ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Να ευχηθούμε οι ταγοί της Εκκλησίας να λειτουργούν με μπέσα»

Την ευκαιρία να ξιφουλκήσει κατά της εισήγησης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τον ρόλο της Βελλάς στον νέο χάρτη της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις λίγες ώρες, βρήκε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.

Αφορμή αποτέλεσε η εκδήλωση για την επίδοση ενός βιβλίου, δωρεά της Ιεράς Συνόδου, στους πρωτεύσαντες κάθε τάξης του Εκκλησιαστικού Λυκείου της Βελλάς, ενώ ένα βιβλίο δόθηκε στη διευθύντρια του σχολείου κ. Καλύβα για να τοποθετηθεί στη σχολική βιβλιοθήκη.
Στο οξύμωρο η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος να τιμά με έπαινο τις επιδόσεις των μαθητών του σχολείου και την ίδια στιγμή να δρομολογεί το κλείσιμο του, στάθηκε ο κ. Μάξιμος, κάνοντας λόγο για μια τραγική εξέλιξη. «Είναι ένα οξύμωρο πράγμα από τη μια να βραβεύουμε τους ανθρώπους για τις επιδόσεις τους και από την άλλη να τους λέμε ότι το σχολείο σας δε θα υπάρχει πια. Αλλά είναι και ένα σημείο των καιρών, που δείχνει ότι δυστυχώς πια δεν υπάρχουν στεγανά και δυστυχώς σε όλους τους χώρους μπορούμε άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε. Αυτό ας είναι ένα μάθημα για όλους μας και ειδικά ένα μάθημα για εσάς τα νέα παιδιά να μην ακολουθήσετε αυτό το παράδειγμα. Να μη λέτε άλλα και να κάνετε άλλα, αλλά να είσαστε δυνατοί, στιβαροί άνθρωποι, που θα λέτε κάτι επειδή το πιστεύετε και αυτό το κάτι θα παλεύετε στη ζωή σας να το κάνετε και πράξη. Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ, να ευχηθούμε οι ταγοί της Εκκλησίας να πάψουν να λειτουργούν επιπόλαια και να λειτουργούν με μπέσα, όπως λέμε, και με συνέπεια και να ευχηθούμε η Βελλά να μην κλείσει, η Βελλά να συνεχίσει την προσφορά της γενικότερα στα πνευματικά πράγματα αλλά και ειδικότερα στα εκκλησιαστικά γράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες στην κ. Καλύβα και στους καθηγητές που υπηρετούν στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς για όλη την προσπάθειά τους να αναβαθμίσουν τη λειτουργία του Λυκείου, αλλά και να βγάλουν το Εκκλησιαστικό Λύκειο της Βελλάς από την απομόνωση και να δείξουν το έργο και τη δραστηριότητά του στην κοινωνία.
«Θεωρώ ότι και η τελεία να μπει, μπαίνει με αξιοπρέπεια. Φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά. Κάτι που ήταν και προσωπικός στόχος δικός μου. Αλλά θεωρώ ότι αυτά τα παιδιά γέμισαν τις βαλίτσες τους με κάτι. Στενοχωριέμαι όμως για τα παιδιά που δεν θα προλάβουν να γευτούν όλα αυτά που θα μπορούσαμε να τους προσφέρουμε. Είχαμε κι άλλα σχέδια κι άλλα όνειρα», ανταπάντησε η κ. Καλύβα, με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων να παίρνει ξανά τον λόγο για να σημειώσει: «Εμείς οι ιερείς και εγώ που είμαι Μητροπολίτης εδώ, ντρεπόμαστε για λογαριασμό μας, για δικό μας λογαριασμό. Ντρεπόμαστε για αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες είναι αψυχολόγητες και ακατανόητες.
Εύχομαι πάντα καλό και δυνατό αγώνα γιατί αυτό είναι που αξίζει και στην διαδρομή της ζωής μας, να αγωνιστούμε, να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα όρια μας και στη συνέχεια να τα διευρύνουμε και μετά εύχομαι πάντα επιτυχίες».

Σχετικά άρθρα

Ενίσχυση της Μητρόπολης Ιωαννίνων με 17 κληρικούς

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης

Αρνείται κάθε σχέση με το κόμμα «Νίκη» η Μητρόπολη Ιωαννίνων