ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γιατροί «γυρολόγοι» εντός και εκτός νοσοκομείων

Την τακτική των συνεχών μετακινήσεων των γιατρών των Κέντρων Υγείας στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων και την ανάθεση επιπλέον καθηκόντων πέραν των όσων ήδη έχουν φορτωθεί την περίοδο της πανδημίας, καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Ως προς το πρώτο μέρος της καταγγελίας, σημειώνει ότι τα κενά των νοσοκομείων καλύπτονται με ανορθόδοξο τρόπο, στερώντας προσωπικό από το δυναμικό της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ γίνεται λόγος και για «τιμωρητικές» μετακινήσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα γιατρό του Κ.Υ. Μετσόβου, ο οποίος μετακινείται για 2ο τρίμηνο. Επίσης, σημειώνεται ότι σε σύνολο 60 περίπου γενικών γιατρών στα Κέντρα Υγείας του νομού, έχουν επωμισθεί το βάρος λίγοι. «Η ανάγκη παροχής υπηρεσιών στα Κέντρα Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές είναι υπαρκτή μιας και πολλοί πολίτες αδυνατούν να προσέρχονται στα νοσοκομεία, και ως εκ τούτου η ανάγκη επιστροφής των γιατρών που έχουν μετακινηθεί, είναι άμεση», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΙΝΗ, η οποία καταγγέλλει και τις μετακινήσεις από το Αναισθησιολογικό του ΠΓΝΙ, του Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» και του Νοσοκομείου Πρέβεζας προς το Νοσοκομείο Λευκάδας. «Οι αναισθησιολόγοι είναι η ειδικότητα γιατρών που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των μονάδων covid, των χειρουργείων, των ΤΕΠ και των ΜΕΘ, και η οποιαδήποτε μετακίνησή τους στερεί τα ήδη αποδεκατισμένα σε προσωπικό νοσοκομεία, επιβαρύνει τους ήδη κουρασμένους ιατρούς και δε λύνει το πρόβλημα στο σύνολό του. Τα προβλήματα αυτά τα έχουμε επισημάνει πολλές φορές, αλλά συνεχίζουμε να είμαστε γυρολόγοι», αναφέρει.
Πρόκληση χαρακτηρίζει, στο μεταξύ, την παραπέρα υπερεκμετάλλευση των ειδικευόμενων και των επικουρικών γιατρών, τονίζοντας ότι «έχουν μεταβληθεί σε αναλώσιμο υλικό για ανάγκες που ανήκουν σε ΥΠΕ και υπουργείο».
«Δεν έφταναν τα ΤΕΠ και οι παραπάνω εμβολιαστικές γραμμές στο ΠΓΝΙ, τώρα καλούν τους συ-ναδέλφους να στελεχώσουν σε καθημερινή βάση τον επιδημιολογικό έλεγχο με rapid test στην είσοδο του υπογείου του ΠΓΝΙ, μετά την απόσυρση του ΕΟΔΥ από την παραπάνω διαδικασία. Η διοίκηση του ΠΓΝΙ εξέδωσε πρόγραμμα από 1 έως 31 Μαΐου, φορτώνοντας επιπλέον τους συναδέλφους, που καλούνται να γίνουν γυρολόγοι σε πρόσθετο ρόλο», επισημαίνει η ΕΙΝΗ και προσθέτει ότι το γεγονός αυτό, πέρα του ότι στερεί υπηρεσίες υγείας από τους ασθενείς στα τμήματα που νοσηλεύονται, επιβαρύνει πρόσθετα και την ιατρική εκπαίδευση στο νοσοκομείο.
«Ο ρόλος της επιδημιολογικής επιτήρησης στα νοσοκομεία αφορά τον ΕΟΔΥ και την κυβέρνηση, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται μέσω εντολών των διοικήσεων σε συναδέλφους ή εργαζόμενους, που έχουν ξεζουμιστεί και εξαντλήσει κάθε ανιδιοτελή θέληση τους για προσφορά στο νοσοκομείο», αναφέρει η ΕΙΝΗ και ζητά την ακύρωση της απόφασης της διοίκησης του ΠΓΝΙ και τη μεταφορά του αναγκαίου επιδημιολογικού ελέγχου στον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, που σημαίνει νέους εργαζόμενους στα νοσοκομεία επιφορτισμένους για τον σχετικό έλεγχο και την ασφαλή λειτουργία τους.

Σχετικά άρθρα

ΕΙΝΗ – Το νόμιμο φακελάκι δε θα περάσει

Μετακινήσεις γιατρών χωρίς τελειωμό

Αναβρασμός στον χώρο της υγείας