ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ρελάνς» με Πάρκο Πυρσινέλλα και ανάδειξη διαδρομών στο κέντρο της πόλης

«Ρελάνς» στην αντιπολίτευση, μέσα από έργα, μελέτες και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων επιχειρεί να κάνει η δημοτική αρχή, με τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να ανακοινώνει, μεταξύ άλλων, την έγκριση της διαχειριστικής μελέτης για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα.

Ωστόσο, η «έκπληξη» για τον δήμο Ιωαννιτών αφορά σε ένα έργο που δεν ανακοινώθηκε επίσημα, αλλά που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για το έργο που αφορά στην ανάδειξη διαδρομών με θρησκευτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο μελέτης που εκπονήθηκε με το υπουργείο Τουρισμού και ενδιάμεσο φορέα την Ελληνική Εταιρία Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης, μετά από πρόταση του δήμου Ιωαννιτών.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα έξι εκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι θα αλλάξει την εικόνα του κέντρου της πόλης, σε συνδυασμό και με άλλες παρεμβάσεις, όπως η κεντρική πλατεία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως ο «ορίζοντας» της υλοποίησης των έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι εξαιρετικά σύντομος, δηλαδή το τέλος του 2023.
Η πρόταση στοχεύει στην ανάδειξη και προβολή των τουριστικών διαδρομών θρησκευτικού χαρακτήρα, των στοιχείων ελληνικού, μουσουλμανικού και εβραϊκού πολιτισμού, τα οποία δημιουργούν μια μοναδική πολυπολιτισμική ενότητα, της ιστορίας και κουλτούρας της πόλης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στην πρόταση περιλαμβάνονταν σημαντικές παρεμβάσεις, όπως η ανάδειξη και αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του δημαρχείου και η ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου, η ανάπλαση της δημοτικής λαϊκής αγοράς, αλλά και της πλατείας Νεομάρτυρα Αγίου Ιωάννη, που είναι ο ελεύθερος, αδιαμόρφωτος χώρος που συνδέει την αγορά με το διατηρητέο κτίριο του Δημοτικού Ωδείου (παλιό δημαρχιακό μέγαρο), συνδέοντας παράλληλα ολόκληρη την περιοχή που περιλαμβάνει το Αρχαιολογικό μουσείο και τα Λιθαρίτσια με την οδό Αγίας Μαρίνας. Ειδικότερη αναφορά υπήρχε στην ανάπλαση της συγκεκριμένης οδού, και τη σύνδεσή της με την Καλούτσιανη και το Τζαμί, ένα σημείο αναφοράς της θρησκευτικής διαδρομής και ένα από τα σημαντικότερα μουσουλμανικά μνημεία, η μελέτη αποκατάστασης του οποίου έχει λάβει το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ.
Επίσης η πρόταση περιελάμβανε την ανάπλαση της οδού Κύργιου, που συνδέει την περιοχή με το παραλίμνιο μέτωπο και καταλήγει στον χώρο των πρώην στρατιωτικών φυλακών, που σχεδιάζεται να μετατραπούν σε έναν σύγχρονο πολιτιστικό και κοινωνικό πολυχώρο.
Τέλος, στην διαδρομή εντασσόταν ο περιβάλλων χώρος της Μητροπολιτικού ναού και του Μητροπολιτικού Μεγάρου, που βρίσκονται σε επαφή με το πάρκο Λιθαρίτσια και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

«Πράσινο φως» για αναζήτηση χρηματοδότησης

Ένα μεγάλο βήμα που ανοίγει τον δρόμο για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του Πάρκου Πυρσινέλλα έγινε με την έγκριση της διαχειριστικής μελέτης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Η διαχειριστική μελέτη εγκρίθηκε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς καμία παρατήρηση. Αποτελεί δε προϋπόθεση ώστε να εφαρμοστεί η μελέτη συνολικής ανάπλασης του χώρου, η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο χώρο, ανέρχεται στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ. Η δημοτική αρχή βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης χρηματοδοτικής πηγής, «ώστε αυτό το όνειρο πολλών δεκαετιών να γίνει πραγματικότητα για την πόλη», όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει τέτοια δυνατότητα στο άμεσο μέλλον.
Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει αναδειχθεί ανάδοχος για τη συνεχή και μόνιμη περιποίηση του πάρκου, το οποίο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε καθημερινή βάση ειδικά την περίοδο της πανδημίας.
Μάλιστα, ο κ. Ελισάφ ζήτησε από τους πολίτες να «υιοθετήσουν» το Πάρκο Πυρσινέλλα, προκειμένου να συνεχίσει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση μέχρι την οριστική αποκατάσταση και ανάπλασή του.

Σειρά έργων στο ΕΣΠΑ

Ο κ. Ελισάφ, με αφορμή επικρίσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης για απώλεια χρημάτων από το ΕΣΠΑ, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, αλλά αντίθετα η δημοτική αρχή αξιοποιεί κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που υπάρχει.
Ενδεικτικά, ανέφερε ότι έχουν δρομολογηθεί εννέα νέα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, δώδεκα έργα μέσω του ΕΣΠΑ είναι σε εξέλιξη, εννέα έργα υλοποιούνται με χρηματοδότηση από τον «Φιλόδημο» και δέκα υλοποιούνται από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.
«Για το τελευταίο πράγμα που πρέπει να μιλά η παράταξη του κ. Μπέγκα, είναι η απώλεια πόρων από το ΕΣΠΑ. Στη θητεία της δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ. Ούτε ένα. Παρέδωσε μακέτες και μελέτες υπό μελέτη με πολύ σοβαρά προβλήματα. Ενδεικτικά να αναφέρω την περίπτωση των στρατιωτικών φυλακών, όπου τέσσερα χρόνια μετά την ένταξη του έργου, κι αφού έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συσκέψεις, η μελέτη ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί», τόνισε.
Αναφέρθηκε σε έργα και μελέτες που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως η μελέτη για το Πράσινο Σημείο και η υπό έγκριση μελέτη για τα βιοαπόβλητα, τη σύμβαση για τη διαχείριση της λυματολάσπης, καθώς και άλλα όπως η μελέτη ανάπλασης στην περιοχή του Βοτανικού και της κεντρικής πλατείας των Μαρμάρων.
Πρόσθεσε δε πως συνεχίζεται η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και στο Πράσινο Ταμείο, ενώ υλοποιούνται τρία προγράμματα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μεταξύ των οποίων η μελέτη για την ανάπλαση και αξιοποίηση της Οικίας Κανδυλά, έργο που αναμένεται να δημοπρατηθεί μετά το Πάσχα.
«Προχωρούμε μπροστά σε πείσμα των καιρών και της στείρας αντιπολίτευσης, που δυστυχώς το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι η δική μας αποτυχία, για να ανοίξει ο δρόμος προς την πολυπόθητη εξουσία. Ωστόσο, πιστεύω ακράδαντα ότι οι πολίτες ξέρουν και θα δώσουν την απάντησή τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Η πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης και το κομμάτι της Ηπείρου