ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ενστάσεις εις διπλούν για τα led από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Την αναβολή της συζήτησης του έργου του οδοφωτισμού στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ιωαννιτών, που είναι προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη, ζητά η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Η κ. Τσουμάνη ζητά να μη συζητηθεί το θέμα χωρίς την επίσημη άποψη των υπηρεσιών του δήμου, χωρίς δηλαδή υπηρεσιακή εισήγηση για τις μελέτες του διαγωνισμού των 19,2 εκ. ευρώ, ενώ ζητά και διευκρινήσεις για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε η κατανάλωση του έτους αναφοράς.
«Μετά την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης, με βάση τους όρους της σύμβασης, η εξοικονόμηση των χρημάτων που θα μπορούσε να έχει ο δήμος από τη μειωμένη κατανάλωση, θα πηγαίνει σαν καθαρό κέρδος στον ανάδοχο για τα επόμενα 12 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην έχει κανένα οικονομικό όφελος από την ενεργειακή αναβάθμιση και προφανώς καμία ανακούφιση στα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία ο δήμος εκχωρεί στον επιχειρηματικό όμιλο», αναφέρει η παράταξη, κάτι που συμμερίζεται και η περιφερειακή παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταγγέλλοντας τόσο το έργο που αφορά τον δήμο Ιωαννιτών, όσο και το αντίστοιχο της Πρέβεζας.
«Για ακόμα μία φορά, όπως και στην περίπτωση της πληρωμής της εταιρείας που λειτουργεί το εργοστάσιο απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, η πληρωμή των επιχειρηματικών ομίλων θα είναι εγγυημένη, αφού γίνεται με εκχώρηση των ανταποδοτικών του δήμου απευθείας από τη ΔΕΗ και φυσικά ο δήμος δε θα ωφεληθεί οικονομικά ούτε δεκάρα από την ενεργειακή αναβάθμιση αφού το σύνολο της εξοικονόμησης (περίπου 1,2 εκ. ετησίως) παραχωρείται στον επιχειρηματικό όμιλο. Αυτό και μόνο το γεγονός, ότι δηλαδή οι όροι είναι ιδιαίτερα συμφέροντες για τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι για τον λαό, είναι φυσικό να το καθιστά “πεδίο μαχών” μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι θα κάνουν το παν για ένα τέτοιο “φιλέτο”. Μένει να φανεί αν οι όροι του διαγωνισμού, που βγαίνει για δεύτερη φορά, είναι το αποτέλεσμα των παζαριών ανάμεσα στην περιφέρεια και τους επιχειρηματικούς ομίλους ή αν τα παζάρια θα συνεχίσουν με νέες προσφυγές», αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Σύμφωνα με την παράταξη, λείπει το σύνολο των μελετών, οι οποίες θα καθορίσουν τις απαιτήσεις σε φωτισμό στο σύνολο της έκταση του δήμου και το παραδοτέο, καθώς η περιφέρεια παρουσιάζει τις φωτοτεχνικές απαιτήσεις σε έξι «αντιπροσωπευτικούς» δρόμους (Λ. Τσαλδάρη, Κομνηνών, Αντ. Τρίτση, Κ. Παπούλια, Ιωαννίνων και Γ. Ελιγιά) και στον οικισμό Περάματος, και ζητά οι υποψήφιοι ανάδοχοι να καταθέσουν μελέτες για αυτούς μόνο και με αυτά τα στοιχεία να γίνει η συγκριτική αξιολόγηση.
«Οφείλουμε να αναρωτηθούμε ωστόσο, τι είδους αναγωγή θα γίνει από αυτούς τους έξι δρόμους ώστε να καθοριστεί ο τύπος του κάθε φωτιστικού στις εκατοντάδες οδούς, πλατείες και αθλητικούς χώρους του δήμου Ιωαννιτών και με βάση αυτή την αναγωγή, να δημοπρατηθεί ένα έργο 19,2 εκ. ευρώ. Στο διαγωνισμό δεν προβλέπεται απολύτως καμία νέα παρέμβαση στο δίκτυο οδοφωτισμού, εκτός από ένα ασήμαντο και σε κάθε περίπτωση ατεκμηρίωτο ποσό (300.000 ευρώ), το οποίο ενδεικτικά θα κάλυπτε μια νέα υπόγεια υποδομή οδοφωτισμού με ιστούς μήκους μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων. Οι αναφορές δε σε αυτό το ποσό παραπέμπουν μόνο σε συντήρηση και όχι στις απαιτούμενες παρεμβάσεις αναβάθμισης της υποδομής του οδοφωτισμού. Με άλλα λόγια η εν λόγω διακήρυξη 19 εκατομμυρίων προβλέπει μηδέν ευρώ για νέα υποδομή οδοφωτισμού», τονίζει η παράταξη, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων από την περιφέρεια Ηπείρου.
«Αποδεικνύεται όμως και από αυτό το έργο, όπως και από όλα τα υπόλοιπα, ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι παλεύουν για το μέγιστο κέρδος και το πολιτικό προσωπικό τους στο Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια δημιουργούν τους όρους για να το εξασφαλίσουν, φυσικά χωρίς κανένα απολύτως άγχος για τις λαϊκές ανάγκες που επικαλούνται», τονίζει και καταλήγει: «Τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης των πόλεων αλλά και των δημοτικών/κρατικών κτιρίων είναι έργα που απαντούν στις λαϊκές ανάγκες, που μπορούν να μειώσουν το κόστος των ανταποδοτικών. Οι δήμοι οφείλουν να κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να αναλάβουν με δικούς τους εργαζόμενους, χωρίς ΣΔΙΤ και εργολάβους, να τα εκτελέσουν».

Σχετικά άρθρα

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια

Διαμορφώνει την ατζέντα η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου

Ημερίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις