ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δομή απεξάρτησης με τη χορήγηση βουπρενορφίνης από τον ΟΚΑΝΑ στα Γιάννενα

Ένα δεύτερο πρόγραμμα απεξάρτησης, πέρα από αυτό που λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, πρόκειται να δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα στα Γιάννενα, με φορέα λειτουργίας τον ΟΚΑΝΑ.

Η κύρια διαφορά, εκτός του ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό χρηστών ναρκωτικών ουσιών να μπουν σε διαδικασία απεξάρτησης, είναι ότι τα θεραπευτικά προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ παρέχουν ολοκληρωμένη θεραπεία σε άτομα εξαρτημένα από τα οπιοειδή με τη χορήγηση οπιοειδών ουσιών, όπως η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη. Δεν είναι δηλαδή «στεγνά», όπως αυτό του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΟΚΑΝΑ, «τα φάρμακα αυτά έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ελέγξουν ή και να διακόψουν τη χρήση της ηρωίνης και των άλλων οπιοειδών (σιρόπια, παυσίπονα χάπια) και να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους. Με τη χορήγησή τους είναι δυνατό να διακόψει κάποιος τη χρήση της ηρωίνης, χωρίς να εμφανίσει στερητικό σύνδρομο και χωρίς να βασανίζεται από την ακατανίκητη επιθυμία να κάνει χρήση ηρωίνης. Η δράση τους διαρκεί πολλές ώρες (ή και μέρες) και εξαφανίζονται οι γρήγορες και απότομες μεταβολές διάθεσης που προκαλεί η ηρωίνη. Επίσης, δεν έχουν την ευφορική δράση της ηρωίνης, έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν την έξαρση της ψυχικής διάθεσης που αυτή προκαλεί και μειώνουν σημαντικά την επιθυμία για χρήση».
Την προοπτική άμεσης λειτουργίας μονάδας απεξάρτησης με χρήση βουπρενορφίνης έκανε γνωστή ο αντιπεριφερειάρχης και υπεύθυνος του ΟΚΑΝΑ Πρέβεζας Μιχάλης Σπυρέλης, στο περιθώριο της συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία». Ο κ. Σπυρέλης τοποθέτησε τη λειτουργία της μονάδας εντός του 2021 και τόνισε πως βασικός λόγος είναι το ότι στη Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης, που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, από τους 160 εξαρτημένους οι 50 προέρχονται από τα Γιάννενα.

Σχετικά άρθρα

Μονάδα υποκαταστάτων και στα Γιάννενα

Επαναλειτουργία με δειλά βήματα μετά από δύο χρόνια

Αποστόλης Τζελέτας

Συνάντηση για τη «Σχεδία» στον ΟΚΑΝΑ