ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανάπτυξη του οικοτουρισμού με σχέδιο και όραμα

Το πλαίσιο για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, σε περιοχές με πλούσιο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα, στοχεύει να θέσει η πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Τουρισμού, ξεκινώντας από την Ήπειρο και τον νομό Ιωαννίνων.

Αυτό σηματοδοτεί και η επίσημη ανακοίνωση του εγχειρήματος από το Πάπιγκο, όπου θα βρεθούν αύριο Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων.
Η ανάπτυξη ήπιων, ειδικών μορφών τουρισμού σε ορεινές περιοχές, βρίσκεται στο επίκεντρο της ιδέας, που αναμένεται να εξειδικευτεί σε συνέντευξη τύπου που θα δώσουν οι δύο υφυπουργοί στο Πάπιγκο. Θα παρουσιαστούν, επίσης, οι κοινές δράσεις που αναλαμβάνουν τα συναρμόδια υπουργεία και οι φορείς, με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ορθολογική αξιοποίηση του φυσικού και ιστορικού πλούτου προστατευόμενων περιοχών, με σεβασμό προς το περιβάλλον.
Επιστέγασμα της συνεργασίας των υπουργείων αποτελεί η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την ανάπτυξη Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Βασικός αρωγός και υποστηρικτής της προσπάθειας είναι ο Οργανισμός Έρευνας και Ανάπτυξης «ΔιαΝΕΟσις», ο οποίος, ως συμβαλλόμενο μέρος στο Μνημόνιο Συνεργασίας, θα αναλάβει την εκπόνηση σχετικής μελέτης.
Μια «γεύση» έδωσαν κατά την επίσκεψη τους στην περιφέρεια Ηπείρου, όπου τους υποδέχθηκαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, παρουσία των βουλευτών Μαρίας Κεφάλα και Σταύρου Καλογιάννη. Παρόντες ήταν, επίσης, οι γενικοί γραμματείς Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου και Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, καθώς και η πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μαρία Παπαδοπούλου, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Κώστα Τριάντη.
«Δεν είναι τυχαία η επιλογή μας να βρεθούμε εδώ την Ημέρα Περιβάλλοντος, γιατί θέλουμε να δείξουμε στην πράξη τα σχέδια για το πώς θα ενδυναμώσουμε τον οικοτουρισμό σε όλη την Ελλάδα, πόσο μάλλον εδώ που υπάρχουν όλες αυτές οι δυνατότητες», σημείωσε ο κ. Αμυράς, εξηγώντας πως στόχος είναι να γίνουν κινήσεις ώστε να μπουν ξεκάθαροι κανόνες για την ανάπτυξη ήπιας μορφής τουρισμού, σε μέρη όπως ο νομός Ιωαννίνων.
Τόνισε δε πως στην εγχείρημα αυτό θα έχει σημαντικό ρόλο ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. «Μπαίνει μπροστά για μια σημαντική μεταρρύθμιση για τις προστατευόμενες και όχι μόνο περιοχές, για να φτιάξουμε μια ασπίδα για το περιβάλλον και την βιοποικιλότητα και να ανοίξουμε δρόμους για τη μετάβαση των τοπικών κοινωνιών σε μια πράσινη οικονομική δραστηριότητα», τόνισε ο κ. Αμυράς.
Για το σχέδιο των δύο υπουργείων δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ούτε η υφυπουργός Τουρισμού, η οποία, ωστόσο, αναφέρθηκε στα στοιχεία που αφορούν την Ήπειρο και δείχνουν το 2019 μια αύξηση 357% των διεθνών αφίξεων και 29% της κίνησης εσωτερικού. «Μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε για τις ήπιες μορφές τουρισμού και ο νομός Ιωαννίνων είναι ιδανικός, γιατί ήδη γίνονται στην πράξη και θέλουμε να συμβάλλουμε με χρηματοδοτικά εργαλεία και θεσμικό πλαίσιο», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε θέματα του τουρισμού γενικότερα, όπως η εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, η λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για τον Τουρισμό, τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και η επέκταση των παρόχων και δικαιούχων για το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους».
Στις προσπάθειες της περιφέρειας Ηπείρου για την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με παρεμβάσεις όπως το Epirus Trail, αλλά και τη σύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα, εστίασε στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης. Σημείωσε δε και τα ζητήματα όπου υπάρχουν αδυναμίες και εκκρεμότητες, όπως οι δασικοί χάρτες. «Δεν μπορεί οι διευθύνσεις των υπουργείων να δίνουν άδειες για να ανεβαίνουν στα βουνά τεράστιες ανεμογεννήτριες και να μην επιτρέπουν τη βελτίωση των αγροτικών δρόμων που χρησιμοποιεί ένας κτηνοτρόφος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα προβλήματα αναγνώρισε από την πλευρά του και ο κ. Αμυράς, σημειώνοντας πως στόχος του υπουργείου είναι να θεσπιστούν ίδιοι κανόνες για όλους, να προστατευτούν τα δάση και, όπου δεν είναι δάσος, να δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα αξιοποίησης της ιδιοκτησίας τους.

Ευκαιρίες και για τον δήμο Ιωαννιτών

Μετά την επίσκεψη στην περιφέρεια Ηπείρου, τους υφυπουργούς Τουρισμού και Περιβάλλοντος δέχθηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Στη συνάντηση, συζήτησαν θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ανάδειξης των δυνατοτήτων που έχουν τα Γιάννενα για μία ολική τουριστική επανεκκίνηση. Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο άνοιγμα των Ιωαννίνων προς την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της προβολής στις περιοχές αυτές.
«Υποδεχθήκαμε με χαρά τον υφυπουργό Γιώργο Αμυρά, ο οποίος είναι πολύτιμος συνεργάτης του δήμου μας και βοηθά σημαντικά σε πολλά θέματα. Με την ίδια χαρά υποδεχθήκαμε και την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, με την οποία συζητήσαμε όλα τα θέματα του τουρισμού που βρίσκονται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα. Ο τουρισμός έχει ανοίξει και εμείς έχουμε αυξημένες προσδοκίες μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε», ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
«Αυτό που συζητήσαμε και με τον δήμαρχο είναι το ζήτημα της ανάπτυξης διαφόρων μορφών τουρισμού με επίκεντρο τα Γιάννενα. Εμείς στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων για την προώθηση του περιπατητικού τουρισμού. Έχουμε στα Γιάννενα μονοπάτια υπέροχης ομορφιάς, πολλών χιλιομέτρων, και είμαστε αποφασισμένοι να τα χρηματοδοτήσουμε ώστε οι τουρίστες να έχουν μία ακόμη επιλογή σε όλη την διάρκεια του έτους», ανέφερε στη δήλωσή του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.
Στο Πάπιγκο, η κ. Ζαχαράκη θα συναντήσει τον δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκουβέλο, ενώ θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί το Γεωπάρκο Βίκου-Αωού, να ενημερωθεί για τις δράσεις, τις προοπτικές και ζητήματα αποτελεσματικής, βιώσιμης αξιοποίησης της περιοχής, ενώ θα συμμετέχει σε περιπατητική διαδρομή 2 χλμ., που θα πραγματοποιηθεί με εκκίνηση το Μικρό Πάπιγκο και προορισμό το Μεγάλο Πάπιγκο.

Σχετικά άρθρα

Στα σκαριά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό

Αποστόλης Τζελέτας

Συντονιστής για την ανάπλαση των καμένων περιοχών ο Γ. Αμυράς

Νικητής από την καραμπόλα εδρών ο Ν. Έξαρχος – Εκτός Βουλής ο Γ. Αμυράς