορθή αποτύπωση της πραγματικότητας και παράλληλα εφαρμόζεται κοινωνική πολιτική σε όλες τις δομές της Κοινωφελούς Επιχείρησης. «Ο νόμος προβλέπει τα ποσοστά αναπηρίας των ΑμεΑ και βάσει αυτού καθορίστηκε η διαβάθμιση των εκπτώσεων των διδάκτρων για τους μαθητές-σπουδαστές ΑμεΑ. Διαπιστώθηκε ότι οι άποροι είχαν ποσοστό απαλλαγής 50% και οι μαθητές-σπουδαστές ΑμεΑ ποσοστό απαλλαγής 100% αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να ακολουθείται μία άνιση μεταχείριση αυτών, γεγονός που διορθώσαμε, προτείνοντας την αναλογική μείωση των διδάκτρων στους μαθητές-σπουδαστές ΑμεΑ με γνώμονα το ποσοστό αναπηρίας τους, εφαρμόζοντας ορθή κοινωνική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως προκύπτει από το πρακτικό της συνεδρίασης.
Στην ίδια καταγγελία, η παράταξη Μπέγκα αναφέρεται και σε «δημόσιες καταγγελίες των δημοκρατικά εκλεγμένων προέδρων τοπικών κοινοτήτων για την απαξίωσή τους εκ μέρους της δημοτικής αρχής», σημειώνοντας ότι «τις μέρες αυτές βιώνουμε την κορύφωση μιας πρωτόγνωρης αντιδημοκρατικής και οπισθοδρομικής λειτουργίας της δημοτικής αρχής». Και καταλήγει καταγγέλλοντας τις λογικές αυτές, οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, παραπέμπουν σε άλλες εποχές, καλώντας τη δημοτική αρχή να λειτουργήσει με σεβασμό στη δημοκρατία και να επιδείξει τη δέουσα κοινωνική ευαισθησία.

Σχετικά άρθρα

Οι εκλογές του κέντρου και των παράκεντρων

Με σεβασμό στα πολυτιμότερα συλλογικά αγαθά μας

Ηπειρωτικός Αγών

«Δε ρητορεύουμε την αλλαγή, φέρνουμε την αλλαγή»