ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χρεώνει λάθη επί λαθών για τα led, αλλά το έργο πρέπει να γίνει

Σοβαρές αμφιβολίες για το αν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επαναδημοπράτησης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του οδικού και αστικού φωτισμού του δήμου Ιωαννιτών, εξέφρασε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

«Η άποψή μου είναι πως δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα μήνα οι αλλαγές στις μελέτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαχωρίζοντας την περίπτωση του δήμου Ιωαννιτών από αυτή του δήμου Πρέβεζας, όπου το πρόβλημα έγκειται μόνο στους όρους της διακήρυξης.
Η κ. Καλογιάννη αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό της υπόθεσης, από τη στιγμή που η περιφέρεια Ηπείρου, επί θητείας της ως αντιπεριφερειάρχη, πέτυχε σύμβαση χρηματοδότησης με 90% δωρεάν χορήγηση, ποσού 1.500.000 ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω του μηχανισμού ELENA για τις μελέτες και μέχρι του σταδίου της δημοπράτησης μίας ομάδας ενεργειακών έργων και παρεμβάσεων, μέχρι το σημείο που τον Οκτώβριο του 2019, με τη θετική ψήφο και της παράταξής της, αποφασίστηκε να ενταχθεί και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης αστικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού του δήμου Ιωαννιτών, που αρχικά δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Από εκεί και πέρα καταγράφεται η διαφοροποίηση της παράταξης «Ιωάννινα_2023» με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, την οποία η Τ. Καλογιάννη κατηγόρησε ότι όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη της τα όσα η ίδια επισήμαινε για τα παραδοτέα της μελέτης, αλλά την υποτίμησε και προτίμησε τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον της. Η συνέχεια είναι γνωστή: η προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια Ηπείρου ψηφίστηκε στην Οικονομική Επιτροπή, το έργο δημοπρατήθηκε και προσφάτως η Αρχή Ελέγχου Προδικαστικών Προσφυγών στην οποία προσέφυγαν κάποιοι ενδιαφερόμενοι, ακύρωσε τον διαγωνισμό, επισημαίνοντας –και εκτός άλλων θεμάτων επί της διακήρυξης- ελλείψεις, «ίδιες με αυτές που είχαμε επισημάνει εμείς από τον Μάιο του 2020», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα, όλοι αποδέχονται ότι πρέπει “να θεραπευτούν άμεσα όλες οι πλημμέλειες”, ότι δηλαδή απαιτούνται επαναδιατυπώσεις στους όρους δημοπράτησης και ουσιαστικές συμπληρώσεις στην τεκμηρίωση του τεχνικού αντικειμένου. Το έργο πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν και η απόφαση της αρχής αυτής, θεωρούμε ότι εξυπηρετεί έστω και εμμέσως τα συμφέροντα του δήμου», ανέφερε χαρακτηριστικά η Τ. Καλογιάννη, χρεώνοντας δέκα λάθη στη δημοτική αρχή. Όπως είπε, τα λάθη της δημοτικής αρχής είναι ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά με τον σχεδιασμό και τις προθέσεις της για το έργο από το καλοκαίρι του 2019, δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα κατά το δημοτικό συμβούλιο του Οκτωβρίου του 2019, δεν έλαβε υπ’ όψιν της τα απαιτητά παραδοτέα της μελέτης, υποτίμησε το δημοτικό συμβούλιο, εκχώρησε τα πάντα που σχετίζονται με τη δημοπράτηση του έργου στην περιφέρεια, υποτίμησε τις υπηρεσίες του δήμου, δεν κατανοεί τη διαφορά μεταξύ μελετητή και τεχνικού συμβούλου, ισχυρίζεται ότι το έργο θα εξελιχθεί χωρίς να πληρώσουν οι πολίτες ούτε ένα ευρώ τόσο στη φάση της ωρίμανσης όσο και στη λειτουργία, προσέφυγε σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον των δημοτικών συμβούλων που είχαν ενστάσεις για την πρακτική της, κρύφτηκε πίσω από την ανακοίνωση της περιφέρειας μετά την απόφαση της ΑΕΠΠ.
«Ο κύριος του έργου, που είναι ο δήμος Ιωαννιτών, δεν έχει καμία ιδέα για το τι πρόκειται να παραλάβει», κατέληξε ως προς το κομμάτι των ευθυνών της δημοτικής αρχής.

Απαντήσεις στον περιφερειάρχη

Η κ. Καλογιάννη απάντησε και στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, αν και διευκρίνισε ότι δε θεωρεί ότι της καταλόγισε κάποια ευθύνη. Η απάντησή της είχε να κάνει κατά βάση στο ότι δε βοήθησε στην εξέλιξη του έργου μετά την ολοκλήρωση της θητείας της ως αντιπεριφερειάρχη.
«Συνεργάστηκα με τον Αλέκο Καχριμάνη για εννέα έτη και για μια ακόμη φορά τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που με περιέβαλλε κατά την περίοδο της κοινής μας θητείας. Είναι απολύτως αποδεκτό από όλους, ότι προβήκαμε σε μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς και η περιφέρειά μας άλλαξε και όψη και πορεία», τόνισε αρχικά, αναφέροντας, ωστόσο, στη συνέχεια ότι είναι λάθος της περιφερειακής αρχής που δεν αναγνωρίζει ότι η παράταξη “Ιωάννινα_2023” ήταν εκείνη που στήριξε τη δημοτική αρχή για να προχωρήσει το έργο τον Οκτώβριο του 2019 και που προσπάθησε να την βοηθήσει και να την προφυλάξει με τις παρατηρήσεις της τον Μάιο του 2020, με την κ. Καλογιάννη να χαρακτηρίζει λάθος και το ότι της επιρρίπτει ευθύνες ότι δε συνέβαλε στην ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού και στην υλοποίηση ενός έργου χωρίς μελέτες. «Η περιφερειακή αρχή όφειλε να γνωρίζει ότι η παράταξη “Ιωάννινα_2023” είναι δημοτική παράταξη του δήμου Ιωαννιτών και καταθέτει τις απόψεις της στη δημοτική αρχή και ελέγχει τη δημοτική αρχή. Δεν έχει δε, καμία πρόθεση ή αρμοδιότητα ή δικαιοδοσία να καταθέτει παρατηρήσεις και συμβουλές για οποιαδήποτε ενέργεια, οποιουδήποτε άλλου φορέα», σημείωσε με νόημα.

Σχετικά άρθρα

Ημερίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις

Τ. Καλογιάννη: Εκτίμηση για τους κ.κ. Νάτση, Πατσούρα και Παπαχρήστο

Κάλεσμα συμμετοχής και αγώνα για τον δήμο του 2030