ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γοργά πλέον τα βήματα ελευθερίας

Αίρονται βήμα-βήμα οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, με την 15η Μαΐου να αποτελεί «ορόσημο» όχι μόνο για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αλλά και για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα.

Μετά την επαναλειτουργία της εστίασης, έστω σε εξωτερικούς μόνο χώρους και με περιορισμούς, ακολουθεί τη Δευτέρα η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων, καθώς και των φροντιστηρίων για τους υποψηφίους πανελλαδικών εξετάσεων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από το Σάββατο 8 Μαΐου, το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. μειώνεται σε 50 τ.μ. ανά άτομο. Κατά την ίδια ημερομηνία, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί.
Από τις 10 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Στις 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός, ενώ θα επιτραπούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και βούληση της κυβέρνησης είναι να σταματήσει η αποστολή των sms , ένα μέτρο που ο έλεγχός του έχει ατονήσει το τελευταίο διάστημα.
Παράλληλα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να απελευθερωθεί εντελώς το ωράριο κυκλοφορίας το βράδυ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Όπως διευκρίνισε, δε θα γίνει η πλήρης κατάργηση της νυχτερινής απαγόρευσης στο άμεσο μέλλον, καθώς πρώτα θα επεκταθεί το ωράριο μετά τις 23:00, ωστόσο αν όλα πάνε καλά, δεν αποκλείεται να καταργηθεί και εντελώς το μέτρο.
Στον «οδικό χάρτη» μέχρι τις 15 Μαΐου, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία σημείωσε ότι «υπάρχει σχέδιο για όλες τις δραστηριότητες, σταδιακά και σε φάσεις, ωστόσο κάθε φορά θα αξιολογούνται τα αποτελέσματα και η επίδραση που έχουν οι νέες αποφάσεις στην πορεία της πανδημίας. «Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για όλες τις δραστηριότητες και θα ανακοινωθεί σύντομα. Πάντα αξιολογώντας τα επιδημιολογικά στοιχεία και πάντα υπό την αίρεση κάποιας έξαρσης, την οποία προφανώς όλοι απευχόμαστε», σημείωσε.

Αναμένονται οι αποφάσεις για τον πολιτισμό

Το άνοιγμα κλάδων του πολιτισμού είναι επίσης ένα από τα επόμενα βήματα, με την αρχή να γίνεται από τα μουσεία, τα οποία εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό υποστήριξης του τουρισμού.
Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις. Σε πρώτη φάση να γίνει η επαναλειτουργία των μουσείων στις 14 Μαΐου, ταυτόχρονα με το άνοιγμα του τουρισμού, στην συνέχεια, στις 21 Μαΐου, να ανοίξουν τα θερινά σινεμά και στις 28 Μαΐου πιθανόν να επαναλειτουργήσουν τα ανοιχτά θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι.
Ωστόσο, το «πράσινο» φως θα πρέπει να δώσουν οι λοιμωξιολόγοι, με την Επιτροπή να συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή, με την συμμετοχή της Λίνας Μενδώνη.
Σε περίπτωση που η Επιτροπή συμφωνήσει με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, οι χώροι πολιτισμού θα επαναλειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο περιορισμένος αριθμός ατόμων αλλά και οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των παρευρισκομένων.