ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Για παιδαγωγικούς λόγους» η τιμωρία

Πανελλήνιες διαστάσεις έλαβε το θέμα της «τιμωρίας» δύο ιερέων της Μητρόπλης Ιωαννίνων, οι οποίοι κοινώνησαν πιστούς με κουταλάκια μιας χρήσης, σε μια προσπάθεια προφανώς να τους προφυλάξουν από τον κορωνοϊό.

Η επιβολή της ποινής της αργίας, τριών μηνών για τον έναν και ενός μήνα για τον δεύτερο, έγινε γνωστή με καθυστέρηση, καθώς το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε σε χωριό του λεκανοπεδίου πέρυσι τον Μάρτιο, κατά το πρώτο κύμα πανδημίας, ενώ το δεύτερο σε χωριό του δήμου Μετσόβου το Πάσχα, κάτι που σημαίνει ότι και οι δύο ιερείς έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους.
Για ένα «λάθος» των δύο ιερέων, για το οποίο μάλιστα έχουν ζητήσει συγνώμη και από τον ίδιο, αλλά και από το ποίμνιο τους, έκανε λόγο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, εκφράζοντας και την απορία του που ένα παλαιό ζήτημα πήρε τέτοια διάσταση μετά από τόσο καιρό. «Έκαναν ένα λάθος οι ιερείς, τους κάλεσα, το συζητήσαμε, μπήκε και μια μικρή αργία και το θέμα έληξε. Η αργία τώρα έχει περάσει, οι ιερείς έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους, κακώς έχει δημιουργηθεί αυτή η φασαρία. Πρόκειται για καλούς ανθρώπους, κατάλαβαν το λάθος τους και ζήτησαν συγνώμη και από το ποίμνιο τους», ανέφερε.
Όπως δήλωσε, το όλο ζήτημα έχει να κάνει με την εκκλησιαστική διαδικασία και τα μυστήρια της Εκκλησίας. «Όλες οι σύνοδοι των αυτοκέφαλων εκκλησιών αποφάσισαν ότι πρέπει να ακολουθούμε τον παραδοσιακό τρόπο μετάδοσης της Θείας ευχαριστίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε του κεφαλιού μας, υπάρχουν συνοδικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται», τόνισε ο Μητροπολίτης Μάξιμος και κατέληξε λέγοντας ότι η αργία επιβλήθηκε στους δύο ιερείς για «παιδαγωγικούς λόγους».

Σχετικά άρθρα

Ενίσχυση της Μητρόπολης Ιωαννίνων με 17 κληρικούς

Ανακομιδή λειψάνων του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη

Λουκία Τζάλλα

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης