ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κατόπιν… εορτής στο δημοτικό συμβούλιο η κεντρική πλατεία

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας, αναμένεται να παρουσιαστεί από τους μελετητές η νέα μελέτη για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας.

Ωστόσο, η μελέτη υποβλήθηκε ήδη στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με κονδύλια ύψους 5,2 εκ. ευρώ, μετά από την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής, όπως προβλέπεται θεσμικά.
Η υποβολή της πρότασης πριν τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ωστόσο, όπως και η επιλογή του συγκεκριμένου έργου, που δεν ήταν στις αρχικές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, προκάλεσε την αντίδραση της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», η οποία, μεταξύ άλλων, αμφισβήτησε και τη δυνατότητα χρηματοδότησης ενός τόσο μεγάλου έργου, μέσω του προγράμματος.
Εκτενείς απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχθηκε η δημοτική αρχή για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, έδωσε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, σημειώνοντας πως η δημοτική αρχή παραμένει συνεπής στις δεσμεύσεις και εξαγγελίες της.
«Το συγκεκριμένο έργο δεν αποτελούσε πρώτη προτεραιότητα για τη σημερινή δημοτική αρχή, η οποία έδωσε έμφαση στην προώθηση άλλων έργων που λίμναζαν επικίνδυνα με ευθύνη των προκατόχων μας, που σήμερα αυτάρεσκα επαίρονται, όπως ήταν οι παρεμβάσεις στο Κάστρο, ώστε να μετατραπεί σε Πάρκο Πολιτισμού, αλλά και η μετατροπή του Ασύλου Ανιάτων σε ένα σύγχρονο Κέντρο για το Παιδί», σημείωσε και πρόσθεσε πως όταν διαπιστώθηκε ότι το κόστος για παρεμβάσεις εξωραϊσμού είναι υψηλό και
ταυτόχρονα δε λύνει τα ουσιαστικά προβλήματα της πλατείας, αλλά και δεν ανταποκρίνεται στη βούληση των πολιτών, αποφάσισε την υποβολή πρότασης.
Η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τους μελετητές που είχαν κερδίσει το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, πρότεινε την εναρμόνιση της μελέτης με τις δικές κατευθύνσεις και έτσι έγινε η τελική διαμόρφωση, η οποία, όπως είπε, δεν παρεμποδίζει κάθε μελλοντικό σχεδιασμό για την ενοποίηση των κοινόχρηστων χώρων στο κέντρο.
Με την μελέτη ανάπλασης επιτυγχάνεται η σύνδεση της πλατείας με το πάρκο «Κ. Μπέγκα», που αποτελεί και το πρώτο βήμα για αυτή την ενοποίηση του κέντρου, η διαμόρφωση του χώρου πίσω από την Όαση και η συμπερίληψη του κυκλικού κόμβου επί της οδού Δωδώνης που αναδιαμορφώνει τον ευρύτερο χώρο της πλατείας δίνοντας τη δυνατότητα για την αύξηση του πράσινου.
Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το πρόγραμμα, ο κ. Ελισάφ σημείωσε ότι υπάρχει δυσκολία στην κατανομή των περιορισμένων κονδυλίων σε όλους τους δήμους, ωστόσο η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να κάνει «λελογισμένες» προτάσεις, ώστε να υπάρχουν πιθανότητες χρηματοδότησης.
Παράλληλα, σημείωσε, ότι η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο δεν προηγήθηκε λόγω των προθεσμιών του προγράμματος που λήγει στις 31 Μαρτίου, ενώ η μελέτη παραδόθηκε από τους μελετητές στις 23 Μαρτίου. «Ο δήμαρχος σέβεται το δημοτικό συμβούλιο και το αποδεικνύει κατά τη διάρκεια των πολύωρων συνεδριάσεων –δεν ψεύδεται και υλοποιεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του. Αναλαμβάνει πάντοτε ακέραια τις ευθύνες του για όλες τις καθυστερήσεις, τα σφάλματα και τις παλινωδίες που μοιραία συνοδεύουν την άσκηση της εξουσίας και ιδιαίτερα κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες που όλοι μας βιώνουμε. Σε αντίθεση άλλοι εξακολουθούν ακόμη να ζουν τον μύθο τους…», τόνισε ο κ. Ελισάφ.

Δε μετανιώνει για τη σύμπραξη με την περιφέρεια

Αναφερόμενος στην ακύρωση του διαγωνισμού για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης, ο δήμαρχος σημείωσε ότι πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη που θα επιφέρει μικρές καθυστερήσεις, όμως δε ματαιώνει το έργο.
Σημείωσε δε ότι καθυστερήσεις υπήρξαν και το προηγούμενο διάστημα με τις προσφυγές που έγιναν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να ακυρωθούν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ενώ εκκρεμεί ακόμη η εκδίκαση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι από την περιφέρεια Ηπείρου, που είναι η αναθέτουσα αρχή, έχουν δοθεί οδηγίες για την θεραπεία όλων των πλημμελειών που αφορούν τα τεύχη δημοπράτησης. «Η περιφέρεια Ηπείρου θα παραλάβει τη διακήρυξη σε βραχύ χρονικό διάστημα και θα ελέγξει τα τεύχη δημοπράτησης. Πιστεύουμε ότι παρόλα τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί, η αρχική μας επιλογή είναι σωστή και θα οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου. Είναι προφανές ότι η υιοθέτηση εκ των υστέρων των ισχυρισμών των εταιρειών που προσέφυγαν στην Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών δε συνιστά πολιτική παρέμβαση. Θα παρακολουθούμε άγρυπνα όλες τις εξελίξεις και θα συμβάλλουμε καταλυτικά στην επιτυχή εξέλιξη της διαδικασίας», ανέφερε στις δηλώσεις του.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Ημερίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου