ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

Συμφωνούν στην ανάγκη, διαφωνούν στον χώρο ευθύνης

Την προσπάθεια σύστασης Αναπτυξιακού Οργανισμού διαχείρισης και ανάπτυξης του τουρισμού πρόκειται να επανεκκινήσει η περιφέρεια Ηπείρου, με στόχο τη μέγιστη δυνατή προώθηση του τουριστικού προϊόντος.

Πρόκειται για μια δεύτερη προσπάθεια, καθώς, πριν από οκτώ χρόνια, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, είχαν γίνει τα πρώτα βήματα, που «σκόνταψαν» στην απροθυμία των δήμων να συμμετέχουν.

Το θέμα τέθηκε σε όλες τις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποίησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου με τους εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου στις περιφερειακές ενότητες και επανήλθε, στην τελευταία, με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και του τουρισμού από την περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων.

Στην καθοριστική σημασία ύπαρξης ενός τέτοιου Οργανισμού αναφέρθηκε, επαναφέροντας αυτή την προοπτική, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, με τον κ. Ιωάννου να συνηγορεί, κάνοντας γνωστό πως θα επικαιροποιήσει το καταστατικό προκειμένου να προχωρήσει. «Έχω δεσμευτεί ότι θα το φέρω και αν δε θέλουν οι δήμοι, θα το πάμε μόνοι μας, αλλά είναι σημαντικό να συμμετέχουν και οι δήμοι», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Από την πλευρά της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, ο πρόεδρος Σπύρος Σουρέλης πρότεινε τη σύσταση αντίστοιχων Οργανισμών ανά περιφερειακή ενότητα, για λόγους ευελιξίας, με τους δήμους αρχικά και σε δεύτερη φάση με τη συμβολή της περιφέρειας.  «Θα προσπαθήσουμε τις επόμενες ημέρες να κάνουμε έναν προάγγελο τέτοιου Οργανισμού και θα έρθουμε σε επικοινωνία με τους δήμους και το Επιμελητήριο, μήπως μπορέσουμε, βάζοντας το χέρι στην τσέπη αναλογικά, να ανοίξουμε μια αγορά για την περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο διαφώνησε ο κ. Ιωάννου, ο οποίος υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα «γκρέμιζε» όλη την προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της Ηπείρου ως ενιαίο τουριστικό προορισμό τεσσάρων εποχών. «Με αυτή τη λογική θα διαλύσετε αυτό που έχει χτιστεί εδώ και δέκα χρόνια από την περιφέρεια Ηπείρου, θα πάει χαμένος ο κόπος. Να το προσπαθήσουμε και αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο ενιαίο, να πάμε σε ένα δεύτερο σχήμα», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού επανέλαβε ότι η Ήπειρος έχει πάρει «ψήφο εμπιστοσύνης» από νέες αγορές, με αεροπορικές εταιρίες και τουριστικούς πράκτορες της Ευρώπης να επιλέγουν τα αεροδρόμια του Ακτίου και των Ιωαννίνων, ενώ στη συζήτηση έβαλε και το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, το οποίο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει επίσης την περιοχή, σε συνδυασμό με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τους μεγάλους οδικούς άξονες.

Στις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς της περιφέρειας για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, αναφέρθηκε η διευθύντρια τουρισμού της περιφέρειας Ιουλία Μαρκούλα, ενώ την ανάγκη ετοιμότητας των επιχειρήσεων να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα τόνισε ο διευθυντής του ΕΟΤ Γιώργος Γκίωκας.

Τις δικές τους θέσεις, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, παρουσίασαν οι αιρετοί, είτε δημοφιλών τουριστικών προορισμών είτε περιοχών που διεκδικούν ένα μέρος της τουριστικής «πίτας».

Στους στόχους της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων, αφενός για την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών για απευθείας πτήσεις στα Γιάννενα, αφετέρου για την περαιτέρω προώθηση του συνεδριακού τουρισμού, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης. Όπως είπε, μια προσπάθεια που γίνεται, αφορά τη δημιουργία ενός συνεδριακού φορέα, για το οποίο είναι έτοιμο ένα business plan και θα ξεκινήσουν επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς. «Ας ελπίσουμε ότι θα έχει αίσιο τέλος, αυτή η προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Λώλης.

Σχετικά άρθρα

Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος 

Προβολή και τουριστικές υποδομές στο τραπέζι

Μία πτήση λιγότερη καθημερινά, άνευ λοιπών εξηγήσεων