ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Βαλβίδες αποσυμπίεσης» για να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις

Σε μια σειρά από διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να διασκεδάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επιβολή πλαφόν ανά δήμο, με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, στην ένταξη έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προχωρά το υπουργείο Εσωτερικών.

Για τρεις «βαλβίδες αποσυμπίεσης» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), απαντώντας στον πρόεδρό της Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος ανέφερε ότι σε πολλές κατηγορίες δήμων το πλαφόν προκάλεσε προβληματισμό ή και απογοήτευση», ζητώντας, επιπλέον, να μην προσμετρηθούν τα έργα του «Φιλόδημος Ι» στο διατιθέμενο ποσό για κάθε δήμο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι το πλαφόν έπρεπε να είχε οριστεί εξ’ αρχής, ώστε να γνώριζαν από τότε οι δήμοι τι αναλογούσε στον καθένα, ενώ κατέθεσε την άποψη ότι έπρεπε στα κριτήρια καθορισμού του πλαφόν για τον κάθε δήμο να λαμβάνεται επίσης υπόψη η νησιωτικότητα, η ορεινότητα, η έκτασή τους, το τουριστικό ισοδύναμο και άλλοι παράγοντες.
Ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι η θέσπιση πλαφόν ήταν απαραίτητη, προκειμένου ένας μικρός ή πιο αδύναμος δήμος, που δε διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία ή που έχει καθυστερήσει, να ξέρει ότι θα μπορεί τελικά να εντάξει στο Πρόγραμμα ένα έργο υψηλής προτεραιότητας, κάτι που με το προηγούμενο σχήμα δεν ήταν καθόλου αυτονόητο. «Η θέσπιση πλαφόν δε λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι σε κανέναν δήμο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχουν «σαφείς και καθαροί κανόνες», προκειμένου το πρόγραμμα να επιταχυνθεί και όλοι οι δήμοι της χώρας να έχουν το περιθώριο να εντάξουν έργα, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Η πρώτη «βαλβίδα αποσυμπίεσης» έχει να κάνει με το ότι για τα έργα εκείνα του «Φιλόδημος Ι» που έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα και συμβασιοποιηθεί, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύμβασης και όχι το ποσό του προϋπολογισμού. Τόνισε, δε, ότι 42 περιπτώσεις έργων -τα οποία είτε δεν έχουν ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης» είτε δεν έχουν μεταφερθεί από το «Φιλόδημος Ι»- θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται, κανονικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, εκτός του πλαφόν.
Όσον αφορά στη δεύτερη «βαλβίδα αποσυμπίεσης», ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι στις 31 Μαΐου, που λήγει η προθεσμία υποβολής των προτάσεων από τους δήμους μετά και τη νέα παράταση που δόθηκε, θα γίνει και η συνολική εκτίμηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να φανεί εάν υπάρχει νέα δυνατότητα ανακατανομής στο πλαίσιο του προγράμματος. Όπως υπογράμμισε, εφόσον τα έργα συμβασιοποιηθούν και μείνουν αδιάθετα κονδύλια, θα μπορεί να υπάρξει είτε μία οριζόντια αύξηση του πλαφόν, είτε νέες προσκλήσεις για εντάξεις έργων. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για χρηματοδοτήσεις έργων που είναι λίγο πιο πάνω από το πλαφόν, ενώ σημείωσε ότι για δήμους με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, «όποιες ακραίες περιπτώσεις έχουν προκύψει, αυτές θα αντιμετωπιστούν».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στη δυνατότητα μεταφοράς έργων σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αξιοποιώντας τις συνέργειες που προσφέρονται και με άλλα υπουργεία.
Τέλος, ανέδειξε τη σημασία να υπάρξει γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων. «Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε στη λογική να έχουμε έργα ενταγμένα σε κάποιο πρόγραμμα για αρκετά χρόνια και να μην τα τρέχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο χρηματοδοτικός φάκελος μπορεί να μεγαλώσει, αν απορροφηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός του ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα με 500 εκατ. ευρώ, προτίθεται να δώσει και άλλα ποσά, αν υπάρχει απορροφητικότητα.

Σχετικά άρθρα

Πίσω στην πολιτεία το μπαλάκι των ευθυνών

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα

Πάνε για Νοέμβριο οι αυτοδιοικητικές εκλογές