ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το υιοθέτησαν, το απαρνήθηκαν και θα το ξανασυζητήσουν

Θέμα εκ του μη όντος κατάφερε να δημιουργήσει η πρόεδρος της Κοινότητας Ιωαννίνων Σοφία Καραπάνου, η οποία, ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις της για υιοθεσία του πάρκου του Άλσους από τα μέλη της Κοινότητας, αναίρεσε ουσιαστικά τον εαυτό της, μη αποδεχόμενη την υιοθεσία.

Και όπως αποδεικνύεται, η «διευκρίνιση» δεν έγινε για λογαριασμό της Κοινότητας, αλλά ήταν προσωπική της πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να υπάρξει αντίδραση από τα μέλη που έχουν εκλεγεί με την παράταξη της δημοτικής αρχής (σ.σ. η κ. Καραπάνου εξελέγη με την παράταξη του Θ. Μπέγκα).

Στην ουσία, πάντως, τόσο από την αρχική δήλωση όσο και από τη διευκρίνιση και τις απαντήσεις που ακολούθησαν, προκύπτει το ίδιο συμπέρασμα: Η υιοθεσία, όπως γράψαμε και στο ρεπορτάζ, έχει κατά βάση συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η Κοινότητα δε διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό και τον μηχανισμό για να αναλάβει την καθημερινή φροντίδα που απαιτεί ένα πάρκο αυτού του μεγέθους.

Η αρχική δήλωση

Η αρχική δήλωση της προέδρου της Κοινότητας Ιωαννίνων ήταν η εξής: «Η υιοθεσία ενός πάρκου είναι μεγάλη υπόθεση. Εμείς ως Κοινότητα Ιωαννιτών υιοθετούμε το πάρκο του Άλσους, όπως και όλα τα άλλα πάρκα. Με τη βοήθεια των πολιτών, καθότι εμείς δεν έχουμε τους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό για να τα ολοκληρώσουμε και να βοηθήσουμε στην προστασία τους. Γι’ αυτό όλοι μας, για να μπορούμε να χαρούμε αυτά τα πάρκα, αυτή τη ζωή μέσα στην πόλη, πρέπει να συμβάλουμε σε αυτή τη διαδικασία».

Ακολούθησε το δελτίο τύπου του δήμου Ιωαννιτών, όπου δεν υπήρχε κάποιο επίμαχο σημείο που να έχρηζε την ανάγκη διευκρίνισης από την πλευρά της κ. Καραπάνου, με την υιοθεσία του πάρκου να περνά, μάλιστα, σε δεύτερη μοίρα και να τονίζονται κατά κύριο λόγο οι παρεμβάσεις που έγιναν στο Άλσος το προηγούμενο διάστημα.

Η διευκρίνιση

Στη διευκρινιστική της δήλωση, η πρόεδρος της Κοινότητας Ιωαννίνων ουσιαστικά απαρνείται την υιοθεσία του Άλσους, δηλώνοντας απλώς παρούσα στις παρεμβάσεις και στις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Βέβαια, η ίδια ήταν που είχε επιλέξει τη λέξη «υιοθετούμε», όπως προκύπτει ξεκάθαρα από τη δήλωσή της, ενώ δεν υπήρξε καμία αντίδρασή της όσες φορές ο δήμαρχος Ιωαννίνων την ευχαρίστησε στις δηλώσεις του για την πρωτοβουλία υιοθεσίας του πάρκου.

Στη δήλωσή της η κ. Καραπάνου χρησιμοποιεί τον όρο «αποκλειστική υιοθεσία», ο οποίος όμως δεν ακούστηκε ποτέ προγενέστερα. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το θέμα της αποκλειστικής υιοθεσίας πάρκων που υπάρχουν στα όρια της Κοινότητας Ιωαννιτών, έχει συζητηθεί διεξοδικά στο Συμβούλιο της Κοινότητας κι έγινε σαφές, ότι οι ενέργειες που απαιτεί η συντήρηση ενός πάρκου, είναι: εργασίες συντήρησης πρασίνου, απομάκρυνση φυτικών υπολειμμάτων- κλαδιών, ευπρεπισμός του πάρκου, προστασία του φυτικού υλικού και αστικού εξοπλισμού (κάδοι, παγκάκια, φωτισμός, σιντριβάνι). Η υιοθεσία ενός πάρκου απαιτεί: 1) Να καθαρίζεται το πάρκο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. 2) Να καθαρίζεται το πάρκο μετά από τυχόν οργάνωση εκδήλωσης ή συνάντησης. 3) Να φυτεύονται λουλούδια στα υπάρχοντα παρτέρια. 4) Να φροντίζονται τα λουλούδια και τα φυτά του πάρκου (πότισμα, βοτάνισμα, κλάδεμα κ.λπ.). 5) Να κουρεύεται ο χλοοτάπητας τους εαρινούς, θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες σε περίπτωση, που ο χώρος διαθέτει χλοοτάπητα. Στο Συμβούλιο της Κοινότητας, μετά από αναλυτική ανταλλαγή απόψεων, διευκρινίστηκε ότι η Κοινότητα Ιωαννιτών δεν μπορεί, ελλείψει πόρων αλλά και ανθρώπινου δυναμικού, να αναλάβει κατά αποκλειστικότητα, όλα τα παραπάνω.

Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι η Κοινότητα Ιωαννίτων δηλώνει παρούσα και μάλιστα στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις στις απαραίτητες εργασίες, δράσεις και πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε όλα τα πάρκα της πόλης μας να είναι καθαρά και προσβάσιμα για όλους.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να αναλάβει εξολοκλήρου όλα όσα απαιτούνται να γίνουν στην κατεύθυνση αυτή, αλλά στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθούν ξανά οι γειτονιές και με επεμβάσεις τοπικής κλίμακας να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύνολο καθαρών, λειτουργικών και πράσινων εκτάσεων που θα είναι προς όφελος των δημοτών. Μέσα από τις συμμετοχικές διαδικασίες να αναλάβει ο κάθε πολίτης την ευθύνη που του αναλογεί στους δημόσιους χώρους, πάντα όμως με την αρωγή της Κοινότητας και του Δήμου Ιωαννιτών.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Δήμο Ιωαννιτών κι όλους τους φορείς του τόπου ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους συνδημότες μας να “υιοθετήσουν” όλα τα πάρκα των Ιωαννίνων, φροντίζοντας ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να ανταποκριθούν με επιτυχία στο ρόλο τον οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να διαδραματίζουν μέσα στην κοινωνία μας, ως χώροι περιπάτου, αθλητισμού, ανάπαυσης, πολιτισμού, εκπαίδευσης και μάθησης. Είναι γεγονός ότι κανένας δήμος δεν μπορεί να πετύχει στον ευαίσθητο τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και της αναβάθμισης του αστικού πρασίνου χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των ίδιων των δημοτών του».

Η απάντηση

Για έκφραση προσωπικών απόψεων της κ. Καραπάνου κάνουν λόγο σε δελτίο τύπου τα εκλεγμένα με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» μέλη του συμβουλίου της κοινότητας Ιωαννίνων, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές ότι ενήργησε με αντιπολιτευτική διάθεση.

«Η πρόεδρος, ένα μόλις 24ωρο μετά την ανάγνωση των γραπτών της δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους των τοπικών Μ.Μ.Ε περί αποδοχής της υιοθεσίας όχι μόνο του Άλσους αλλά όλων των πάρκων της πόλης, έκανε στροφή 180 μοιρών και ενημέρωσε τους πολίτες για άρνηση της υιοθεσίας του πάρκου, πράγμα που δεν απορρέει από καμία συλλογική απόφαση του αρμόδιου οργάνου της κοινότητας.

Εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Θεωρεί η πρόεδρος την Κοινότητα Ιωαννιτών πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και αντιπολίτευσης απέναντι στη δημοτική αρχή; Θεωρεί πως η ιδιότητα της προέδρου της Κοινότητας Ιωαννιτών υπερισχύει των συλλογικών αποφάσεων του τοπικού συμβουλίου; Απαξιώνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για δράση της Κοινότητας στο πάρκο του Άλσους από το τοπικό συμβούλιο;», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία, τα εκλεγμένα με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» μέλη του συμβουλίου της κοινότητας Ιωαννίνων αναφέρονται στη συζήτηση που έγινε στο συμβούλιο της Κοινότητας σχετικά με δράσεις και δραστηριότητες στο Άλσος, όπως π.χ. η κοπή χόρτων, ο καθαρισμός με εθελοντικές ομάδες, κινηματογραφική ή μουσική βραδιά σε συνεννόηση με το Πνευματικό Κέντρο ή έκθεση φωτογραφίας, διάθεση αρωματικών φυτών κ.λπ. Στο πλαίσια αυτής της απόφασης πραγματοποιήθηκε ως πρώτη εκδήλωση η δράση της 24ης Μαΐου με αφορμή την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων».

«Είναι προφανές ότι η εκ των υστέρων άρνηση της προέδρου γίνεται καθαρά για αντιπολιτευτικούς λόγους. Η υιοθεσία των δημόσιων χώρων είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη. Υιοθεσία πάρκου σημαίνει σύνταξη ενός προγράμματος συνεχών δράσεων και ενεργειών και η Κοινότητα αναλαμβάνει αυτή τη λειτουργία στο πλαίσιο της αστικής κινητικότητας.

Με τις τελευταίες επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, το Άλσος είναι ξανά καθαρό και οφείλουμε να το διατηρήσουμε καθαρό για τα παιδιά μας και τους ηλικιωμένους μας, αλλά και για όλους τους κατοίκους της πόλης μας, που βρίσκουν ένα χώρο αναψυχής στους δύσκολους καιρούς που όλοι μας ζούμε! Γι’ αυτό και θα στηρίζουμε τις δράσεις, τις οποίες προτείναμε ως παράταξη στο τοπικό συμβούλιο και έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία των μελών του, με σκοπό την υιοθεσία του πάρκου από την κοινότητα Ιωαννιτών», αναφέρουν χαρακτηριστικά και δηλώνουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα τεθεί στο επερχόμενο συμβούλιο, προκειμένου να αποφασιστεί ή όχι η υιοθεσία του πάρκου και η συνέχιση των δράσεων, που σκοπό έχουν να αναδείξουν και να προασπίσουν τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης.

Σχετικά άρθρα

Τριάντα μέτρα μετ’… εμποδίων

Γιώργος Απηλιώτης

Στην ταράτσα του κέντρου «Άλσος» το 1965

Αστυνομική παρέμβαση έβαλε τέλος στη μεταμεσονύχτια συνάθροιση στο Άλσος

Ηπειρωτικός Αγών