ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πεδίο αντιπολιτευτικής δράσης το περιβάλλον

Ως πηγή πολλών δεινών για το περιβάλλον θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία τον νόμο Χατζηδάκη για περιβαλλοντικά ζητήματα, ζητώντας, για μία ακόμη φορά την απόσυρσή του, με αφορμή και τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο.

Για μια σειρά από προβλήματα και στρεβλώσεις έκανε λόγο και η βουλευτής Ιωαννίνων του κόμματος Μερόπη Τζούφη, που, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, με αφορμή και τη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή.
Η επιλογή της επόμενης μέρας για τη Ν.Δ είναι η απόσυρση του κράτους και η παράδοση στους ιδιώτες της ασφάλειας των σπιτιών και της προστασίας των δασών. Αυτό έρχεται σε συνέχεια του περιβαλλοντοκτόνου Νόμου Χατζηδάκη, που ακύρωσε τους δασικούς χάρτες, τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και έδωσε το δικαίωμα εγκατάστασης ανεμογεννητριών και άλλων δραστηριοτήτων ακόμη και σε περιοχές Natura. Και φυσικά την κατάργηση σημαντικών επιλογών που είχε παραδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όπως ενιαίο πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών σε όλη την Ελλαδα με δρομολογημένες 550 προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες, 5066 εργαζόμενους στο πρόγραμμα δασοπροστασίας και ένα πρόγραμμα αξίας 140 εκατ. που στόχευε κυρίως στη μικτή ζώνη δάσους – κατοικίας. Και βεβαίως η απόρριψη του πορίσματος Γκολντάμερ για την αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο κύκλος των πρωτοβουλιών της ξεκίνησε με συνάντηση με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «Ελληνική Φύση» Μιχάλη Βάκκα, τα αποτελέσματα της οποίας ήδη είχε κάνει γνωστά μέσω δελτίου τύπου, ωστόσο, στις χθεσινές δηλώσεις της, κατέθεσε μια εναλλακτική πρόταση για να προκύπτουν κάποια έσοδα για τους Φορείς Διαχείρισης και τους δήμους, μέσω της επιβολής ενός μικρού τέλους χρήσης για όσους ασκούν επαγγελματικές δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές, αντί του καθολικού εισιτηρίου που φαίνεται να μελετά η κυβέρνηση.
Η δεύτερη πρωτοβουλία έχει να κάνει με την προστασία του αισθητικού δασυλλίου, με αφορμή και την πρόσφατη δράση που οργάνωσαν εθελοντικές ομάδες στον λόφο Περιβλέπτου. Η κ. Τζούφη χαιρέτισε την παρέμβαση, ωστόσο συμμερίστηκε την άποψη πως δεν είναι ικανή να αναστρέψει την κατάσταση. Όπως είπε, απαιτείται η έγκαιρη διάθεση πόρων, προσωπικό και συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης λόγω της μεταφοράς των Δασικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και της αρμοδιότητας του υφυπουργού Γ. Αμυρά.
Επίσης, από κοινού με τον πρώην βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Στέφο, επισκέφθηκαν την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου, όπου συναντήθηκαν με τον διοικητή της, αρχιπύραρχο Απόστολο Βασδέκη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως η υποστελέχωση της υπηρεσίας και η μείωση των οργανικών θέσεων στα Γιάννενα κατά τη διετία 2019-2021, καθώς και η αποδυνάμωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Ήπειρο, λόγω της συνδρομής με προσωπικό και οχήματα για την κατάσβεση πυρκαγιών σε άλλες περιφέρειες.
Η Μ. Τζούφη ανέφερε πως έχει καταθέσει σχετική κοινοβουλευτική αναφορά προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ωστόσο, σημείωσε πως παραμένει αναπάντητη εδώ και τέσσερις μήνες, ενώ δεσμεύτηκε να επανέλθει ώστε η κυβέρνηση να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις.
Επιπλέον προβλήματα και καθυστερήσεις στην κάλυψη των αναγκών, τόνισε ότι δημιουργεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης, καθώς πλέον οι μετακινήσεις του προσωπικού ελέγχονται και αποφασίζονται από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με τους κατά τόπους διοικητές της Πυροσβεστικής να μην έχουν λόγο.
Ειδική αναφορά έκανε στην παλαιότητα του εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας επιτακτική ανάγκη να ανανεωθούν τα οχήματα και τα εναέρια μέσα, τα οποία λόγω χρήσης και παλαιότητας χρήζουν διαρκών επισκευών και εκτεταμένων συντηρήσεων. Όπως υπογράμμισε η Μερόπη Τζούφη, η ανανέωση και αναβάθμιση των μέσων πρέπει να προχωρήσει άμεσα, πριν το καλοκαίρι του 2022, αξιοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σημείωσε με έμφαση το γεγονός ότι ενώ εδώ και 2,5 χρόνια έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου του ΕΣΠΑ η προμήθεια επιβατηγών οχημάτων και ειδικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας, έχει προχωρήσει μόνο ένα υποέργο.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Στέφος αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν παρά την εργασιακή τους επισφάλεια. Επεσήμανε, επίσης, πως οι πρόσφατες πυρκαγιές κατέδειξαν τις σοβαρές ελλείψεις της Πυροσβεστικής και σημείωσε πως απαιτείται πολιτική βούληση ώστε να ενισχυθεί η υπηρεσία με προσωπικό και μέσα, με αύξηση των εισακτέων μέσω Πανελλαδικών και εργασιακή εξασφάλιση του πολύπειρου προσωπικού. Υπενθύμισε δε, πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μονιμοποίησε 2.200 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, προσέλαβε άλλους 900 πενταετούς και διπλασίασε τους εποχικούς, παρά την οικονομική ασφυξία της προηγούμενης περιόδου.

Ζητήματα της εκπαίδευσης

Η Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε και σε ζητήματα Παιδείας, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδιών θα μείνει εκτός πανεπιστημίων λόγω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ διαφώνησε με την επιλογή να πληρώνουν οι φοιτητές από την τσέπη τους τα rapid test σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν.
Σε σχέση με τα σχολεία, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρόσληψη μεγάλου αριθμού αναπληρωτών, λέγοντας ότι τυχόν αύξηση των μαθητών ανά τάξη θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα εν μέσω πανδημίας. «Πρέπει να υπάρχει αραίωση, γιατί υπάρχει και ένα φάσμα παιδιών που δεν μπορεί ή δε θέλει να εμβολιαστεί», σημείωσε και έκανε γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για να συζητηθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
Τέλος, στάθηκε στην προσχολική εκπαίδευση, λέγοντας ότι ένα στα τρία παιδιά μένει εκτός, καθώς η αύξηση των αναγκών δε συνοδεύτηκε και από αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού, ενώ μνεία έκανε στο γεγονός πως οι θέσεις στα ΚΔΑΠμεΑ είναι 2.000 και πλέον λιγότερες από τα vouchers που χορηγήθηκαν.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας