ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Συνειδητό ψεύδος» τα περί οργάνωσης συνεδρίου τιμής για τον Αλή Πασά

Την έντονη αντίδρασή του δήμου Ιωαννιτών προκάλεσαν δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος σχετικά με την εδώ και καιρό γνωστή απόφαση να διοργανώσει διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ο Αλή Πασάς και η εποχή του», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Σποραδικά, το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν επικριτικές δημοσιεύσεις, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα, που, ωστόσο, γιγαντώθηκαν μετά την ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Απανταχού Σουλιωτών, με τον πρόεδρό του Δημήτρη Μπότσαρη να κάνει λόγο για μια «απαράδεκτη και ασεβή πράξη, τόσο προς τις επετειακές γιορτές των 200 χρόνων από το 21’, όσο και προς τους πεσόντες Hπειρώτες ήρωες». Και είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υπήρξε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», όπου με πηχυαίους τίτλους αναγράφεται ότι η Γιάννα (Αγγελοπούλου) θα τιμήσει τον… Αλή Πασά, μετά από πρόταση του δημάρχου Ιωαννίνων να γίνει τριήμερο συνέδριο «για τον σφαγέα δυνάστη της Ηπείρου».
Για διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων από συγκεκριμένους κύκλους και με προφανείς σκοπιμότητες κάνει λόγο σε δελτίο τύπου η δημοτική αρχή, χαρακτηρίζοντας «συνειδητό ψεύδος» τον ισχυρισμό ότι η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να τιμήσει τον Αλή Πασά.
«Ο δήμος Ιωαννιτών έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό τη διοργάνωση ενός διεθνούς, επιστημονικού συνεδρίου, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην εποχή του Αλή Πασά. Μέσα από τεκμήρια και νέα επιστημονικά δεδομένα θα αναδειχθεί η κρισιμότητα της εποχής αυτής στην κήρυξη και την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και με στόχο να αναδείξει μία ολόκληρη ιστορική περίοδο αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ γίνεται γνωστό και ότι, με βάση τα υγειονομικά δεδομένα, οι ημερομηνίες διεξαγωγής έχουν μεταφερθεί για τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, στο δελτίο τύπου παρατίθεται και η σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής, την οποία απαρτίζουν κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας, και συγκεκριμένα ο ομότιμος διευθυντής ερευνών του Iνστιτούτου Nεοελληνικών Eρευνών του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών, ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θεωρείται ο πιο σημαντικός μελετητής αυτής της περιόδου με σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο, ο διευθυντής ερευνών του Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δημήτρης Δημητρόπουλος, η επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του πανεπιστήμιου Ιωαννίνων Άννα Μανδυλαρά, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, η διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης Μαρία Γεωργοπούλου , η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους Αμαλία Παππά, ο υπεύθυνος ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Χρήστος Χρυσανθόπουλος.
«Γίνεται σαφές λοιπόν ότι πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός κι όχι για ένα συνέδριο τιμής στον Αλή Πασά. Δυστυχώς αυτό δεν μπορούν να διαχωρίσουν ορισμένοι, που παραπληροφορούν με θεωρίες συνωμοσίας και ψεύδη. Η ιστορία, όμως, έχει αποδείξει ότι γράφεται μόνο με αλήθειες. Ακόμη κι αν σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται χρόνος», καταλήγει ο δήμος Ιωαννιτών.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών