ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Θεαματικό αυτογκόλ» η επίσκεψη Αμυρά

«Το να επιλέγεις την Ημέρα Περιβάλλοντος σ’ ένα μέρος όπως το Ζαγόρι και το Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου, και να μην πεις κουβέντα γι’ αυτό, μάλλον έχεις βάλει ένα πολύ θεαματικό αυτογκόλ, όντας μάλιστα υφυπουργός Περιβάλλοντος και όχι ανέμελος παρουσιαστής τουριστικής εκπομπής».

Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε ο υπεύθυνος θεματικής Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Τζιόβας, ασκώντας κριτική στην επίσκεψη του Γιώργου Αμυρά στο Μικρό Πάπιγκο.
Ο κ. Τζιόβας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός, σημειώνοντας πως δεν υπήρχε καμία ουσία στην επίσκεψη, αλλά ήταν «επίσκεψη Σαββατοκύριακου», με το φυσικό περιβάλλον του Ζαγορίου να χρησιμοποιείται απλά ως «φόντο», που όμως δεν μπόρεσε να αποκρύψει την έλλειψη σοβαρών και ολοκληρωμένων προτάσεων όσον αφορά τον τουρισμό και τη σύνδεση του με την ουσιαστική διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και την απουσία πολιτικών και μέτρων γύρω από το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας, ώστε αυτή να συνεισφέρει ουσιαστικά στην προσπάθεια για την ολοκληρωμένη «Πράσινης Μετάβασης» της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.
Αναφορά έκανε, επίσης, στο ότι η πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ δεν επισκέφθηκαν καν το διοικητικό κέντρο του Φορέα Διαχείρισης στους Ασπράγγελους, δεν επεδίωξαν καμία συνάντηση με τη διοίκηση του, παρά μάλιστα την αναρτημένη στο Διαύγεια «βεβαίωση μετακίνησής τους στον Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου ενόψει της διενέργειας συνάντησης εργασίας και επίσκεψης στις περιοχές του ΦΔ (Ιωάννινα και Πάπιγκο Ιωαννίνων)».
Ο κ. Τζιόβας τόνισε, ακόμη, πως δεν ειπώθηκε τίποτα ουσιαστικό σχετικά με τα σημαντικά ή χρονίζοντα προβλήματα στην περιοχή, όπως οι Δασικοί Χάρτες και το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη.
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στην προσπάθεια επέκτασης των ορίων του οικισμού του Πάπιγκου προς τα νότια και προς την πλευρά της χαράδρας, η οποία αποτελεί ζώνη Ι του εθνικού Πάρκου και είναι και περιοχή Natura . «Μια επέκταση παράνομη, παράτυπη για να ωφεληθεί ίσως ένας εν δυνάμει επενδυτής και μαζί να ευνοηθούν και κάποιοι ντόπιοι επιχειρηματίες, παρά το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την προστατευόμενη περιοχή και το Εθνικό Πάρκο, αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα Ζαγορίου. Μια επέκταση ενάντια στη βούληση της πλειοψηφίας των χωριανών, αλλά και στη θέση του εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου, επικεφαλής παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου. Πιθανά αυτή η επιδίωξη θα αποτραπεί σήμερα. Οι αντι-περιβαλλοντικοί, όμως, νόμοι που έρχονται, θα ευνοούν στο άμεσο μέλλον τέτοιες επιδιώξεις. Είναι βέβαιο πως αυτό το αντι- περιβαλλοντικό πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης είναι εκ των πραγμάτων αντι – αναπτυξιακό. Δεν το χρειαζόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Τζιόβας και κατέληξε λέγοντας ότι το Τμήμα περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θα εντείνει τις επαφές του με φορείς, συλλογικότητες, πρωτοβουλίες πολιτών και κινήματα της περιοχής.

Σχετικά άρθρα

Κατέγραψε προβλήματα και διέβλεψε προοπτικές

Μ. Τζούφη – Σε… άλλον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δέσμευση

ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Σε δέκα εκλογικά κέντρα η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο

Αποστόλης Τζελέτας