ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τέλος στην αγωνία, νωρίς για συμπεράσματα

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων, αλλά και σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, έβαλε η ανακοίνωση των βαθμολογιών, και με sms από φέτος, σύμφωνα με τα νέα… ήθη που επέβαλλε και η πανδημία.

Οι βαθμοί αναρτήθηκαν και «παραδοσιακά» στα λύκεια, όχι βέβαια με τα ονόματα αλλά με τους κωδικούς των υποψηφίων, όμως για πρώτη φορά οι εξεταζόμενοι έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους με τη βαθμολογία που πέτυχαν σε κάθε ένα από τα μαθήματα.
Συνολικά στη χώρα πάνω από 100.000 μαθητές συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τον αριθμό τον εισακτέων να έχει οριστεί στους 77.415.
Στην Ήπειρο οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων ξεπέρασαν τις 3.000 και τις επόμενες ημέρες θα δοθούν περισσότερα στοιχεία για τη συνολική εικόνα των βαθμών που πέτυχαν. Ωστόσο, όπως ανέφερε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Καμπουράκης, χωρίς να «ριψοκινδυνεύει» μια εκτίμηση για την πορεία των υποψηφίων πριν δοθούν τα στοιχεία από τις κατά τόπους διευθύνεις εκπαίδευσης, οι εξετάσεις ειδικών μαθημάτων συνεχίζονται, με τα μαθήματα της μουσικής.
«Η βαθμολογία και για αυτά τα μαθήματα θα βγει έως τις 14 Ιουλίου και τότε το υπουργείο θα μπορεί να ανακοινώσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, που είναι πολύ σημαντική, και θα ξεκινήσει ένας άλλος αγώνας για τους υποψηφίους, ώστε να κάνουν τις επιλογές τους με βάση τους βαθμούς τους», σημείωσε.
Οι συντελεστές ορίστηκαν από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.
Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.
Με δεδομένο πως η θέσπιση της βάσης εισαγωγής εφαρμόζεται για πρώτη φορά, ο κ. Καμπουράκης σημείωσε πως δε θα είναι δύσκολη η διαδικασία, καθώς για όσα τμήματα οι υποψήφιοι δε θα έχουν «πιάσει» τη βάση εισαγωγής, δε θα τους επιτρέπει το ηλεκτρονικό σύστημα να την επιλέξουν. «Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν λάθη», πρόσθεσε. Βέβαια, η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μία εξέλιξη που πιθανολογείται ότι θα αφήσει εκτός πανεπιστημίων χιλιάδες υποψηφίους.
«Συγχαρητήρια» σε όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών για την προσπάθειά τους, καθώς και στους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους, «που στέκονται δίπλα σας σε κάθε βήμα», απέστειλε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μέσα από προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Το μέλλον σας ανήκει, ξεκινά μία νέα σελίδα στη ζωή σας, εύχομαι να τη γράψετε όπως την έχετε ονειρευτεί», αναφέρει η ανάρτηση της κ. Κεραμέως και καταλήγει με ευχές για «καλή πρόοδο» και «καλό καλοκαίρι».

Σχετικά άρθρα

«Κλειδί» επιτυχίας η συνέπεια και η υπομονή

Γεωργία Χαλάτση

Πρεμιέρα πανελλαδικών στη σκιά των κυβερνοεπιθέσεων

Δεν επιφέρουν αλλαγές οι εκλογές