ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η «μητέρα των μαχών» το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων και την πορεία που θα ακολουθήσει, «συμπορεύονται» το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων απέναντι στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή.

Με την απόσυρση του νομοσχεδίου να μπαίνει στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων, η απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, συμπίπτει με τον ουσιαστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, καθώς η επίσημη αργία στις 4 Μαΐου κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τα συνδικάτα και πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία, πλην της ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστο Γρίβα, αποτελεί πρόκληση από την πλευρά της κυβέρνησης η κατάθεση ενός τέτοιου νομοσχεδίου στην περίοδο της πανδημίας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να επιφέρει, μεταξύ άλλων, κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου, με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες, παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας και μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.
«Όλα τα παραπάνω συνιστούν υλοποίηση συγκεκριμένων αντιλήψεων της κυβέρνησης, όπου κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αχρείαστη, διότι το μέλλον, ειδικότερα για τη νέα γενιά της εργασίας, είναι η εργασιακή ζούγκλα, χωρίς κανόνες και συνδικαλιστικές ελευθερίες», σημείωσε ο κ. Γρίβας και πρόσθεσε πως «η υπέρβαση της παραταξιακής διαμάχης για επιμέρους διαφορές, μπροστά στην μεγάλη πρόκληση, είναι μονόδρομος» και πως η ΑΔΕΔΥ εκτιμά ως αναγκαία τη συμπόρευση όλων των δυνάμεων που έχουν επιλέξει την προάσπιση του κόσμου της εργασίας.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου των δικαστικών υπαλλήλων Γεωργία Χήτου, αναφερόμενη επιπρόσθετα στα προβλήματα του κλάδου και ζητώντας κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων, αυξήσεις μισθών, καταβολή υπερωριών και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δικαστηρίων.
Κάλεσμα στους συναδέλφους τους απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς, ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Μάρκος Μεγήρ και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» Κώστας Καλαμπόκας.

Και προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο

Στο μεταξύ, στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν πολλές από τις συλλογικότητες και τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που πραγματοποιούν προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, προκειμένου με πορεία να βρεθούν στην κεντρική πλατεία και να ενώσουν τις φωνές τους με τις δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ.
Μεταξύ αυτών, οι παρατάξεις της Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα και την Ήπειρο, το ΝΑΡ και η Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η Κίνηση Κομμουνιστικών Εργατικός Αγώνας, το Μ-Λ ΚΚΕ, το ΚΚΕ (μ-λ) και ο Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων Τ.Ε. Γιαννίνων.

Βολές κατά του ΚΚΕ και της ΑΔΕΔΥ

Την Εργατική Πρωτομαγιά τίμησαν το πρωί της Τρίτης, οπότε μεταφέρθηκε η φετινή αργία, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του Κινήματος Αλλαγής, η παράταξη «Δημοκρατική Συνεργασία» του Εργατικού Κέντρου και εκπρόσωποι φορέων και πρωτοβάθμιων σωματείων, με φόντο βέβαια το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στην Βουλή ο υπουργός Εργασίας.
Ο γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΙΝ.ΑΛ. Άλκης Λάνταβος, ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Συνεργασία» στο Δ.Σ. του ΕΚΙ Τάσος Γκάρτζιος και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις Γιάννης Ντάλλας κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο Πολυτεχνείου στα Γιάννενα, υπενθυμίζοντας τους αγώνες των εργατών του Σικάγο, αλλά και εκείνους που ακολούθησαν, για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
«Η ημέρα αυτή είναι ημέρα σύμβολο για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Σήμερα τιμούμε τους εργάτες της εξέγερσης του Σικάγο, που πριν από 135 χρόνια διεκδίκησαν το οκτάωρο για όλους τους εργαζόμενους. Σήμερα η ημέρα αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ γιατί αυτό το οκτάωρο προσπαθεί να καταργήσει η κυβέρνηση. Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο των εργαζομένων», σημείωσε ο κ. Λάνταβος.
Ωστόσο, από την πλευρά του ο κ. Γκάρτζιος, πέρα από το μήνυμα της ημέρας, αναφέρθηκε και σε «διάσπαση» των εργαζομένων, αφού, όπως είναι γνωστό, παρά την προκήρυξη της απεργίας την Τρίτη από την ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ αλλά και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων προκήρυξαν απεργία για την Πέμπτη 6 Μαΐου. «Δυστυχώς σήμερα το εργατικό κίνημα βρίσκεται διαιρεμένο σε πολλά κομμάτια», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο που έρχεται δε συνάδει με τις κατακτήσεις ετών.
«Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο στον ιδιωτικό τομέα είναι η ΓΣΕΕ και προκήρυξε απεργία. Στην συνέχεια την αργία την ανακήρυξε ο υπουργός, με βάση τον νόμο του 2017 και βλέπουμε ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, δηλαδή το ΚΚΕ, να λέει για την Πέμπτη. Αυτή είναι μια απόφαση του Περισσού, δεν είναι των εργαζομένων. Μετράνε δυνάμεις; Δεν ξέρω τι θέλουν να κάνουν, πάντως κατάφεραν αυτή τη δύσκολη εποχή, που ο Χατζηδάκης ετοιμάζει λαίλαπα για τα εργασιακά, να είμαστε σε δέκα κομμάτια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ενάντια στο αντεργατικό, όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο, τάχθηκε και ο κ. Ντάλλας, σημειώνοντας πως καταργεί δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες ετών.

Σχετικά άρθρα

Συνεπείς στο ραντεβού τους οι εργαζόμενοι

Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη

Ηπειρωτικός Αγών

Σε προεκλογικούς τόνους τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς