ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επέστρεψαν στα σχολεία με αρνητικό τεστ και θετική διάθεση

Με το αρνητικό αποτέλεσμα των self tests ανά χείρας μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων επέστρεψαν μετά από μήνες στα θρανία, όπως και οι μαθητές των λυκείων, που είχαν επιστρέψει στην δια ζώσης διδασκαλία, λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα.

Μαζί με τους μαθητές, με αρνητικό αποτέλεσμα προσήλθαν στις σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί, όπως και το λοιπό βοηθητικό προσωπικό, ενώ ευχή όλων είναι το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς να κυλήσει ομαλά, χωρίς να χρειαστεί να διακοπεί ξανά.

Πάντως, οι μικροί μαθητές ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι που επέστρεψαν στα σχολεία και συναντήθηκαν με δασκάλους και φίλους, όπως διαπίστωσαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κωνσταντίνος Καμπουράκης και ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρης Ντούτσης, που βρέθηκαν το πρωί στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων στα Σεισμόπληκτα, όπου φοιτούν περισσότεροι από 200 μαθητές.

«Από τη συζήτηση που έκανα με παιδιά κάποιων τμημάτων, είναι πολύ ευτυχή που ξαναγύρισαν στο σχολείο, ξαναβρίσκουν τους συμμαθητές και συμμαθήτριές τους, τους δασκάλους. Νομίζω ότι είναι θετική εξέλιξη», σημείωσε ο κ. Καμπουράκης, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξαν πολλές απουσίες, αλλά κυμαίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο αρκετοί γονείς να μην πρόλαβαν να προμηθευτούν έγκαιρα το self test. «Η εικόνα που αποκόμισα είναι πάρα πολύ θετική», σημείωσε ο κ. Καμπουράκης.

Παράλληλα, ρωτήθηκε και για την σύγχυση που υπήρξε την Κυριακή, με αρκετά self test μαθητών να δείχνουν θετικό αποτέλεσμα, που δεν επιβεβαιώθηκε σε rapid test στην συνέχεια. «Αστοχίες μπορεί να υπάρχουν είτε στον τρόπο χρήσης, είτε κατασκευαστικές, ωστόσο δεν υπήρξε ζήτημα σε τόσο ανησυχητικό βαθμό, όσο παρουσιάστηκε. Ίσως να είναι υπερβολική η συζήτηση και ο θόρυβος που γίνεται. Η γενική εικόνα δεν αλλοιώνεται. Το self test είναι ένα φίλτρο που μας βοηθά ώστε θετικά άτομα να μην εισέλθουν στο σχολικό περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Καμπουράκης.

«Πρώτη ημέρα των σχολείων μετά από μια παρατεταμένη διάρκεια τηλεκπαίδευσης, στην οποία όλοι δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις αυτής της ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς. Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε συμπαραστάτες και τους γονείς. Σήμερα είδαμε τους μαθητές να έρχονται χαρούμενοι στο σχολείο, στον φυσικό τους χώρο, και είμαστε σε ετοιμότητα για να διασφαλίσουμε τόσο την υγεία των μαθητών όσο και την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», σημείωσε ο κ. Ντούτσης.

Τέλος, την προσαρμοστικότητα των μαθητών στις ιδιαίτερες συνθήκες, σημείωσε ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Γεωργίτσης. «Δεν υπάρχουν δυσκολίες στην τήρηση των μέτρων, συνεργάζονται όλοι και τα παιδιά και οι γονείς. Κάποιες μικρές “παρατυπίες” μπορεί να υπάρχουν στις μικρές τάξεις, που είναι λογικό», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως το τεστ διενεργείται πριν την έναρξη των μαθημάτων Δευτέρας και Πέμπτης, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στη σχολική μονάδα. Aπό σήμερα μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση δύο self tests μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ οι δικαιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν δύο self tests από την Πέμπτη 13 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 19 Μαΐου.

Από σήμερα επαναλειτουργούν, επίσης δια ζώσης, τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών, καθώς και οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών που είναι στο τελευταίο έτος ή επί πτυχίω.

Ακόμα, μπορούν να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζεται η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού στην περιφέρεια

Γεωργία Χαλάτση

Πιθανότητα εξέτασης ειδικών μαθημάτων και στα Γιάννενα

Θα δώσουν λύσεις, αλλά οι ανάγκες παραμένουν

Γεωργία Χαλάτση