ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καμπανάκι για δύο τμήματα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σημαντικό πλήγμα για δύο τμήματα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων επιφέρει τελικά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καθώς ελάχιστοι θα είναι οι πρωτοετείς φοιτητές που θα περάσουν το κατώφλι τους τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ενώ απώλειες μετρούν και δύο ακόμη τμήματα.

Μόλις 17 φοιτητές εισάγονται στο τμήμα Γεωπονίας με έδρα την Άρτα, στο οποίο υπήρχε η δυνατότητα εισαγωγής 180 φοιτητών, ενώ 40 είναι οι εισακτέοι στο τμήμα Λογιστικής- Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα, όπου υπήρχαν διαθέσιμες 229 θέσεις. Ένας μικρός αριθμός, βέβαια, θα καλυφθεί ενδεχομένως από υποψηφίους προηγούμενων ετών, καθώς και των ΕΠΑΛ, χωρίς, ωστόσο, να μεταβάλλεται σημαντικά η γενική εικόνα. Η αποδυνάμωση αυτών των δύο τμημάτων ήταν λίγο –πολύ αναμενόμενη πριν ακόμη γίνει η κατάθεση των μηχανογραφικών, με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη να κρούει αρκετές φορές τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των τμημάτων αυτών μεσομακροπρόθεσμα.
Πρόβλημα εισακτέων με κενές θέσεις παρουσιάζεται, όμως, και σε δύο τμήματα, τα οποία δεν ήταν μεταξύ αυτών που είχε εκτιμηθεί ότι θα επηρεαστούν. Ο λόγος για το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών με 87 εισακτέους για 122 θέσεις και το Ιστορικό –Αρχαιολογικό, μια από τις παλαιότερες σχολές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο οποίο καλύπτονται 178 από τις 276 διαθέσιμες θέσεις.
Τα καλά νέα είναι πως το σύνολο των θέσεών τους κάλυψαν τα άλλα τρία τμήματα, για τα οποία είχαν υπάρξει εκτιμήσεις ότι ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα: το Πληροφορικής Άρτας, το Νοσηλευτικής Ιωαννίνων και το Προσχολικής Ηλικίας Ιωαννίνων.

13.780 λιγότεροι από πέρυσι

Συνολικά 56.942 είναι οι νέοι φοιτητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τους 92.090 υποψήφιους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ενώ 8.594 υποψήφιοι εισήχθησαν στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε σχέση με το 2020, εισήχθησαν σε ΑΕΙ 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι (35.148 – 21.368).
Η γενική τάση στη διαμόρφωση των βάσεων ήταν ανοδική εκτός από το 1ο Πεδίο, όπου σημειώθηκε άνοδος μόνο στις πολύ υψηλόβαθμες σχολές. Οι Πολυτεχνικές Σχολές κινήθηκαν ανοδικά, όπως, αναμενόταν. Οι Ιατρικές Σχολές αποκατέστησαν μέρος των μορίων που είχαν παλαιότερα, σημειώνοντας σημαντική άνοδο, πάνω από 700 μόρια στην Αλεξανδρούπολη. Στο 4ο Πεδίο η εικόνα είναι μεικτή με κάποιες σχολές να σημειώνουν άνοδο και κάποιες πτώση.
Σε 429 σχολές κατέγραψαν άνοδο οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ 112 ήταν οι σχολές όπου σημειώθηκε πτώση. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος καταγράφεται στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1.725%, 11.406 μόρια από 625 το 2020). Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ (-46%, από 19.550 μόρια πέρυσι, 10.549 μόρια φέτος).
Από την άλλη, η μεγαλύτερη βάση εισαγωγής είναι αυτή στη σχολή των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ (19.929, άνοδος 4% σε σχέση με πέρυσι) και η χαμηλότερη στη Σχολή Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (7.141 μόρια).
Με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα ΓΕΛ και 5,5 στα 20 για τα ΕΠΑΛ, ένας υποψήφιος δεν εισάγεται πλέον στα πανεπιστήμια. Το 2020 υποψήφιος από ημερήσιο ΓΕΛ εισήχθη σε ΑΕΙ με 0,625/20 και από ημερήσιο ΕΠΑΛ με 2,7/20. Το 2021 η χαμηλότερη βάση εισαγωγής ΓΕΛ είναι 7,141/20 και στα ημερήσια ΕΠΑΛ 5,685/20.
Από την ανάλυση προκύπτει πως υπάρχουν Σχολές και Τμήματα που έχουν πολύ λιγότερους εισαχθέντες και αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οφείλεται στοσ συντελεστή ΕΒΕ που όρισαν τα ίδια και στις επιδόσεις των υποψηφίων, αλλά και στη μη επιλογή τους από τους υποψηφίους.
Επισημαίνεται ακόμη πως πάνω από 22.000 υποψήφιοι επέλεξαν ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Μάλιστα το 26% αυτών επέλεξαν ΔΙΕΚ σε άλλη περιφέρεια από αυτή της κατοικίας τους, ενώ τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσθετης υποβολής αίτησης για περίπου 20.000 επιπλέον θέσεις στα δημόσια ΙΕΚ.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή